GuidePedia

0


ΝΑΤΑΛΙ ΓΛΕΖΟΥ
Η αεροπορική επιδρομή της 27ης Σεπτεμβρίου της ισραηλινής αεροπορίας στο προάστιο Νταχίγιε της Βηρυτού που είχε ως στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία επιφέροντας ένα συντριπτικό πλήγμα στην ηγεσία της οργάνωσης. Η πυραμίδα της ηγετικής πυραμίδας πλέον έχει «εξουδετερωθεί» όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία του ισραηλινού στρατού.



Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα ταυτόχρονα με την εξόντωση όλων των ηγετικών στελεχών της σηματοδοτεί ένα πρωτοφανές χτύπημα, δημιουργώντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό ηγεσίας εντός της οργάνωσης. Ο Νασράλα θεωρούνταν το νούμερο δύο μετά τον Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, τον πολιτικό/θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, όπως και για τις χώρες και τους λαούς της Μ.Ανατολής που δεν υπάγονται στο Αραβικό ΝΑΤΟ, ούτε στον «Αραβικό Σιδηρούν Θόλο» ούτε στην επικείμενη «Συμμαχία του Αβραάμ». Η σύσταση της αποτελεί διαχρονικό στόχο για Η.Π.Α και Ισραήλ και στην ουσία σηματοδοτεί την εξομάλυνση των σχέσεων, τη σφυρηλάτηση και εμβάθυνση της στρατηγικής συμμαχίας του κράτους απαρτχάιντ με αραβικά καθεστώτα όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρείν και το Μαρόκο που έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Αβραάμ .

O «βασιλιάς είναι γυμνός» στον μουσουλμανικό κόσμο και ειδικότερα στον Άξονα της Αντίστασης. Ο Νασράλα θεωρείτο ότι ήταν ο επόμενος χαρισματικός ηγέτης στη Μ.Ανατολή μετά τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Οι στοχεύσεις του Νετανιάχου

Για τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου οι «λογαριασμοί έκλεισαν» μετά την «εξουδετέρωση» του Νασράλα . Η αποστέρηση του χαρισματικού ηγέτη από την ηγεσία της Χεζμπολάχ συνιστά άλλο ένα ατού και μια πολύτιμη συνιστώσα της πολυπόθητης «τελικής νίκης» στην εξίσωση αποτροπής με τη Γάζα, το Λίβανο, τη Συρία, τους Χούθι κ.α προσφέροντας στο λαό του Ισραήλ μια «μοναδική επιτυχία». Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του και να τον αποπροσανατολίσει από τον αγώνα που διεξάγουν οι προοδευτικές δυνάμεις της ισραηλινής κοινωνίας, με επικεφαλής τις οικογένειες των ισραηλινών αιχμάλωτων, για την επιστροφή και την απελευθέρωση των ομήρων από τα τούνελ της Γάζας.

Περαιτέρω με την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ , σε επίπεδο ηγεσίας, ο Νετανιάχου θεωρεί ότι ο Γιαχούα Σινγουάρ ,ο ηγέτης της Χαμάς, θα ενδώσει στους όρους που θέτει το Ισραήλ και θα υποκύψει στην πίεση συνθηκολόγησης και συμμόρφωσης στο σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα, μετά την ολοκλήρωση της κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top