GuidePedia

0
Μια επίσκεψη στο ΙΚΑ ήταν αρκετή για να την πείσει. Η κ. Πετραλιά διευκρίνισε ότι το ΙΚΑ θα μείνει ενιαίο και αυτοτελές, ενώ ο διαχωρισμός σε κλάδο Υγείας και σε κλάδο Σύνταξης θα είναι, τελικά, απλά διοικητικός.

Ενιαία και αδιαίρετη η διοίκηση στο ΙΚΑ. Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο ΙΚΑ και την, κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη με τη διοίκηση του Ιδρύματος αποφάνθηκε ότι ο κλάδος Υγείας δεν πρόκειται να υπαχθεί στο υπουργείο Υγείας. Απλώς ο διαχωρισμός, ο οποίος υφίσταται και σήμερα, θα ενισχυθεί με τη δημιουργία ακόμη δύο Γενικών Διευθύνσεων όπως προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης και το οποίο συναπαρτίζεται από 45 άρθρα.
Ετσι το θαύμα του χωρισμού, θέμα που μετ' επιτάσεως έθετε εδώ και έξι μήνες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος προκειμένου, επί των ιατρείων και θεραπευτηρίων του ΙΚΑ, να συγκροτήσει τον Πρωτοβάθμιο Φορέα Υγείας και το οποίο εμφανίστηκε να υιοθετεί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Απασχόλησης μόλις την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες. Ετσι η υπουργός Απασχόλησης... αποκατέστησε τον κ. Καραμανλή και διέψευσε τον κ. Αβραμόπουλο.
Αναδίπλωση
Μετά την εξέλιξη αυτή, οι 8.500 γιατροί του ΙΚΑ θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία της κ. Πετραλιά και οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα δεν θα καταπονηθούν με πρόσθετες «ουρές» στα θεραπευτήρια του ΙΚΑ λόγω της προσέλευσης σε αυτά του συνόλου των ασφαλισμένων (Πρωτοβάθμιος Φορέας Υγείας) χωρίς να δημιουργηθούν και νέες υποδομές.....
Η κυβερνητική αναδίπλωση αποδίδεται στις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΕ, την αντίθεση των προσκειμένων στη Ν.Δ. γιατρών του ΙΚΑ, την απουσία της παραμικρής επεξεργασίας για τον τρόπο συγκρότησης του Πρωτοβάθμιου Φορέα, χωρίς μάλιστα ούτε ευρώ από τον προϋπολογισμό (προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμη 40-50 αστικού τύπου κέντρα υγείας), αλλά και στις εκλογικές «ανάγκες» καθενός εκ των υπουργών.
Είναι προφανές ότι στην παραπαίουσα κυβέρνηση προέχουν οι υπουργικοί τακτικισμοί. Την ίδια στιγμή, όμως, οι δαπάνες υγείας του ΙΚΑ «τρέχουν» με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, αφού από το 1,4 δισ. που δαπανήθηκαν το 2006 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,1 δισ. ευρώ φέτος σημειώνοντας αύξηση 50% σε μια 3ετία.
Η αλματωδώς καταστροφική, τόσο για τα οικονομικά του Ιδρύματος όσο και για τη δημόσια υγεία, αυτή εξέλιξη οφείλεται στην πολυφαρμακία, την κατάργηση από την κυβέρνηση (2005) της λίστας των συνταγογραφημένων σκευασμάτων, τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα φάρμακα και την απουσία μηχανογραφικού συστήματος ελέγχου στο ΙΚΑ. Ωστόσο, η πλευρά της διοίκησης αποδίδει την αύξηση των δαπανών στον μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων (μετανάστες) και την προσθήκη και νέων ταμείων στο ΙΚΑ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, η υπουργός Απασχόλησης εξήγγειλε, έπειτα από πεντέμισι χρόνια της Ν.Δ. στην εξουσία, ότι «το ΙΚΑ της ήσσονος προσπάθειας αποτελεί παρελθόν. Ο στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη, καθημερινά πλάι στον πολίτη, με όλο και κάθε μέρα ποιοτικότερες υπηρεσίες, σύγχρονες υπηρεσίες». Και μετά τις εξαγγελίες προειδοποίησε, χωρίς να αποκαλύψει ονόματα και ρόλους, ότι «ο εκσυγχρονισμός θα προχωρήσει... εις πείσμα πολλών και διαφόρων».
«Καλούμε την κ. υπουργό να επισκεφθεί οποιοδήποτε υποκατάστημα ΙΚΑ, εντός ή εκτός Αττικής, και να ρωτήσει εκεί τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους αν επί 5ετία βελτιώθηκε κάτι στην εξυπηρέτησή τους», επισημαίνει η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.
«Οι ασφαλισμένοι και οι απόμαχοι της δουλειάς δεν "καίγονται" για τον λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων αλλά για καλύτερες συντάξεις και παροχές υγείας, καθώς και μια πιο αξιοπρεπή μεταχείριση από το ΙΚΑ και τις υπηρεσίες του», αναφέρει το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Δ. Στρατούλης.
Στο μεταξύ συνήλθε χθες σε πρώτη συνεδρίαση η επιτροπή αναθεώρησης της λίστας των ΒΑΕ. Πρόεδρος ανέλαβε η Αθηνά Λινού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής ο Ιωάννης Αλαμάνος, καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλη: Γ. Ρωμανιάς (ΓΣΕΕ), Ειρήνη Μπαρδάνη (ΣΕΒ), Στ. Τσιανάκας (ΤΕΕ), Ευγενία Πανταζή (αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Εργασίας) κ.ά.
Ο δραστικός περιορισμός των επαγγελμάτων που θα παραμείνουν στα ΒΑΕ (περίπου στο 1/4) δεν οφείλεται στην Επιτροπή Μπεχράκη, η οποία προχώρησε στον σχετικό διαχωρισμό-κατηγοριοποίηση, αλλά στην πολιτεία και όποτε αυτή αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία διευκρινίζεται σχετικά, αναφορικά με χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top