GuidePedia

0
Έντεκα χρόνια πριν, ο νέος αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ήταν εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών και τα αδέρφια Βλαστού είχαν βγει από τη φυλακή με πενθήμερη άδεια. Όταν συνελήφθησαν στο διάστημα αυτό και οδηγήθηκαν στον κ. Παπαγγελόπουλο, εκείνος τους άφησε ελεύθερους να επιστρέψουν μόνοι τους στη φυλακή. Φυσικά δεν επέστρεψαν ποτέ...
Συγκεκριμένα, παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1998, ο Κώστας και ο Παναγιώτης Βλαστός βγήκαν με πενθήμερη άδεια από τη φυλακή. Και οι δύο είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για ανθρωποκτονία -σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο κέντρο «College» της λεωφόρου Αθηνών το 1994 δύο άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους.
Στις 3 Ιανουαρίου, οι Βλαστοί βρίσκονταν στη Γλυφάδα. Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης θέλησαν να τους κάνουν έλεγχο, εκείνοι όμως αγνόησαν το σήμα τους και ξεκίνησε καταδίωξη. Οι Βλαστοί συνελήφθησαν και βρέθηκαν να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και να κατέχουν μικροποσότητα χασίς, ενώ ο Παύλος Χαρίτος που ήταν μαζί τους στο αυτοκίνητο είχε πάνω του και ένα πιστόλι τύπου CZ......

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στο Α.Τ. Ελευσίνας, στη συνέχεια το πρωί της 5ης Ιανουαρίου στο Αυτόφωρο και αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 19 του μήνα, παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών, τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς δεν ήταν ελεύθεροι πολίτες αλλά καταδικασμένοι σε 15χρονη κάθειρξη για ανθρωποκτονία.

«Οι δύο κακοποιοί αφέθησαν ελεύθεροι, για να επιστρέψουν μόνοι τους στον Κορυδαλλό. Από τότε χάνονται τα ίχνη τους, καθώς δεν επέστρεψαν ποτέ στις φυλακές», αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής.

Τα δύο αδέρφια κατάφεραν να μείνουν έξω από τη φυλακή έως τις 21 Μαρτίου. Το βράδυ εκείνης της ημέρας, αστυνομικοί τους σταμάτησαν γιατί παραβίασαν το κόκκινο στη λεωφόρο Θησέως στην Καλλιθέα. Εκείνοι, φοβούμενοι μην τους αναγνωρίσουν, άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών. Στη συμπλοκή, ο Κώστας βλαστός χάνει τη ζωή του και ο Παναγιώτης εξαφανίζεται.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Νεφέλης Κατακουζηνού στο πρώτο Θέμα, η υπόθεση αποτέλεσε μεγάλο πονοκέφαλο για τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Βαγγέλη Γιαννόπουλο. Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Ιωάννης Παπαδογιαννάκης, έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Δημόπουλο, ζητώντας να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο κ. Παπαγγελόπουλος τους άφησε ελεύθερους.

Τελικά όμως, ο κ. Παπαγγελόπουλος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, δεν γνώριζε ποιοι ήταν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν γνώριζε δηλαδή, ότι ήταν κρατούμενοι σε άδεια και όχι απλοί συλληφθέντες!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top