Η κυβέρνηση των Δημοκρατικών δίνει ρόλο στην Τουρκία στην Γάζα αυξάνοντας τις ανησυχίες για Οθωμανικές βλέψεις της Άγκυρας.
Η περιβόητη παραστρατιωτική τουρκική μισθοφορική οργάνωση SADAT θα ήταν πιθανότατα ο αγωγός για την πρόσφατη απειλή του Ερντογάν να αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.Αυτό ανέφερε ο Τάιλερ Στέιπλετον διευθυντής σχέσεων του ινστιτούτου FDD Action στο Κογκρέσο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει έναν ρόλο για την Τουρκία στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Γάζας, αν όχι στη διακυβέρνηση, και η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται έτοιμη να δεχτεί αυτό το αίτημα.
Άλλοι θεωρούν επίσης την τουρκική εμπλοκή μετά τη σύγκρουση ως τετελεσμένο γεγονός.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση στην κατάσταση της Γάζας χωρίς περιφερειακούς παράγοντες όπως η Τουρκία να διαδραματίσουν ρόλο, είτε ως εγγυητής, είτε σίγουρα στην ανοικοδόμηση», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ σε πρόσφατη συνέντευξη.
“Ωστόσο, αντί να καλωσορίσει την Τουρκία, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι επιφυλακτική.
Το πρόβλημα δεν βασίζεται μόνο στην ιδεολογική συμπάθεια του Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά και στην προθυμία του να χρησιμοποιήσει το τουρκικό παραστρατιωτικό σώμα της SADAT, για να ενεργήσει για λογαριασμό του.
Το 2012, ο Ανντάν Τανριβέρντι, έμπιστος του Ερντογάν (ήταν ο υψηλότερος αξιωματικός που εκκαθαρίστηκε από τον τουρκικό στρατό λόγω ισλαμιστικών τάσεων μετά το ήπιο πραξικόπημα του 1997), ίδρυσε τη SADAT μαζί με σχεδόν δύο δωδεκάδες στρατιωτικούς συναδέλφους τους με παρόμοιες συμπάθειες.
Οι αποστολές της SADAT για λογαριασμό του Ερντογάν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 από ορισμένες φατρίες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη του προέδρου στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία.
Ο ιστότοπος του SADAT αναφέρει ότι παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας, εκπαίδευση στρατιωτικής και εσωτερικής ασφάλειας και υπηρεσίες επιμελητείας για τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων συντήρησης και επισκευής. Η οργάνωση λέει επίσης ότι μπορεί να προμηθεύσει όπλα και εκρηκτικά για τους πελάτες της.
Όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ομάδα Βάγκνερ, έτσι και η SADAT επιτρέπει στον Ερντογάν να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας, διατηρώντας παράλληλα κάποια εύλογη άρνηση.
Η κύρια διαφορά μεταξύ Wagner και SADAT είναι η ιδεολογία. Η SADAT είναι ασύστολα ισλαμιστική δύναμη.
Η δηλωμένη αποστολή της περιλαμβάνει την επιθυμία να σχηματίσει μια συμμαχία ισλαμικών χωρών που θα πάρει τη θέση της μεταξύ των υπερδυνάμεων του κόσμου.
Ο Τανριβέρντι ζήτησε επίσης τη δημιουργία ενός κοινού ισλαμικού στρατού.
Η SADAT παρέχει αποστολές για τη διευθέτηση στρατιωτικής ασφάλειας και εκπαίδευσης σε οργανώσεις που ευθυγραμμίζονται με τις ισλαμιστικές ιδεολογίες στη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν, τη Δυτική Αφρική, τη Συρία και το Ιράκ.
Η οργάνωση λέει ότι δεν υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.
Ο Τανριβέρντι πέθανε τον περασμένο μήνα, αλλά η SADAT όπως η Wagner επέζησε.
Ο γιος του Τανριβέρντι είναι ο νέος επικεφαλής της παραστρατιωτικής δυνάμεως με το όνομα Μελίχ Τανριβέρντι, και επιδιώκει να καλύψει κάθε κενό που αφήνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη ή οι μετριοπαθείς Άραβες εταίροι στην περιοχή.
Καθώς οι προσπάθειες εξομάλυνσης με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προχωρούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, η SADAT είναι έτοιμη να προωθήσει το αποτύπωμά της και στις δύο χώρες, συχνά κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Πριν από το θάνατό του, ο Τανριβέρντι κάλεσε για έναν ισλαμικό «στρατό για την Παλαιστίνη» και απείλησε ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα θα πρέπει να οδηγήσει σε επιθέσεις στο Τελ Αβίβ.
Έτσι, η SADAT θα ήταν πιθανότατα ο αγωγός για την πρόσφατη απειλή του Ερντογάν να αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ στο πλαίσιο του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ θα πρέπει να κατανοήσουν αυτή την ιστορία και την αποστολή της SADAT προτού δώσουν στην Τουρκία ένα ρόλο στην εκπαίδευση ή τον εξοπλισμό Παλαιστινίων στη Γάζα, ειδικά με δεδομένες αποδείξεις ότι η SADAT έχει υποστηρίξει εκπαιδεύοντας και στρατολογώντας μαχητές για το Μέτωπο AL Nusra και το Ισλαμικό Κράτος.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Αρμενικός Δικηγορικός Σύλλογος ζήτησε επίσης παγκόσμιες κυρώσεις Magnitsky κατά της SADAT για «καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνενοχή στη βία και την αστάθεια σε ζώνες συγκρούσεων, ιδιαίτερα στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), τη Λιβύη και τη Συρία.
Οι δυτικοί ηγέτες δεν εμπιστεύονται την ομάδα Wagner να φέρει την ασφάλεια οπουδήποτε στον κόσμο, έτσι και η SADAT ομοίως στερείται αξιοπιστίας ενώ έχει επίσης μια ισλαμιστική ατζέντα.
Αντί να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως σύμμαχο και να υποθέτουν ότι οι πληρεξούσιοί της μπορούν να συμβάλουν στη μεταπολεμική ασφάλεια στη Γάζα, οι ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από το Υπουργείο Οικονομικών που ερευνά τη SADAT για τρομοκρατικές σχέσεις.
Εάν διαπιστωθεί ότι η τουρκική μισθοφορική δύναμη έχει αυξήσει οριστικά τις δυνατότητες των τρομοκρατικών ομάδων, οι κυρώσεις στην ηγεσία της ομάδας και οι δεσμεύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της ου αγγίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα είχαν ως αποτέλεσμα, να μην ανατεθεί σε αυτόν τον παραστρατιωτικό οργανισμό καθήκοντα ανασυγκρότησης, διατήρησης της ειρήνης και ασφάλειας”, καταλήγει ο Τάυλερ Στειπλετον.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου