GuidePedia

0


Ο ισραηλινός στρατός στήνει οχυρώσεις στα σύνορα με τη Συρία - Προετοιμάζεται για μεγαλύτερη εισβολή στον Λίβανο

Με το Ισραήλ να έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το πότε και το που θα χτυπήσει το Ιράν στο πλαίσιο των αντιποίνων για την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, το μεγάλο ερώτημα της διεθνούς κοινότητας είναι το εάν αυτή η επίθεση θα είναι τέτοιας έντασης που θα πυροδοτήσει μια ακόμα απάντηση από την Τεχεράνη και κατά συνέπεια έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το Ισραηλινούς ότι το χτύπημα δεν θα περιλαμβάνει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, αν και ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έσπευσε να ενημερώσει την κοινή γνώμη πως αν και ακούει τις ΗΠΑ, οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από το Ισραήλ και βάσει των συμφερόντων του.
Υπό αυτό το πρίσμα έχει τεράστια σημασία η αποκάλυψη του 20ετούς σχεδίου του Ισραήλ για μια πιθανή επίθεση στο Ιράν καθώς και τα προηγμένα όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν.
Και ενώ παραμένει ερωτηματικό το πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το μυστικό σχέδιο, ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για μια ακόμα μεγαλύτερη εισβολή βαθιά στο Λίβανο στην προσπάθεια του να εξοντώσει την Hezbollah, η οποία εξακολουθεί όχι μόνο να αντιστέκεται αλλά και να αντεπιτίθεται με ισχύ.

Το μυστικό σχέδιο - Η δύναμη κρούσης

Τις τελευταίες δεκαετίες το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την προετοιμασία μιας επίθεσης στο Ιράν, αναπτύσσοντας μάλιστα ειδικά οπλικά συστήματα για αυτό το σκοπό, μέρος των οποίων δεν είναι γνωστά ούτε και διαθέσιμα ακόμα και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, αν και τον περασμένο μήνα, ισραηλινά μαχητικά F-15 εξαπέλυσαν επίθεση στην Υεμένη, αφού είχαν απογειωθεί από μια βάση που βρισκόταν 1.800 χιλιόμετρα μακριά - όση είναι και η απόσταση για το Ιράν – οι συνθήκες δεν είναι ίδιες.
Όπως αναφέρεται, επιδρομές σε εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων πραγματοποιούνται συνήθως από αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας πυραύλους cruise και βομβαρδιστικά.
Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει διαθέσει σημαντικά ποσά για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών που είναι ικανά να πετούν για πάνω από δύο ώρες, όπως η προηγμένη μοίρα των F-15I και οι τέσσερις μοίρες F-16I Sufa, ενώ φέρεται να έχει αναπτύξει αποσπώμενες δεξαμενές καυσίμων για τα F-35, οι οποίες τους επιτρέπουν να φτάσουν στο Ιράν διατηρώντας τις δυνατότητες stealth.

Υπερηχητικοί πύραυλοι

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, το Ισραήλ απεκάλυψε δύο πυραύλους επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά αεροσκάφη.
Αν και λεπτομέρειες όπως το ακριβές βεληνεκές τους παραμένουν ασαφείς, είναι γνωστό ότι έχουν εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων, επιτρέποντας χτυπήματα εκτός του εύρους της ιρανικής άμυνας.
Αυτοί οι πύραυλοι ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες, μειώνοντας τους χρόνους συναγερμού του εχθρού και περιπλέκοντας τις προσπάθειες αναχαίτισης, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να χτυπήσουν τον στόχο.
Επιπλέον, αναφέρεται ο πύραυλος Rampage που μπορεί να εκτοξευτεί από τα αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35 και που χάρη στα χαρακτηριστικά του, μπορεί να πλήξει με ακρίβεια κρίσιμους στόχους, καθώς και ο πύραυλος Rocks (έχει βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και μπορεί να μεταφέρει κεφαλή 500 κιλών) που συνδυάζει υπερηχητικές δυνατότητες με δορυφορική και αδρανειακή πλοήγηση, καθώς και οπτική στόχευση, χαρακτηριστικά που τον καθιστούν… ιδανικό για οχυρωμένες ή υπόγειες κατασκευές, όπως φέρεται για παράδειγμα να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις αλλά και οι βάσεις των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Οι «Jericho»

Επιπλέον, το Ισραήλ φέρεται να διαθέτει πυραυλικό σύστημα εδάφους-εδάφους, εξοπλισμένο τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές, που είναι γνωστοί ως πύραυλοι «Jericho».
Παρά τους εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους που έχει εκτοξεύσει το Ιράν προς το Ισραήλ, η πιθανότητα το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους σε μια επίθεση φαίνεται χαμηλή.
Ένα ακόμα όπλο είναι οι βόμβες 500MPR, οι οποίες είναι ικανές να διαπεράσουν έως και 4 μέτρα σκυροδέματος καθώς και ο πύραυλος cruise «PopEye Turbo» με βεληνεκές 1.500 χλμ.
Είναι σχεδιασμένος για εκτόξευση από υποβρύχια του Ισραηλινού Ναυτικού και είναι ικανό να φέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές.
Αυτό το βεληνεκές επιτρέπει στα ισραηλινά υποβρύχια να χτυπήσουν το Ιράν από την Ερυθρά Θάλασσα ή την Αραβική Θάλασσα χωρίς να εισέλθουν στον Περσικό Κόλπο.

Ας χτυπήσουμε για αρχή τα πετρέλαια του Ιράν - Yair Lapid (Ισραήλ): Πλήγμα στην οικονομία τους

Να πληγούν - για αρχή - τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν ζητά ο Yair Lapid, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Yesh Atid.
«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τα κοιτάσματα πετρελαίου εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών που θα υπάρξουν στην οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» υποστήριξε μιλώντας στην Jerusalem Post o Lapid, ο οποίος τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι μια τέτοια επίθεση θα οδηγούσε σε αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, γεγονός που θα έπληττε την αμερικανική οικονομία ενόψει των προεδρικών εκλογών.
«Διαφωνώ με την αμερικανική διοίκηση.
Δεν νομίζω ότι θα αυξήσει σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου στον κόσμο λίγο πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Lapid.
Όπως είπε, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν ήδη «μειωθεί στο μισό» και αυτό δεν πυροδότησε παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Αντιθέτως, θα έβλαπτε την οικονομία του Ιράν, η οποία ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» του.
Είναι πιθανό να μιλήσουμε με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, για αύξηση της παραγωγής τους για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παγκόσμια οικονομική κρίση» επισήμανε ο Lapid, τη στιγμή που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε στη μηνιαία έκθεση του ότι υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα πετρελαίου στην αγορά.

Οι ΗΠΑ αναμένουν «χτύπημα» του Ισραήλ στο Ιράν πριν τις εκλογές στις 5 Νοεμβρίου

Πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αναμένουν οι ΗΠΑ τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με πηγές από τις ΗΠΑ, που επικαλείται το CNN, το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης συζήτησης στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης και δεν σχετίζονται άμεσα με τον χρόνο των αμερικανικών εκλογών.
Παρόλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, -που περιγράφεται από ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ως βαθιά συντονισμένος με την αμερικανική πολιτική- εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές προεκτάσεις των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπαν οι ίδιες πηγές.

Η αυξανόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει απασχολήσει την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος, Joe Biden, και κατ' επέκταση η αντιπρόεδρος Kamala Harris, έχουν δεχθεί πιέσεις από προοδευτικούς για τους χειρισμούς τους στην κατάσταση. Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι -συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Donald Trump- έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι μπέρδεψε την κρίση και έστειλε τον κόσμο στο χάος.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γάζας. Σε μια αυστηρή επιστολή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι μια αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.
Όμως, σε μια ένδειξη της τεταμένης πολιτικής δυναμικής, η επιστολή δεν υπογράφηκε από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο, κανένας από τους οποίους δεν έχει απειλήσει δημοσίως να διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ. Η προθεσμία για να επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα λήγει μετά τις εκλογές.
Και η προειδοποίηση ήρθε την ίδια εβδομάδα που έφτασαν στη χώρα κάποιοι στρατιωτικοί και εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Προειδοποίηση Ιράν: Αποφασιστική απάντηση

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Abbas Araghchi, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα 16/10 την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ, το Ιράν θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο
«Αν και το Ιράν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, είναι πλήρως προετοιμασμένο για μια αποφασιστική απάντηση» είπε ο Araghchi.

Δεν θα τολμήσει το Ισραήλ - Ιράν: Απίθανο να επιτεθεί στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις

Είναι απίθανο να τολμήσει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν υποστήριξε ο Behrouz Kamalvandi, εκπρόσωπος του Ιράν στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αναφέροντας πως οι απειλές είναι… κενές και δεν προκαλούν καμία ανησυχία στην Τεχεράνη.
«Πρώτον, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί αυτό.
Δεύτερον, σε περίπτωση τέτοιας βλακείας, είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν κάποια σοβαρή ζημιά στο Ιράν και
Τρίτον, ακόμη και σε περίπτωση ζημιάς, το Ιράν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τα πάντα πολύ γρήγορα», είπε ο Kamalvandi αναφερόμενος στο σενάριο μιας επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Όπως είπε ο Ιρανός αξιωματούχος, οι απειλές των Ισραηλινών δεν προκαλούν κάποια ανησυχία στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μετά τις απειλές Biden

Πενήντα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστικές προμήθειες έχει επιτραπεί να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, αφού οι ΗΠΑ τον προειδοποίησαν να ενισχύσει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότηση των όπλων.
Η παράδοση διατάχθηκε από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant, σύμφωνα με το COGAT - το ισραηλινό στρατιωτικό όργανο που είναι υπεύθυνο για τις πολιτικές υποθέσεις στη Γάζα.
Κανένα τρόφιμο δεν εισήλθε στη βόρεια Γάζα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες αυτού του μήνα, ανέφερε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε τη δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση.

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Το βράδυ της Τρίτης, οι ΗΠΑ έθεσαν τελεσίγραφο σε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι η χώρα έχει 30 ημέρες για να επιτρέψει την είσοδο τουλάχιστον 350 φορτηγών την ημέρα στη Γάζα και από τα τέσσερα μεγάλα περάσματα, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τη στρατιωτική υποστήριξη.
Το Ισραήλ πρέπει επίσης να εφαρμόσει «ανθρωπιστικές παύσεις» σε όλη τη Γάζα για να επιτρέψει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και της διανομής βοήθειας, τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Εισβολή βαθιά στον Λίβανο

Και ενώ το Ισραήλ ετοιμάζει την απάντηση του στο Ιράν, ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο, προϊδεάζοντας πως ετοιμάζεται να μπει ακόμα πιο βαθιά στην χώρα.
Παράλληλα ο IDF ενισχύει τις άμυνες του, εκκαθαρίζοντας ναρκοπέδια και δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια στα σύνορα στα υψίπεδα του Gollan στα σύνορα με τη Συρία.
Όλα αυτά δείχνουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Hezbollah για πρώτη φορά πιο ανατολικά κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου, τη στιγμή που πυρά κατά της Hezbollah εκτοξεύει από τη Μεσόγειο και το ισραηλινό ναυτικό.
Απώτερος στόχος της επέκτασης της χερσαίας επίθεσης προς τα ανατολικά είναι να αποκοπεί πλήρως ο ανεφοδιασμός με όπλα της Hezbollah.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top