GuidePedia

0


Σταύρος Ιωαννίδης
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ τόσο για την από κοινού ανάπτυξη όσο και για τη δοκιμή συστημάτων
Στην αμυντική του βιομηχανία στρέφεται το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που, όπως αποδείχθηκε μετά την επίθεση στην έδρα της επίλεκτης ταξιαρχίας Γκολανί, μπορούν να «τρυπήσουν» την αεράμυνα και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες.

Το drone Mirsad-1 που έπληξε τη στρατιωτική βάση δεν είναι το πρώτο UAV που διαπερνά τον «σιδερένιο θόλο» του Ισραήλ. Σχεδόν το 20% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έρχονται από τον Λίβανο, την Υεμένη, τη Συρία ή το Ιράκ βρίσκουν τον στόχο τους, προκαλώντας ζημιές, τραυματισμούς και θανάτους. 221 από τα σχεδόν 1.200 drones που έχουν εξαπολυθεί εναντίον του Ισραήλ έχουν ξεφύγει από την αεράμυνα, υποστήριξε χθες εκπρόσωπος του στρατού.

Πριν από λίγες ημέρες, από επίθεση drones που εξαπέλυσαν οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές της Συρίας με στόχο στρατιωτική βάση στα υψίπεδα του Γκολάν, ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν. Drones από τον Λίβανο έπληξαν οίκο ευγηρίας στο Τελ Αβίβ, ενώ πριν από λίγους μήνες ένα UAV από την Υεμένη σκότωσε έναν κάτοικο της πόλης. Αλλά και στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, τα drones της Χαμάς έπαιξαν καίριο ρόλο στην εξουδετέρωση των ισραηλινών συστημάτων ασφαλείας.

Η πίεση προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατού για την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων απειλών οδήγησε τον Γιοάβ Γκαλάντ στη διενέργεια διαγωνισμού στον οποίο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον οκτώ ισραηλινές εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος αντιμετώπισης των UAVs.

Πηγή του ισραηλινού στρατού εξηγεί στην «Κ» ότι η κατάρριψη drones δεν είναι απλή υπόθεση. «Ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος, γιατί κινούνται αργά, πετούν χαμηλά και το θερμικό τους ίχνος είναι περιορισμένο», αναφέρει η πηγή. «Αν και η ισραηλινή αεροπορία προκαλεί έντονες παρεμβολές στα GPS, τα εχθρικά drones βρίσκουν τρόπους να κατευθύνονται στον στόχο τους με καταστροφικά αποτελέσματα», συμπληρώνει.

Ελληνικό ενδιαφέρον

Το ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης μη επανδρωμένων απειλών απασχολεί έντονα και την Ελλάδα, εξαιτίας του πλούσιου οπλοστασίου UAVs που διαθέτει η Τουρκία.

Παρά τις εξαγγελίες για δημιουργία αντι-drone θόλου που θα προστατεύει τον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου, η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και τα διδάγματα από το πεδίο αποδεικνύουν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα για την εξουδετέρωση των drones-καμικάζι και των περιφερόμενων πυρομαχικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ τόσο για την από κοινού ανάπτυξη όσο και για τη δοκιμή συστημάτων. Πρόσφατα, επιτελείς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επίδειξη του Iron Beam, της δέσμης λέιζερ που αναπτύσσεται από την ισραηλινή βιομηχανία για την εξουδετέρωση εναέριων απειλών.

Στον τομέα αυτό, σημαντικά βήματα γίνονται και από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με τα συστήματα «Κένταυρος» και «Τηλέμαχος» της ΕΑΒ αλλά και προτάσεις από άλλες εταιρείες του κλάδου. Ο «Κένταυρος», μάλιστα, έχει δοκιμαστεί σε επιχειρησιακές συνθήκες, αποκτώντας τα πρώτα «Kill Marks» στην Ερυθρά Θάλασσα, ως αντι-drone σύστημα της φρεγάτας «Ψαρά».

Ταυτόχρονα, η Αθήνα προσανατολίζεται στην απόκτηση ισραηλινών συστημάτων όπως το «David’s Sling» και το «Spyder», για να αναλάβουν ορισμένα από τα στρώματα της αεράμυνας, του ελληνικού «θόλου», όπως αποκαλείται πλέον.

Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, στο Πεντάγωνο επικρατεί η άποψη ότι τα συγκεκριμένα συστήματα θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες για την άμυνα έναντι απειλών μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, διατηρώντας το κόστος σε λογικά επίπεδα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top