GuidePedia

0


Οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) έπληξε τουλάχιστον 20 στρατιωτικούς στόχους σε όλο το Ιράν κατά τη διάρκεια της τετράωρης επίθεσής της στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου – εστιάζοντας σε συστήματα αεράμυνας και εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων.

Ένας πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, ο Yisrael Ziv, περιέγραψε την ισραηλινή επίθεση ως «ιστορική» σε κλίμακα και εύρος, ως «εκπληκτικά καλά εκτελεσμένη» 1.600 χιλιόμετρα (1.000 μίλια) μακριά από το Ισραήλ και ως καταστροφική για το ιρανικό καθεστώς.

Απέδειξε ότι το Ισραήλ μπορεί εύκολα να επιχειρεί στον ουρανό ακόμα και πάνω από το Ιράν. Δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή “Shahid Hemmat” στο Khojir και στη βάση Taleghan-Parchin, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για “πυροδοτήσεις νετρονίων” και για την ενσωμάτωση κεφαλών σε πυραύλους ως μέρος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν “Amad“.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και χωρίς να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις, το Ισραήλ καθυστερεί τη δυνατότητα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική βόμβα. Η επίθεση στην «κρυφή» εγκατάσταση πυρηνικών δοκιμών του Ιράν είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν και να φέρει σε δύσκολη θέση τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να ασχοληθεί με τις ύποπτες τοποθεσίες.

Πέρα από την εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας του «Khatam al-Anbiya», το κύριο επίκεντρο της επίθεσης ήταν τα εργοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και η αλυσίδα παραγωγής που υπέστη ζημιά. Στην πρώτη γραμμή των πληγμάτων στο Ιράν συμμετείχαν και τέσσερις γυναίκες.



Σε πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της IDF και δείχνει την στιγμή που τα αεροσκάφη απογειώθηκαν για το χτύπημα στην Τεχεράνη, φαίνονται μερικές από τις γυναίκες να προετοιμάζονται για την ιστορική αποστολή των 100+ αεροσκάφη διαφόρων τύπων, με αιχμή του δόρατος τα stealth F-35 «Adir», που πέταξαν περίπου 2.000 χιλιόμετρα.

Η συμμετοχή των γυναικών στο χτύπημα στο Ιράν αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της διαδικασίας δύο δεκαετιών στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία για την ενσωμάτωση των γυναικών σε ρόλους μάχης. Αυτές οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο δυναμικό για ηγετικές θέσεις σε όλες τις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ιδού τα αριθμητικά δεδομένα

* Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν στην επίθεση κατά του Ιράν, εξαπολύοντας τόνους πυρομαχικών.
* Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν στο νοτιοδυτικό Ιράν δέχθηκαν επίθεση.
* Όλα τα προηγμένα ρωσικά Α/Α συστήματα S-300 SAM του Ιράν καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών ραντάρ.
* Καταστράφηκαν επίσης παλαιότερα συστήματα αεράμυνας.
* Οι εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων δέχθηκαν επίθεση.
* Ο πιο απομακρυσμένος στόχος που δέχτηκε επίθεση βρισκόταν ανατολικά της Τεχεράνης, περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη από 2.000 km.






πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top