GuidePedia

0


Εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και εκείνος μεταξύ Ισραήλ- Παλαιστινίων –Ιράν που άρχισε τον Οκτώβριο του 2023 στη Μέση Ανατολή, μία νέα πολεμική αναμέτρηση στην Ασία εγείρει ανησυχίες για έναν παγκόσμιο πόλεμο υψηλής έντασης

Τύμπανα πολέμου ηχούν και στον 38ο παράλληλο.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την επιστράτευση 1,4 εκατομμυρίων πολιτών για αυτό που αποκαλεί «ιερό πόλεμο» με σκοπό την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας.
Σε ανακοίνωσή της, η Βόρεια Κορέα απειλεί ευθέως τη Νότια, κατηγορώντας την για «σοβαρή πρόκληση».
Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και εντείνει τους φόβους για έναν πιθανό πόλεμο στην περιοχή.
Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) ανακοίνωσε σχετικά: «Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι συμμετέχουν στον εθνικό αγώνα για την εξάλειψη των αποβρασμάτων της Νότιας Κορέας που διέπραξαν μια σοβαρή πρόκληση παραβίασης της κυριαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας μέσω διείσδυσης drone στην πρωτεύουσά της για να ωθήσουν την τεταμένη κατάσταση στο χείλος του πολέμου».
Το KCNA υποστήριξε περαιτέρω ότι πάνω από 1,4 εκατομμύρια νέοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον Λαϊκό Στρατό της Κορέας στις 14-15 Οκτωβρίου.

«Η Νότια Κορέα θα σβηστεί από τον χάρτη»

Το πρακτορείο πρόσθεσε: «Ο αριθμός των θυμωμένων εκδικητών της ανερχόμενης γενιάς που είναι αποφασισμένοι να βυθίσουν τον ειδεχθή εχθρό σε μια άβυσσο τελικής καταστροφής συνεχίζει να αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου».
Η Βόρεια Κορέα κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική της, προειδοποιώντας: «Εάν ξεσπάσει πόλεμος, η Νότια Κορέα θα σβηστεί από τον χάρτη.
Αφού θέλει πόλεμο, είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε ένα τέλος στην ύπαρξή του».
Το KCNA περιέγραψε τη ζέση της νεολαίας ως εκδήλωση «βαθιού μίσους» και «επιθυμίας για εκδίκηση», με νεαρούς πολίτες σε όλη τη χώρα να υπογράφουν δελτία για να ενταχθούν στο στρατό, δεσμευόμενοι να κυνηγήσουν τους «ειδεχθείς μανιακούς του πολέμου» που είναι υπεύθυνοι για τις εντάσεις.
Εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και εκείνος μεταξύ Ισραήλ- Παλαιστινίων –Ιράν που άρχισε τον Οκτώβριο του 2023 στη Μέση Ανατολή, μία νέα πολεμική αναμέτρηση στην Ασία εγείρει ανησυχίες για έναν παγκόσμιο πόλεμο υψηλής έντασης.
Τον Ιανουάριο, οι αναλυτές ειδικοί στα θέματα Ασίας, Robert Carlin και Siegfried Hecker προειδοποίησαν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un μπορεί να προετοιμάζεται για πόλεμο.
Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολή, οι ανησυχίες τους βασίζονται σε σοβαρή ανάλυση.

Ετοιμάζεται για πόλεμο ο Kim

«Μπορεί να ακούγεται υπερβολικά δραματικό», έγραψαν, «αλλά πιστεύουμε ότι, όπως ο παππούς του το 1950, ο Kim Jong Un έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση να πάει στον πόλεμο.
Δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα ενεργήσει ο Kim αλλά η απειλή τώρα ξεπερνά κατά πολύ τις συνήθεις προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον, τη Σεούλ και το Τόκιο για τις προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ.
Τα θέματα της πολεμικής προετοιμασίας που έχουμε δει στα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης από πέρυσι δεν είναι τυπική αγανάκτηση της Λαικής Δημοκρατίας της Κορέας», παρατήρησαν.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις της Βόρειας Κορέας, είναι δύσκολο να απορρίψουμε πλήρως τις προειδοποιήσεις τους.
Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας υπογράμμισαν επίσης την ενίσχυση των δεσμών της Βόρειας Κορέας με την Κίνα και τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες, περιπλέκοντας περαιτέρω το γεωπολιτικό τοπίο.


«Εχθρικό κράτος»

Πρόσφατα, η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τη Νότια «εχθρικό» κράτος.
Τον Ιανουάριο, ο Kim Jong Un αναφέρθηκε στη Σεούλ ως τον «κύριο εχθρό» της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρεται πλέον για την επανένωση.
Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τη Σεούλ ότι χρησιμοποιεί drones για να πετάξει προπαγανδιστικά φυλλάδια κατά του καθεστώτος πάνω από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ.
Σε αντίποινα, η Βόρεια Κορέα στέλνει μπαλόνια γεμάτα σκουπίδια πέρα από τα σύνορα από τον Μάιο, απαντώντας στις κινήσεις Νοτιοκορεατών ακτιβιστών.
Συγκεκριμένα, η ίδια η Βόρεια Κορέα στέλνει συνεχώς drones προς τα νότια από το 2022.
Μάλιστα πέντε από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της διέσχισαν τα σύνορα, ωθώντας τις στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας να ρίξουν προειδοποιητικές βολές και να αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη, αν και κανένα από τα drones δεν καταρρίφθηκε.
Η Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε πως έχει «σαφείς αποδείξεις» ότι ο στρατός της Σεούλ βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες εισβολές με drone.
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του Μικτού Επιτελείου της Νότιας Κορέας, Lee Sung-jun, δήλωσε πως αυτός ο ισχυρισμός είναι κάτι που η Βόρεια Κορέα πρέπει να επαληθεύσει.
Μετά από μήνες τοποθέτησης νέων ναρκών και ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε δρόμους και σιδηροδρόμους που τη συνδέουν με τη Νότια, αποκαλώντας αυτή την ενέργεια «αναπόφευκτο και νόμιμο μέτρο», σύμφωνα με το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσης η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε τμήματα δρόμων στην πλευρά των συνόρων που τη συνέδεαν με τη Νότια.
Στις 15 Οκτωβρίου, ο στρατός της Νότιας Κορέας δημοσίευσε βίντεο που δείχνει Βορειοκορεάτες στρατιώτες να κατεδαφίζουν συμβολικούς δρόμους και σιδηροδρόμους που συνδέουν τις δύο χώρες στον 38ο παράλληλο.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει έως και 90 πυρηνικές κεφαλές

Αυτή η καταστροφή σημειώθηκε λίγες μέρες αφότου ο στρατός της Πιονγκγιάνγκ υποσχέθηκε να σφραγίσει «μόνιμα» τα σύνορα με τον Νότο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε σχέδια για έναν «πλήρη διαχωρισμό» από τη Νότια Κορέα, ενημερώνοντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για αυτή την κίνηση προκειμένου να «αποφύγουν οποιαδήποτε λανθασμένη εκτίμηση».
Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τη Δύση.
Τον Ιανουάριο του 2021, η ηγεσία της Βόρειας Κορέας περιέγραψε τα φιλόδοξα σχέδια για την επέκταση της πυρηνικής της αποτροπής, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μικροσκοπικών πυρηνικών κεφαλών, τακτικών πυρηνικών όπλων, οχημάτων επανεισόδου (MIRV), βαλλιστικών πυραύλων στερεού καυσίμου διαφορετικού βεληνεκούς, πυρηνικά υποβρύχια συστήματα και υπερηχητικά οχήματα ώθησης-ολίσθησης.
Σύμφωνα με μια έκθεση έρευνας του «Royal United Services Institute» (RUSI), ο Kim έχει συγκεντρώσει αρκετό πυρηνικό υλικό για όπλα για να υπερδιπλασιάσει το τρέχον απόθεμά του σε ατομικά όπλα.
Πιστεύεται ήδη ότι διαθέτει μεταξύ 80 και 90 πυρηνικές κεφαλές, με επαρκές εμπλουτισμένο πλουτώνιο και ουράνιο - βασικά συστατικά γνωστά ως σχάσιμο υλικό - για να αυξήσει σημαντικά αυτόν τον αριθμό.



Παγκόσμια ανησυχία

Το σχάσιμο υλικό είναι κρίσιμο για τα πυρηνικά όπλα, και συνήθως απαιτεί αρκετά κιλά για να προκαλέσει την αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε πυρηνική έκρηξη. Για παράδειγμα οι βομβαρδισμοί του 1945 στη Hiroshima και στο Nagasaki προκλήθηκαν από τη διάσπαση περίπου ενός κιλού ουρανίου-235 και πλουτωνίου-239, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με αναλυτές, το πρόσφατο επεισόδιο με τα drones της Νότιας Κορέας θα μπορούσε να κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα και να προκαλέσει πόλεμο.
Από την άλλη πλευρά, ενώ η Νότια Κορέα έχει αρνηθεί την ευθύνη για τις πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το Γενικό Επιτελείο της δήλωσε αργότερα ότι δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς, αφήνοντας πολλά ερωτήματα αναπάντητα.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει παρουσιάσει αυτή τη μαζική επιστράτευση ως επίδειξη εθνικής ενότητας, που τροφοδοτείται από τη δέσμευση να υπερασπιστεί τη χώρα και να αντεπιτεθεί σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως «επιθετικές» ενέργειες της Νότιας Κορέας.
Καθώς η Βόρεια Κορέα επιμένει με τις ενέργειες και τη ρητορική της ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις πυρηνικές της ικανότητες, η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει μια σύνθετη και εξελισσόμενη πρόκληση.
Η πρόσφατη επιστράτευση πολιτών στη Βόρεια Κορέα, η καταστροφή των ενδοκορεατικών υποδομών και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής δείχνουν μια ανησυχητική τάση.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top