GuidePedia

0


Ο στρατός του Ιράν εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου, στην οποία υποδηλώνει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στο Λίβανο υπερισχύει οποιωνδήποτε αντιποίνων κατά του Ισραήλ.

Ενώ έως χθες το βράδυ, η Τεχεράνη δήλωνε ότι είχε το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα, η η νέα επίσημη ανακοίνωση υποδηλώνει ότι το Ιράν μπορεί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση μετά την επίθεση του Ισραήλ νωρίς το Σάββατο.

Ο Ιρανικός στρατός πρόσθεσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε τους λεγόμενους πυραύλους «stand-off» πάνω από τον Ιρακινό εναέριο χώρο για να εξαπολύσει τις επιθέσεις του και ότι οι κεφαλές ήταν αρκετά ελαφρεις προκειμένου να διανύσουν την απόσταση μέχρι τους στόχους που έπληξαν σε τρεις επαρχίες του Ιράν.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι Ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ραντάρ έχουν υποστεί ζημιές, αλλά ορισμένες από αυτές βρίσκονταν ήδη υπό επισκευή.

Η επίθεση του Ισραήλ

Το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν με αεροπορικές επιδρομές πριν από την αυγή του Σαββάτου σε αντίποινα για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Ισλαμική Δημοκρατία κατά του Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Τα πλήγματα σηματοδότησαν την πρώτη φορά που ο στρατός του Ισραήλ επιτίθεται ανοιχτά στο Ιράν.

Μετά τις αεροπορικές επιδρομές, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και «θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τις ξένες επιθετικές πράξεις». Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε ότι το Ιράν δεν έχει «κανένα όριο» στην υπεράσπιση των συμφερόντων του.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι στοχοθέτησε εγκαταστάσεις που το Ιράν χρησιμοποιούσε για την κατασκευή των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ, καθώς και εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους-αέρος. Δεν υπήρξε άμεση ένδειξη ότι χτυπήθηκαν πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, κάτι που θα σηματοδοτούσε μια πολύ πιο σοβαρή κλιμάκωση.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν ανέφερε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όλοι με τη στρατιωτική αεράμυνα της χώρας. Δεν ανέφερε πού είχαν τοποθετηθεί. Ο ιρανικός στρατός δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο στρατιωτικές βάσεις στις επαρχίες Ιλάμ, Χουζεστάν και Τεχεράνη, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η Ισλαμική Δημοκρατία δήλωσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «περιορισμένες ζημιές».

Τα πλήγματα κινδυνεύουν να σπρώξουν τους αρχέγονους εχθρούς πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, σε μια εποχή που η βία αυξάνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου οι μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν – συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – βρίσκονται ήδη σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ τον προειδοποίησε πριν από τα πλήγματα και δήλωσε ότι φαίνεται πως «δεν χτύπησαν παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους». πρόσθεσε μάλιστα ότι μόλις είχε ολοκληρώσει μια κλήση με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. «Ελπίζω ότι αυτό είναι το τέλος», είπε.

Η πρώτη ανοιχτή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Το Ιράν είχε να αντιμετωπίσει συνεχή καταιγισμό πυρών από ξένο εχθρό από τον πόλεμο με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980. Οι εκρήξεις ακούγονταν στην Τεχεράνη μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εκτόξευσε τουλάχιστον 180 πυραύλους προς το Ισραήλ σε αντίποινα για τα καταστροφικά πλήγματα που δέχθηκε το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ. Προκάλεσαν ελάχιστες ζημιές και λίγους τραυματισμούς. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ιράν «έκανε ένα μεγάλο λάθος».

Το Ισραήλ θεωρείται επίσης ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από μια περιορισμένη αεροπορική επιδρομή τον Απρίλιο κοντά σε μια μεγάλη αεροπορική βάση στο Ιράν, η οποία έπληξε το σύστημα ραντάρ μιας ρωσικής κατασκευής συστοιχίας αεράμυνας. Το Ιράν είχε εκτοξεύσει ένα κύμα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά του Ισραήλ τον Απρίλιο, προκαλώντας ελάχιστες ζημιές, αφού δύο Ιρανοί στρατηγοί σκοτώθηκαν σε μια προφανή Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε μια Ιρανική διπλωματική θέση στη Συρία.

«Το Ιράν επιτέθηκε δύο φορές στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων σε τοποθεσίες που έθεσαν σε κίνδυνο αμάχους, και πλήρωσε το τίμημα γι’ αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Πρόσθεσε: «Εάν το καθεστώς στο Ιράν κάνει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε».

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός έδειχναν μέλη του να ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τα πλήγματα με πολεμικά αεροσκάφη F-15 και F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Αναζητώντας “περιορισμένα αντίποινα”

Η επίθεση του Ισραήλ δεν έβγαλε από τη μέση ιδιαίτερα ορατές ή συμβολικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική απάντηση από το Ιράν, δήλωσε ο Yoel Guzansky, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Τελ Αβίβ, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Δίνει επίσης στο Ισραήλ περιθώριο για κλιμάκωση αν χρειαστεί και η στόχευση συστημάτων αεράμυνας αποδυναμώνει τις δυνατότητες του Ιράν να αμυνθεί σε μελλοντικές επιθέσεις, είπε, προσθέτοντας ότι αν υπάρξουν Ιρανικά αντίποινα, αυτά θα πρέπει να είναι περιορισμένα.

Το Ισραήλ έδειξε και πάλι ότι η στρατιωτική του ακρίβεια και οι ικανότητές του είναι ανώτερες από αυτές του Ιράν, δήλωσε ο Sanam Vakil, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο.

«Στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πυραυλικές εγκαταστάσεις πάνω από πυρηνικές και ενεργειακές υποδομές, το Ισραήλ στέλνει επίσης μηνύματα ότι δεν επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση προς το παρόν», δήλωσε ο Vakil. «Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η διπλωματία και οι παρασκηνιακές προσπάθειες για τη μετριοπάθεια του χτυπήματος ήταν επιτυχείς».

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν κέρδισε διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ στα μέσα Οκτωβρίου ότι δεν θα πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Μετά τα χτυπήματα, οι δρόμοι στην πρωτεύουσα του Ιράν ήταν ήρεμοι και τα παιδιά πήγαν στο σχολείο και τα καταστήματα άνοιξαν. Υπήρχαν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα – ένα σύνηθες φαινόμενο στην Τεχεράνη όταν η στρατιωτική βία φουντώνει, καθώς οι άνθρωποι εφοδιάζονται με καύσιμα. Αλλά ορισμένοι κάτοικοι της Τεχεράνης έδειχναν ανήσυχοι και απέφευγαν τις συζητήσεις με δημοσιογράφο του Associated Press.

Μικτές αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

Ο ηγέτης της Ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, επέκρινε την απόφαση να αποφευχθούν «στρατηγικοί και οικονομικοί στόχοι», λέγοντας στο X ότι «θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να είχαμε απαιτήσει πολύ βαρύτερο τίμημα από το Ιράν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν για περαιτέρω αντίποινα και η Βρετανία και η Γερμανία δήλωσαν ότι το Ιράν δεν πρέπει να απαντήσει. «Όλες οι πράξεις κλιμάκωσης είναι καταδικαστέες και πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Σαουδική Αραβία ήταν μία από τις πολλές χώρες της περιοχής που καταδίκασαν το πλήγμα, κάνοντας λόγο για παραβίαση της «κυριαρχίας του Ιράν και παραβίαση των διεθνών νόμων και κανόνων».

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Χαμάς καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ, με τη Χεζμπολάχ να λέει ότι δεν θα επηρεάσει την υποστήριξη της Τεχεράνης προς τους Λιβανέζους και τους Παλαιστίνιους που πολεμούν το Ισραήλ.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες. Στον Λίβανο, δεκάδες σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν τον Σεπτέμβριο όταν βομβητές και ασύρματοι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στο Ισραήλ. Μια μαζική αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα έξω από τη Βηρυτό σκότωσε τον μακροχρόνιο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε απότομα καθώς οι αεροπορικές επιδρομές έπλητταν τη Βηρυτό και γύρω από αυτήν.

Εχθροί για δεκαετίες

Ο Ιρανικός στρατός δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο στρατιωτικές βάσεις στις επαρχίες Ιλάμ, Χουζεστάν και Τεχεράνη, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.Η Ισλαμική Δημοκρατία δήλωσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «περιορισμένες ζημιές».

Κατά τη διάρκεια του πολυετούς σκιώδους πολέμου τους, μια ύποπτη Ισραηλινή εκστρατεία δολοφονίας έχει σκοτώσει κορυφαίους Ιρανικούς πυρηνικούς επιστήμονες καιΙρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν παραβιαστεί ή σαμποταριστεί.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας στη Μέση Ανατολή, οι οποίες αργότερα εξελίχθηκαν σε επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης κατά της ναυτιλίας μέσω του διαδρόμου της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο σκιώδης πόλεμος μετακινείται όλο και περισσότερο στο φως από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν η Χαμάς και άλλοι μαχητές επιτέθηκαν στο Ισραήλ. Σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήραν περίπου 250 ομήρους στη Γάζα. Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια καταστροφική αεροπορική και χερσαία επίθεση εναντίον της Χαμάς και ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Παραμένουν περίπου 100, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Περισσότεροι από 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένη Γάζα, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους υγείας, οι οποίοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, αλλά λένε ότι περισσότεροι από τους μισούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top