GuidePedia

0

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες πως ο επικεφαλής της στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για το Ισραήλ, αναλαμβάνει την ηγεσία της οργάνωσης. «Ο Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η Χεζμπολάχ συνεχάρη τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, που διαδέχεται τον Ισμαήλ Χανίγια. Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση. Η επιλογή του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «επιβεβαιώνει ότι ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του», έκρινε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κατηγορεί τον Γιαχία Σινουάρ πως ήταν από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, που αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χεζμπολάχ ερμηνεύει τη Χαμάς

Πρόκειται για «ισχυρό μήνυμα» προς το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που είναι πως η Χαμάς είναι «ενωμένη στην απόφασή της, στέρεη στις αρχές της, ακλόνητη στις σημαντικές επιλογές της, αποφασισμένη να βαδίσει (…) στον δρόμο της αντίστασης», συνέχισε το σιιτικό κίνημα. Ο «άξονας της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία παρατάξεων-συμμάχων του Ιράν στην περιοχή, «διεξάγει ηρωική και ιστορική μάχη σε πολλά μέτωπα σε ευαίσθητη στιγμή σε περιφερειακό επίπεδο», σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ.

Για τη Χεζμπολάζ, που διαμηνύει πως δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε περίπτωση που συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η εκλογή του Γιαχία Σινουάρ «αυτή την κρίσιμη στιγμή» ενισχύει «την αποφασιστικότητα για την ενοποίηση των προσπαθειών και τη συνέχιση του τζιχάντ και της αντίστασης».

Μετά τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, μέρος της διεθνούς κοινότητας έχει αποδυθεί σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί στρατιωτική κλιμάκωση που θα έβαζε φωτιά στην Εγγύς Ανατολή. Χθες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς υποστήριξε δήλωσε ότι ο διορισμός του Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για την εξόντωση του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. «Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Γιαχία Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια, είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε σύντομα και να εξαφανίσουμε αυτήν την απαίσια οργάνωση από προσώπου γης», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Το Ισραήλ έπληξε στόχους της Χαμάς στη νότια Γάζα μετά την εκτόξευση δεκάδων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ κοντά σε δύο αποθήκες βοήθειας που ανήκουν σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNRWA, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός την Τετάρτη το πρωί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας προς τις ισραηλινές κοινότητες στο νότιο Ισραήλ.

Αποκλιμάκωση ζητούν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες για πρώτη φορά δημόσια το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή. «Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

«Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολάχ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη στην περιοχή κι άλλων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν αόρατων για τα ραντάρ F-22, για να υπερασπίσουν το Ισραήλ και τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στην περιφέρεια. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν διεμήνυσε εξάλλου πως οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον δυνάμεών τους στη Μέση Ανατολή, την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top