GuidePedia

0

Ο σεισμός στο Ιράν πυροδότησε εικασίες, φήμες για μυστική δοκιμή πυρηνικών όπλων

Μπορεί να έχουν περάσει τρία 24ωρα από τον σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε στην επαρχία Σεμνάν του Ιράν, αλλά η Δύση δεν έχει «ηρεμήσει».
Οι εικασίες ότι το Ιράν έχει δοκιμάσει πυρηνικό όπλο για πρώτη φορά έχουν φουντώσει. Ένα τέτοιο σεισμικό γεγονός δεν αποκλείεται να ήταν μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία ως απάντηση στις ισραηλινές απειλές να βομβαρδίσει τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας και πετρελαίου της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με ιρανικές πηγές που μιλούν στο The Cradle, το ενδεχόμενο να έγινε όντως πυρηνική δοκιμή συζητείται σε υψηλά επίπεδα και στο Ιράν.
Συριακές πηγές του The Cradle είχαν προβλέψει τον Σεπτέμβριο ότι το Ιράν θα επιδιώξει να αναπτύξει ικανότητα πυρηνικών όπλων ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Hamas από το Ισραήλ, Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη.
Το Ιράν εκτόξευσε τουλάχιστον 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές σε τρεις αεροπορικές βάσεις την 1η Οκτωβρίου, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Hezbollah Hassan Nasrallah από το Ισραήλ και του διοικητή του IRGC Abbas Nilforushan στις 27 Σεπτεμβρίου.
Το Ιράν αναμένει τώρα μια πιθανή ισραηλινή απάντηση.



Οι φήμες και στις ΗΠΑ

Η εικασία ότι το Ιράν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή έρχεται λίγες μέρες αφότου το Heritage Foundation, ένα συντηρητικό think tank στις ΗΠΑ, δημοσίευσε μια έκθεση που δηλώνει ότι «το Ιράν μπορεί να παράγει πυρηνικά όπλα πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο».
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου σημείωσε ότι στα τέλη Απριλίου 2024, ένας ανώτερος Ιρανός νομοθέτης δήλωσε ότι υπάρχει μόνο «ένα κενό μιας εβδομάδας από την έκδοση της εντολής μέχρι την πρώτη δοκιμή» μιας πυρηνικής βόμβας.
Τον Μάιο, ένας σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Ali Khamenei, προειδοποίησε ότι το Ιράν μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα, το οποίο μέχρι τώρα ζητούσε μόνο τη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας για μη στρατιωτικούς σκοπούς.
«Δεν έχουμε απόφαση να κατασκευάσουμε μια πυρηνική βόμβα, αλλά εάν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», δήλωσε ο Kamal Kharrazi.
Η έκθεση του Heritage Foundation πρόσθεσε ότι τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό όταν δήλωσε ότι «αντί να απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από την ικανότητα παραγωγής σχάσιμου υλικού για ένα πυρηνικό όπλο, το Ιράν είναι τώρα πιθανώς μία ή δύο εβδομάδες μακριά».

Τα αποθέματα ουρανίου

Οι δηλώσεις συνόδευαν μια σημαντική αύξηση των αποθεμάτων του Ιράν σε εμπλουτισμένου ουράνιο στο επίπεδο του 60% μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2024, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Συγκεκριμένα, το ουράνιο που είναι εμπλουτισμένο έως και 60% καθαρότητας απέχει μόλις ένα σύντομο, τεχνικό βήμα από το 90% που απαιτείται για τα πυρηνικά όπλα, πρόσθεσε η έκθεση.
Το Ίδρυμα για την Άμυνα της Δημοκρατίας (FDD), μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Ισραήλ με έδρα την Ουάσιγκτον, εξέδωσε μια έκθεση το 2019 ισχυριζόμενη ότι το Ιράν είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την κατασκευή υπόγειων τόπων πυρηνικών δοκιμών ξεκινώντας από τη δεκαετία του 2000, γνωστό ως «Project Midan. "
Το FDD δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας ανοιχτά διαθέσιμες, επιβεβαιωμένες γεωχωρικές πληροφορίες, εντοπίσαμε την πιθανή τοποθεσία (σε μια περιοχή νοτιοανατολικά της Σεμνάν) όπου διεξήχθησαν υπόγειες δοκιμές μη πυρηνικών εκρηκτικών το 2003 ως μέρος της ανάπτυξης σεισμικών μεθόδων μέτρησης της απόδοσης ενός υπόγειο πυρηνικό εκρηκτικό».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top