GuidePedia

0

Ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν είναι μία υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, όπως θέλουν τα συστημικά ΜΜΕ να περάσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατυμπάνιζε την μεγάλη επιρροή που ασκούσε στην Κομισιόν και στην πρόεδρό της Ursula Von Der Leyen, έλεγε ότι διαθέτει το πιο ισχυρό κόμμα μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και έσπευσε να στηρίξει πρώτος την Von Der Leyen όταν την αμφισβητούσαν άλλα κόμματα. Και πως το ξεπλήρωσε αυτό; Δίνοντας στην Ελλάδα ένα πολύ μέτριο χαρτοφυλάκιο στον Απόστολο Τζιτζικώστα, αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού, και κατά συνέπεια στην Ελλάδα.
Ποιο είναι το παρασκήνιο;

Άδειασε Μητσοτάκη, δεν ήθελε τον Τζιτζικώστα

Η Ursula μόλις επανεκλέγη, ξέχασε τις υποσχέσεις της και ήθελε να διαλέξει αυτή τους επόμενους επιτρόπους. Ζήτησε λοιπόν από κάθε πρωθυπουργό να της προτείνει από δύο περιπτώσεις και εκείνη να διαλέξει. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θίχτηκε και ήθελε να κάνει επίτροπο τον Τζιτζικώστα. Είχε ακουστεί και η Νίκη Κεραμέως για την οποία η Ursula είχε καλή άποψη. Οι σχέσεις Μητσοτάκη με Ursula είχαν ούτως ή άλλως διαρραγεί όταν έμαθε ότι δεν θα ξανακάνει επίτροπο τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο ήθελε δίπλα διακαώς η Πρόεδρος.

Ποια χαρτοφυλάκια ζητούσαμε και τι πήραμε…

Πριν από όλα αυτά, η κυβέρνηση διαλαλούσε με επιλεκτικές διαρροές ότι διεκδικούμε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο αντάξιο της δυναμικής Μητσοτάκη στην Ευρώπη και της μεγάλης νίκης της ΝΔ με 41%. Είχαν ακουστεί ότι θα πάρουμε το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας για να παίξουμε ρόλο αναβάθμισης της Ευρώπης στο τομέα αυτό με ένα κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα. Είχε ακουστεί, επίσης, ότι θα πάρουμε το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Συνοχής το οποίο διαθέτει πολύ μεγάλους κοινοτικούς πόρους ή και το Αγροτικής Πολιτικής (το οποίο θέλαμε) που επίσης έχει ευρωπαϊκό ταμείο και είναι αιχμής αφού ευρωπαικά πλήττεται ο πρωτογενής τομέας. Είχε ακουστεί, επίσης, ότι η Ελλάδα διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο Διεύρυνσης (το οποίο ήθελε πολύ) για να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και να «τιθασεύσει» την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία που προκαλούν συνεχώς τη χώρα μας.

Προτιμούσε την Κεραμέως…

Η Ursula Von Der Leyen, όμως, δεν έδωσε κανένα από αυτά τα χαρτοφυλάκια στον «φίλο» Μητσοτάκη διότι πολύ απλά δεν θεωρούσε και δεν θεωρεί ούτε τεχνοκράτη ούτε σημαντικό πολιτικό τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Πληροφορίες από συζητήσεις που έχουν γίνει λένε ότι θα προτιμούσε την Νίκη Κεραμέως που είχε ακουστεί ως όνομα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει ένα κατά πολύ υποδεέστερο χαρτοφυλάκιο στην χώρα, την ώρα που η Ελλάδα θέλει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως χώρα των Βαλκανίων και της Μεσογείου, την ώρα που η χώρα μαστίζεται από την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών ενέργειας. «Τόσο πολύ μας υπολογίζουν» θα πει με σκωπτικό ύφος παλαιός κοινοβουλευτικός όταν ρωτήθηκε για το χαρτοφυλάκιο που πήρε η Ελλάδα και συνεχίζει «Τουλάχιστον ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν»…

Μικροκομματική και μακιαβελική η λογική για επιλογή Τζιτζικώστα

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, λοιπόν, επέλεξε για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο πρώτος είναι διότι είναι δεξιός και θέλει να κάνει μία δεξιά στροφή προκειμένου να γλιτώσει τις μεγάλες απώλειες που έχει η ΝΔ στην Μακεδονία και στην Βόρεια Ελλάδα με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο δεύτερος λόγος είναι για να «διώξει» έναν εν δυνάμει πολιτικό αντίπαλο του ο οποίος θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει το 2027. Αντί, λοιπόν, ο Μητσοτάκης να επιλέξει έναν τεχνοκράτη που θα μπορούσε να πάρει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και να αναβαθμίσει τη θέση της χώρας, επιλέξει να λειτουργήσει με μικροκομματικούς όρους.
Συμπέρασμα: Ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν είναι μία υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, όπως θέλουν τα συστημικά ΜΜΕ να περάσουν.
Σε σημαντικά ζητήματα, οι Βρυξέλλες συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι τριτοκλασσάτη χώρα. Στην παράνομους ελέγχους της Γερμανίας στα σύνορα κλείνει τα μάτια. Για την αύξηση της τιμής στην ενέργεια στην Ανατολική Ευρώπη κλείνει τα μάτια. Για τις πρακτικές των πολυεθνικών στις τιμές των προϊόντων ανα χώρα κλείνει τα μάτια.

 πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top