GuidePedia

0


Υπενθυμίζουμε ότι από το 2020 είχε αναφερθεί ότι το Ισραήλ τοποθετεί στην Κρήτη mega-ραντάρ , με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο απόστασης έως το Ιράν-Κρήτη και Κύπρος αποτελούν πλέον τις κύριες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο

Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε μεταστάθμευση δεκάδων αμερικανικών αεροσκαφών όλων των τύπων στην Κρήτη, αεροδρόμιο Καστελίου, κάτι που καταδεικνύει πιθανή προετοιμασία για επίθεση στο Ιράν μαζί με το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα στην αμερικάνικη βάση της Σούδας βρίσκονται μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αλλά και συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικού πολέμου, αναφέρει ο Βηματοδότης στο Βήμα.

Όλα αυτά είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε τυχόν εκκενώσεις Αμερικανών πολιτών, ιδίως από τον Λίβανο ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής.

Έτοιμα να συνδράμουν είναι και τα πάνοπλα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.Αυξηµένα µέτρα στη Συναγωγή Χανίων και σε άλλα σημεία ισραηλινών συμφερόντων.

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάµεις στην αεροναυτική βάση του ΝΑΤΟ στον Μουζουρά και στο Μαράθι Ακρωτηρίου λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή.


Μια επιφυλακή που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο µετά την επίθεση της Χαµάς στο Ισραήλ και που έχει ενταθεί µετά την κλιµάκωση των εχθροπραξιών τις τελευταίες ηµέρες µετά την εισβολή των Ισραηλινών στο Λίβανο και την πυραυλική απάντηση του Ιράν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των “Χανιώτικων νέων.” η βάση της Σούδας χρησιµοποιείται κυρίως για την ανεφοδιασµό των δυνάµεων του ΝΑΤΟ αλλά και του Ισραήλ µε πυροµαχικά και καύσιµα. Μόνο την περασµένη εβδοµάδα έφτασαν δύο τάνκερ µε πετρέλαιο για τις ανάγκες της βάσης, των πλοίων και των αεροσκαφών που σταθµεύουν σε αυτή.

Στην αεροπορική βάση στη Σούδα σταθµεύουν αυτές τις ηµέρες περισσότερα από 30 µεταγωγικά σκάφη των ΗΠΑ που χρησιµοποιούνται για την µεταφορά πυροµαχικών κυρίως αλλά και drone και αεροσκάφη παρακολούθησης.

Η Ρωσία ταυτόχρονα μεταφέρει συστήματα αεράμυνας στο Ιράν, για παράδειγμα, τα συστήματα S-400 και Pantsir S1, αλλά και αεροσκάφη Su-35 . Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία συστημάτων αεράμυνας μεγαλύτερου βεληνεκούς ή άλλων στόχων από ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις

Η διεύρυνση της σύγκρουσης ενέχει τον κίνδυνο να εμπλέξει περαιτέρω τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παράσχει κρίσιμη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι μαχητικές ομάδες που είναι προσκείμενες στο Ιράν στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη έχουν συμμετάσχει με μακρινά πλήγματα κατά του Ισραήλ.

Ένας νέος γύρος αεροπορικών επιδρομών έπληξε τα προάστια της Βηρυτού αργά την Κυριακή, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε επίσης τους βομβαρδισμούς του στη βόρεια Γάζα, ζητώντας την εκκένωση του βόρειου τμήματος της περιοχής εν μέσω νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η τεράστια γεωπολιτική αξία της Κρήτης και ειδικά της Σούδας.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2020, είχε αναφερθεί ότι το Ισραήλ τοποθετεί στην Κήτη ραντάρ , με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο μιας περιοχής που καλύπτει από τα στενά των Δαρδανελλίων ως την Ανατολική Μεσόγειο, στη λογική του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Τα ραντάρ που εγκαθιστά το Ισραήλ στην ανατολική Κρήτη - που η εμβέλειά τους φτάνει ώς τα 600 χιλιόμετρα - με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, και οι διευκολύνσεις που έχει από το ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος (μπορεί να έχει εικόνα ως το Ιράν όταν δεν πετούν τα κατασκοπευτικά U-2), δίνουν στο Τελ Αβίβ τη δυνατότητα να ελέγχει ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αφενός έχει αποτρεπτική ικανότητα έναντι της Τουρκίας και αφετέρου έναντι του Ιράν και κάθε άλλης απειλής στην περιοχή.

Επίσης η Κύπρος έχει γίνει και αυτή με την σειρά της η σπουδαιότερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ για πολεμικές επιχειρήσεις σε Λίβανο και Ιράν.

Την ίδια στιγμή ο νταής Ερντογάν, κάνει τα στραβά μάτια στα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, που περιπολούν στον Κόλπο της Αλεξανδρέττας, θέλοντας να δείξει ¨”καλοσύνη” στην δύση, για να ζητήσει αργότερα τυχόν ανταλλάγματα. 

 πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top