GuidePedia

0


Παναγιώτης Γερογλής
Αυτό που συνέβη χθες το μεσημέρι στη Βηρυτό , σε αρκετές περιοχές του νοτίου Λιβάνου, αλλά και σε μικρότερο μέγεθος στη Συρία-Δαμασκό, δεν έχει προηγούμενο και θέτει νέα standards στις ασύμμετρες απειλές του ολοένα και διευρυνόμενου υβριδικού πολέμου.

Περί τις 15:30 τοπική ώρα της 17 Σεπ στη Βηρυτό και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα χιλιάδες μικροεκρήξεις στους ατομικούς βομβητές των μελών / μαχητών της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα τον μέχρι τώρα θάνατο εννέα μελών της οργάνωσης, και τον τραυματισμό περίπου τριών χιλιάδων , με αυτούς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, να υπερβαίνουν τους διακόσιους.

Μεταξύ των θυμάτων κι ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, καθώς και ο γιός βουλευτή του Λιβάνου, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε και ο πρέσβης του Ιράν στο Λίβανο . Νεότερες πληροφορίες, πλην όμως ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί οφείλονται σε ανεξήγητη επί του παρόντος έκρηξη των βομβητών (pagers or buzzers), με τους οποίους ήταν εφοδιασμένο το σύνολο σχεδόν των μαχητών/μελών της Χεζμπολάχ, και οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως εναλλακτική και ασφαλής , μέθοδος επικοινωνίας. Οι πληροφορίες συντείνουν, ότι της έκρηξης προηγήθηκε ταχύτατη υπερθέρμανση της συσκευής.

Οι υπόψη βομβητές, είχαν προμηθευτεί και διανεμηθεί πρόσφατα (προ τετραμήνου περίπου), κατόπιν εντολής του Γ.Γ. της οργάνωσης Χ. Νασράλα, προκειμένου να μην χρησιμοποιούν τα μέλη και οι μαχητές της οργάνωσης τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να αποφευχθεί η παρακολούθηση των τηλεφώνων καθώς και ο γεωεντοπισμός τους και η περαιτέρω στοχοποίηση τους.

Ως αιτία της έκρηξης των βομβητών, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

α. Η ταχεία υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, μέσω ηλεκτρονικής εντολής και η συνακόλουθη αυτανάφλεξη/έκρηξή τους.

β. Η ύπαρξη προτοποθετημένης μικροποσότητας εκρηκτικής ύλης (κάποιων λίγων δεκάδων γραμμαρίων) στις συσκευές, πιθανόν με τη μορφή fake εξαρτήματος και η πυροδότησή της , είτε μέσω τηλεφωνικής εντολής, είτε μέσω εκπεμφθέντος παλμού. Το υπόψη σενάριο, δεικνύει ως επικρατέστερο.

Η «εντολή πυροδότησης», η οποία ενεργοποίησε σχεδόν ταυτόχρονα χιλιάδες συσκευές, αναζητείται , τόσο ως προς τη φύση της, όσο και ως προς το μέσο. Αν δηλαδή η πυροδότηση, έγινε μέσω μια τηλεφωνικής κλήσης η οποία ενεργοποίησε ένα κρυφό λογισμικό το οποίο βρισκόταν σε λανθάνουσα κατάσταση, ή ήταν αποτέλεσμα της εκπομπής ενός συγκεκριμένου παλμού (από επίγειο ή ιπτάμενο πομπό άνωθεν των περιοχών-στόχων)…

Η περίπτωση προτοποθετημένης ποσότητας εκρηκτικής ύλης εντός των βομβητών, αλλά και ενός βλαπτικού λογισμικού, έχει εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για τους υπευθύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας της οργάνωσης, σχετικά με το πότε και σε ποια φάση της παραγωγής-προμήθειας-διανομής των βομβητών, μπορεί να υπήρξε η εν λόγω επιμόλυνση.

Για το εν λόγω πλήγμα, Λίβανος , Χεζμπολάχ και Ιράν, κατηγορούν ανοιχτά το Ισραήλ και τις μυστικές του υπηρεσίες, ενώ το Ισραήλ, δεν έχει κάνει κάποια δήλωση μέχρι στιγμής. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος τύπου του State Department των ΗΠΑ έσπευσε να δηλώσει, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή σε αυτό το πλήγμα, δεν γνώριζαν και δεν γνωρίζουν κάτι επ’ αυτού και συλλέγουν πληροφορίες για τη διευκρίνιση της κατάστασης.

Ως άμεσες , αλλά και έμμεσες συνέπειες από το υπόψη πλήγμα διακρίνονται οι παρακάτω:

Από τις χιλιάδες ταυτόχρονες μικροεκρήξεις , το καταμεσήμερο στο κέντρο της Βηρυτού , με πλήρη κοινωνική δραστηριότητα (αγορά, καφέ, συγκοινωνίες, μετακινήσεις, συναλλαγές) δημιουργήθηκε μεγάλο κύμα σύγχυσης και πανικού, όπου εκτός από τους πληγέντες-μέλη Χεζμπολάχ, επλήγη και απλός κόσμος που ήταν πλησίον τους. Μεγάλος αριθμός εκ των πληγέντων, βρέθηκε να οδηγά οχήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και να τελματώσει η οδική κίνηση σε σημαντικό μέρος της πόλης.

Αντίστοιχα στα νοσοκομεία, επικράτησε και εκεί πανικός, αφού οι τραυματίες εισέρρεαν κατά εκατοντάδες και η υφιστάμενη νοσοκομειακή αρωγή, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτόν τον αιφνιδιαστικό κορεσμό. Επίσης δημιουργήθηκαν μεγάλες ανάγκες για αίμα, ενώ η διαλογή (triage) προσπαθούσε και εκείνη να ανταποκριθεί σε έκτακτες άμεσες χειρουργικές επεμβάσεις (τραυματισμοί κυρίως σε κοιλιακή χώρα, γεννητικά όργανα, θώρακα, πρόσωπο και ακρωτηριασμοί άκρων).

Οι χιλιάδες τραυματίες, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά, δημιούργησαν κορεσμό σε ασθενοφόρα και νοσοκομεία. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων, δεν σταμάτησαν επί ώρες να ηχούν στην πόλη. Παράλληλα, μείωσαν αιφνιδιαστικά την ικανότητα αντίδρασης της Χεζμπολάχ σε παρατακτή δύναμη , από προσωπικό που γνώριζε εκ των προτέρων πως θα ανταποκριθεί σε μια ισραηλινή αιφνιδιαστική επίθεση.
Η άμεση (και αναμενόμενη) αντίδραση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, να απαλλαγούν άπαντες από τους βομβητές, αλλά και να παραμείνουν μακριά από κινητά τηλέφωνα (σε όμοιες αντιδράσεις προέβει και το εκεί κλιμάκιο του ΟΗΕ για το προσωπικό του), δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στις επικοινωνίες, καθώς και στον απαραίτητο συντονισμό και στη διοίκηση. Επίσης , η Χεζμπολάχ, δέχτηκε από την υπόψη υβριδική επιχείρηση, ασύμμετρα αποτελέσματα , προσβάλλοντας μεταξύ άλλων το ηθικό των μελών της οργάνωσης, αλλά και το γόητρό της..

Το Ισραήλ, αν αποδειχτεί ή παραδεχτεί ότι αυτό είναι πίσω από το πλήγμα, με αυτή την καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη υβριδική επιχείρηση θέτει πρωτόγνωρα στάνταρτς στις επιχειρήσεις του τύπου, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να έχει σχεδιάσει – οργανώσει τέτοιες επιχειρήσεις από πολύ καιρό πριν, να τις διατηρεί σε λανθάνουσα κατάσταση (σαν τους πράκτορες εν υπνώσει) και να τις εκτελεί όταν εκείνο κρίνει ότι είναι το σωστό timing…
Εν προκειμένω, ως πιθανή αντεκδίκηση για την πρόσφατη δολοφονική ενέργεια εναντίον υψηλού αξιωματούχου άμυνας στο βόρειο Ισραήλ, μέσω βομβιστικής επίθεσης, η οποία εξουδετερώθηκε στο παρά ένα… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top