GuidePedia

0


Τουρκικό δημοσίευμα: Ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 29 Αυγούστου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τα δημοσιεύματα ότι έγιναν παραχωρήσεις στην Τουρκία στο περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εργασιών υποθαλάσσιας ηλεκτρικής σύνδεσης στο Αιγαίο τον Ιούλιο, γράφει η τουρκική εφημερίδα Duvar. Δήλωση έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Σκάι, ο υπουργός Γεραπετρίτης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Αθήνα «έκανε παραχωρήσεις» στην Άγκυρα στο περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιούλιο ενώ ιταλικό πλοίο εργαζόταν για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, το περιστατικό που πυροδότησε τη νέα ένταση στο Αιγαίο ήταν το έργο που πραγματοποίησε το υπό ιταλική σημαία πλοίο με το όνομα «Ievoli Relume» μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Το εν λόγω πλοίο εκτελούσε τις απαραίτητες έρευνες πριν από την τοποθέτηση υποβρυχίων καλωδίων για την ηλεκτρική σύνδεση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο νησιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τουρκία έστειλε πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή, δηλώνοντας ότι η περιοχή όπου το πλοίο επιχείρησε ήταν εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας. Η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελούμενο από δύο φρεγάτες, μια κορβέτα και δύο σκάφη εφόδου, στην περιοχή είχε αντιδράσεις στην Ελλάδα.

«Δεν υπήρξε κρίση ή αναγνώριση κυριαρχίας»
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας είπε στη χθεσινή του δήλωση: «Δεν υπήρξε κρίση. Δεν υπήρξε αναγνώριση κανενός δικαιώματος ή διεκδίκησης της τουρκικής πλευράς… Το πιο σημαντικό, το ευεργετικό αποτέλεσμα είναι ότι η αναθεώρηση έχει γίνει οπωσδήποτε… Ως εκ τούτου, όλα όσα ακούτε για παραχωρήσεις, αποσύρσεις και επιστροφή του πλοίου χωρίς έλεγχο είναι -με τη συγνώμη σας- αβάσιμα και λανθασμένα», είπε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή , ο Γεραπετρίτης είπε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας προχωρά προς την «εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» και παράλληλα εξήγησε ότι αναζητούνται τρόποι σταδιακής αντιμετώπισης πολύπλοκων ζητημάτων και ότι αυτοί οι τρόποι θα φέρνουν μια μακροπρόθεσμη ηρεμία στην περιοχή.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Στην πραγματικότητα, αν έπρεπε να κάνω μια αξιολόγηση, 13 μήνες μετά την έναρξη αυτών των συνομιλιών και πριν αναλάβω τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, είμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο που πάνε τα πράγματα. Υπάρχει ένα σημαντικό , καλή κατανόηση που επιτρέπει την ηρεμία των κρίσεων». Ο Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι «με μερικές μεμονωμένες εξαιρέσεις, ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν παραβιάστηκε».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top