GuidePedia

0
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι πρώτοι 5 κατηγορούμενοι από την ομάδα των «16» για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλου, μετά την απολογία τους στην 25η τακτική ανακρίτρια. Εν τω μεταξύ, απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των μελών της σπείρας εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα και μέλη των οικογενειών τους.
Δύο από τους κατηγορούμενους προφυλακίστηκαν χωρίς να απολογηθούν, αρνούμενοι τις κατηγορίες ή ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά τους της σιωπής. Οι λοιποί τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους απαγγέλλονται. Στις φυλακές οδηγήθηκαν οι: Απόστολος Πετράκης, Γιώργος Κατσαγάνης, Αριστομένης Κλεφτογιάννης, Πολυτίμη Γεωργά και Μανώλης Σκαρλάτος. Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν ακόμα πέντε κατηγορούμενοι για την απαγωγή ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να προσέλθουν στην ανακρίτρια και οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής από κοινού, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατ' επάγγελμα και συνήθεια και ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις.......

Οι αρχές εξακολουθούν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του κρησφύγετου της συμμορίας καθώς και για τα λύτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις καταθέσεις του Περικλή Παναγόπουλου, είναι πολύ πιθανόν να είχε μεταφερθεί από τους απαγωγείς του στην περιοχή της Κορίνθου, καθώς θεωρεί πιθανόν να πέρασαν από τις στοές της Κακιάς Σκάλας και τα διόδια Ζευγολατιού.

Αναφορές σε πολιτικούς στις συνομιλίες των κακοποιών

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των «16» προκύπτει πλήθος στοιχείων εις βάρος των κατηγορούμενων αλλά και συνεργατών τους. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψαν οι διωκτικές αρχές στο τέλος του Μάη, ο προϊστάμενος του υπηρεσιακού συμβουλίου των σωφρονιστικών υπαλλήλων διευθυντής των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων Μ. Κυριακάκης φέρεται να είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για την μεταγωγή του βαρυποινίτη Π. Βλαστού στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού.

Στις συνομιλίες του με τη σύζυγο του βαρυποινίτη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεταγωγή του κρατούμενου στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού. Στη συγκεκριμένη συνομιλία ο κ. Κυριακάκης αναφέρεται σε «κάποια» την οποία πιέζει για ένα ρουσφέτι, το οποίο όπως μεταθέτει εκείνη για την επομένη των ευρωεκλογών. Όπως φαίνεται, εν τέλει δεν ικανοποιήθηκε η χάρη που ζήτησε ο κ. Κυριακάκης, αφού η μεταγωγή Βλαστού πάγωσε, ύστερα από αρνητική εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, πληροφορούμενος ότι ο Μ. Κυριακάκης υπέβαλε αιφνιδίως παραίτηση, καθώς και ότι ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για να μεταχθεί ο Π. Βλαστός, αποφάσισε να μην κάνει δεκτή την παραίτησή του ενώ τον έθεσε σε διαθεσιμότητα και διέταξε ΕΔΕ.

Σε άλλο σημείο των καταγεγραμμένων συνομιλιών, ο Μ. Κυριακάκης, λέει στη σύζυγο του Βλαστού ότι ζήτησε από τη σύζυγο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη να μεσολαβήσει για τη μεταγωγή στα Χανιά.

Στις 27-5-09 γίνεται το ακόλουθο τηλεφώνημα μεταξύ Κυριακάκη και της κας Ιωάννας Χήρα, σύζυγο του Π. Βλαστού:

Ι. Χήρα: Ναι, κύριε Μιχάλη.
Κυριακάκης: Ξέχασα να σου πω ένα άλλο.
Ι. Χήρα: Ναι.
Κυριακάκης: Με πήρε τηλέφωνο η κυρία που πήγαμε στο Ηράκλειο και φάγαμε, μη λέμε περισσότερο.
Ι. Χήρα: Ναι.
Κυριακάκης: Και μου ζήτησε μια, ο γιος της τελείωσε τώρα τη ΣΜΑ, θυμάσαι, το έλεγε τότε.
Ι. Χήρα: Θυμάμαι, ναι, ναι, ναι.
Κυριακάκης: Και τώρα θέλει να τον φέρω στα Χανιααά.
Ι. Χήρα: Αααα.
Κυριακάκης: Και λέω κάτσε, μωρή, μα εγώ λέω θα τη φτιάξω τη δουλειά και πήρα τη γυναίκα του Χρήστου του Μαρκογιαννάκη του υπουργού, λέω, Μαίρη, μία τοποθέτηση το και το, μου λέει, Μιχάλη, εντάξει, της έστειλα έναν φάκελο, της λέω, κυρία Ευγενία, η επιθυμία σας θα γίνει πραγματικότης, χαίρετε, της λέω.
Ι. Χήρα: Ααααα κατάλαβα, κύριε Μιχάλη.
Κυριακάκης: Τώρα κατάλαβες;
Ι. Χήρα: Κατάλαβα, κατάλαβα, γυρίζουν όλα, είναι ρολόι και γυρίζουνε.
Κυριακάκης: Ναι, και είναι εκεί τώρα στο Ηράκλειο.
Ι. Χήρα: Α κατάλαβα, κατάλαβα κύριε Μιχάλη, κατάλαβα τι μου λέτε, κατάλαβα.
Κυριακάκης: Περισσότερα πρέπει να καταλαβαίνεις με αυτό που σου λέω.
Ι. Χήρα: Ναι.
Κυριακάκης: Μη λέω περισσότερα...
Ι. Χήρα: Όχι κατάλαβα...

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης, εξέδωσε το απόγευμα χθες την ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα:
«Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην από 27-05-2009 συνομιλία μεταξύ Μιχάλη Κυριακάκη Δ/ντη φυλακών Αγιάς Χανίων και Χήρας Ιωάννας του Σπυρίδωνα διευκρινίζεται ότι πράγματι ο Μιχάλης Κυριακάκης μετέφερε την παράκλησή του στη σύζυγό μου, που εργάζεται ως μετακλητή υπάλληλος στο Γραφείο μου, να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης τελειόφοιτου σπουδαστή της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) στα Χανιά. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερμηνείας δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κακοποιών αναφέρεται και το όνομα του πρώην υφυπουργού εμπορικής ναυτιλίας Πάνου Καμμένου, ο οποίος διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του. Eμπλοκή στην υπόθεση έχει εμμέσως και ο υφυπουργός Yγείας, M. Σαλμάς καθώς η διευθύντρια του γραφείου του, M. Σωτηρίου, πρώην δήμαρχος Aμφιλοχίας και μέλος τους ευρωψηφοδελτίου της NΔ το 2004 φέρεται να είχε φιλικές σχέσεις με τον Γ. Tρομπούκη τον οποίο η κ. Σωτηρίου τον είχε εντάξει και στο δημοτικό ψηφοδέλτιο. Η κ. Σωτηρίου απομακρύνθηκε από τη θέση της εν τέλει, ενώ φήμες στην Aιτωλοακαρνανία αναφέρουν και για σχέση του κ. Σαλμά με τον κ. Tρομπούκη. Σε δήλωσή του ο υφυπουργός αναφέρει: «Όλα όσα αναφέρονται στο πρόσωπό μου είναι στο σύνολό τους παντελώς αβάσιμα, ανυπόστατα, ψευδή, αναπόδεικτα και συκοφαντικά».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top