GuidePedia

0


Μην υποκλίνεστε άλλο…

Επεκτείνεται η επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια, και δη στα Σκόπια, την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία, δημιουργώντας ένα ισλαμικό τόξο που συνιστά δυνάμει υπαρξιακή απειλή για τις ορθόδοξες Ελλάδα και Σερβία…
Τελευταία εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη τουρκική βαλκανική επέκταση αποτελεί η αγορά έξι μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar (UAV) από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανέφεραν βοσνιακά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται τον Βόσνιο υπουργό Άμυνας Zukan Helez, δύο ομάδες βρίσκονται ήδη στην Τουρκία για εκπαίδευση.
Η είδηση συνέπεσε με την επίσκεψη του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Denis Bechirovich, στον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ο Erdogan είπε ότι η συνεργασία στους τομείς του στρατού και της ασφάλειας ήταν βασικό θέμα συζήτησης.
Τόνισε δε ότι εστίασαν ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Εάν πραγματοποιηθεί η πώληση, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα γίνει η τέταρτη χώρα στα Βαλκάνια που θα χρησιμοποιεί τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Είχαν προηγηθεί η Ρουμανία, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία που έχουν ήδη ενσωματώσει τα UAV Bayraktar TB2 στα στρατιωτικά τους αποθέματα.

Αντίδραση Σερβίας…

Η Σερβία έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από την Τουρκία σε χώρες των Βαλκανίων.
Και ενώ είχε αρχικά σχεδιάσει να αγοράσει UAV Bayraktar, το 2023 ανέκρουσε πρύμναν - αν και τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σερβία.
Σύμφωνα με σερβικά μέσα, η Σερβία δεν προχώρησε στην αγορά Bayraktar σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση από την Τουρκία UAVs Bayraktar στο Κόσοβο.
Το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 φέρεται να έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης που θα αποτελείται από 5.000 τακτικούς στρατιώτες και 3.000 έφεδρους.
Αυτή η δύναμη θα συμπλήρωνε τα υπάρχοντα 4.500 ειρηνευτικά του ΝΑΤΟ στη χώρα.
Από το 2020 η Σερβία χρησιμοποιεί οπλισμένα drones CH-92A κινεζικής κατασκευής.
Το 2019 η Τουρκία και η Σερβία υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο, την οποία η Σερβία επικύρωσε το 2020 και η Τουρκία ενέκρινε το 2022.
Ωστόσο, η πώληση drones στο Κοσσυφοπέδιο οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων, καθώς η Σερβία θεωρούσε την πώληση ως πρόκληση για τα συμφέροντά της.
Στις 16 Ιουλίου 2023 ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti ανακοίνωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που αγοράστηκαν από την Τουρκία είχαν φτάσει στη χώρα.
Ο Kurti μοιράστηκε μια φωτογραφία του Bayraktar TB2 στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας στη λεζάντα: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι πλέον ακόμη πιο ασφαλές».
Ενώ ο Kurti δεν αποκάλυψε τον αριθμό των drones που αποκτήθηκαν, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε αγοράσει πέντε και ότι το στρατιωτικό προσωπικό είχε εκπαιδευτεί για τη χρήση τους.
Επιπλέον, η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία πλαίσιο στις 29 Ιανουαρίου 2024.
Η συμφωνία επικεντρώνεται στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πωλήσεων όπλων, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού.
Περιλαμβάνει επίσης την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, υλικοτεχνικής υποστήριξης και πόρων.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφους μετά τη στρατιωτική άσκηση «Fire Attack 2024» που διεξήγαγε ο σερβικός στρατός ότι τα UAV Bayraktar TB2, τα οποία απέκτησε το Κοσσυφοπέδιο πέρυσι, πέταξαν κοντά στη Σερβία στις 5 και 20 Ιουνίου.
Υποστήριξε ότι αυτά τα UAV χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των κινήσεων και των δυνατοτήτων του σερβικού στρατού.
Σε απάντηση, ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ejup Maqedonci δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Vučić ήταν αβάσιμοι.
Να σημειωθεί πως βασικός λόγος για την επιλογή των τουρκικών drones είναι ότι η Τουρκία έχει συντομότερη διαδικασία έγκρισης εξαγωγών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ο δε Selçuk Bayraktar, ένας από τους ιδιοκτήτες της Baykar, της εταιρείας που κατασκευάζει drone Bayraktar, είναι γαμπρός του Erdogan.
Ο Erdogan βλέπει την Baykar ως οικογενειακή του επιχείρηση και εμπορεύεται τα προϊόντα της σε πολλές χώρες, ειδικά στην Αφρική.
Η Baykar αξιοποιεί κρατικούς πόρους και κερδίζει σημαντικά κέρδη τόσο στην τοπική όσο και στη διεθνή αγορά.
Σημειωτέον, ο Selçuk Bayraktar και ο αδελφός του Haluk εμφανίστηκαν πρόσφατα στην λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Και στα Σκόπια…

Σχέδια για αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, στις 5 Σεπτεμβρίου.
Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου των Σκοπίων, Timčo Mucunski, ο Fidan είπε ότι «η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγουν συχνότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια».
Τόνισε επίσης ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στον αμυντικό τομέα των Σκοπίων.
Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Fidan πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες αφότου ο Haluk Görgün, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), είχε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με αξιωματούχους των Σκοπίων για την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία παρέχει επίσης υποστήριξη στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς ειδικών αμυντικών οχημάτων και προμηθειών.
Σημαντικό μέρος αυτής της βοήθειας αποτελείται από ελαφρά όπλα, στρατιωτικές στολές και υλικά υλικοτεχνικής υποστήριξης που παράγονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Στις 30 Αυγούστου 2024 στην πόλη των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε τελετή για τον εορτασμό της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού που δώρισε η Τουρκία.
Το πακέτο βοήθειας περιλάμβανε drones, εξοπλισμό επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης και προστατευτικό εξοπλισμό.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Vlado Misajlovski, τόνισε ότι «η υποστήριξη της Τουρκίας έχει συμβάλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».
Ο Misajlovski σημείωσε επίσης την εκτεταμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Το 2021 η Τουρκία δώρισε ακόμη ένα όχημα μεταφοράς βυτιοφόρων εγχώριας παραγωγής.
Στις 2 Σεπτεμβρίου ο Görgün επισκέφθηκε τη Βόρεια Μακεδονία και εγκαινίασε το γραφείο στα Βαλκάνια της Aselsan, ενός τουρκικού κρατικού αμυντικού εργολάβου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Görgün συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Hristijan Mickoski, καθώς και με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών της χώρας.

Αποτυχία

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η ελληνική διπλωματία έχει αποτύχει πλήρως…
Την αυγή των αρχών του 1990, όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα κατέρρεαν, αναδυόταν ένας νέος κόσμος.
Τα πρώτα χρόνια η ελληνική διπλωματία είχε να αντιμετωπίσει την επιθυμία όλων των Αλβανών να αποδράσουν από τη χώρα τους και το Σκοπιανό…
Oι μεγαλοσχήμονες των Αθηνών δεν ασχολήθηκαν δεόντως...
Aκολούθησαν το έγκλημα του Τσίπρα με την επαίσχυντη συμφωνία των Δελφών... ενώ η ανικανότητα των ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία χρόνια χτυπά κόκκκινα...
Τώρα και οι δύο αυτές οι βαλκανικές χώρες είναι στην αγκαλιά της Τουρκίας, πρακτορεύοντας τα συμφέροντα της Άγκυρας – ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τα συμφέροντά μας ως χώρας…
Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης μπορεί να συνεχίσει να υποκλίνεται...

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top