GuidePedia

0


Δυστυχώς το Βατερλώ που είχε προαναγγελθεί, επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Διαβάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία που γνωστοποίησε η ΠΟΕΣ για τις πρόσφατες βάσεις, πλέον πρέπει να αρχίσουμε συνολικά να αναρωτιώμαστε για το τι ακριβώς περιλαμβάνει η περιβόητη ατζέντα 2030 και κυρίως για το αν συμπεριλαμβάνει στρατιωτικούς.

Μπορεί τα Γενικά Επιτελεία, πιθανώς εν όψει υποβολής των μηχανογραφικών, να επέλεξαν την οδό της διαφήμισης των ΕΔ μέσα από σποτάκια που παρουσίαζαν μια ιδανική κατάσταση, όμως όπως αποδείχθηκε και από τις βάσεις του 2024 μια ολόκληρη γενιά δείχνει να γυρνάει την πλάτη στις ΕΔ.

Ενώ το 2014 δεν υπήρχε στρατιωτική σχολή με λιγότερα από 15.000 μόρια, πλέον έχουμε φτάσει σε σημείο σχεδόν οι μισές να βρίσκονται μετά βίας πάνω από τα 11.000! Η πτώση είναι δραματική. Μάλιστα αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες είναι οι Σχολές Αξιωματικών (ΣΝΔ-ΣΣΕ) και ταυτόχρονα όλες οι σχολές του ΠΝ που πλήττεται πολύ έντονα από τις παραιτήσεις.

Ταυτόχρονα απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι σχολές υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) που εκπαιδευτικά βρίσκονται σε επίπεδο ΙΕΚ, έχουν υψηλότερες βάσεις από σχολές αξιωματικών. Πλήρης απαξίωση του Έλληνα Αξιωματικού, που δημιουργεί εφιαλτικές προοπτικές για τις υπόλοιπες προελεύσεις στελεχών. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι όλες οι σχολές υπαξιωματικών βρίσκονται πολύ ψηλά στον πίνακα με τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων, δείγμα ότι η προσπάθεια διάλυσης των σχολών υπαξιωματικών βρίσκεται, δυστυχώς, σε… καλό δρόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι με την ανακοίνωση των επιπλέον 404 θέσεων για το 2024, κάποιοι είχαν σπεύσει να θριαμβολογήσουν. Όμως οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 460, δηλαδή 56 περισσότερες. Εξ αυτών, το 82% (378) αφορά τις σχολές του ΣΞ. Πραγματικά απίστευτο, ενώ μάλλον για πρώτη φορά στα χρονικά, έλλειψη ενδιαφέροντος υπήρξε και για τους ιπτάμενους της Σχολή Ικάρων, η οποία έχει 14 κενά.

Βεβαίως, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΣ, οι κενές θέσεις δεν μπορούν πλέον να αποδοθούν μόνο στο επιβεβαιωμένο φιάσκο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η οποία δείχνει να «κάνει καλά» τη δουλειά της, για το λόγο που δημιουργήθηκε, δηλαδή να παράγει κενά και απαξίωση.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει η ΠΟΕΣ είναι και το εξής: οι σχολές με την ασφαλέστερη πιθανότητα επαγγελματικής εξασφάλισης σε περίπτωση παραίτησης σημειώνουν τη μικρότερη πτώση, άρα και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ στον αντίποδα, κυριολεκτικά έχουν γκρεμιστεί οι σχολές με αυξημένο επιχειρησιακό αντικείμενο.

Το χειρότερο όλων; Δυστυχώς αυτό που έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, ότι δεν δείχνει να ιδρώνει κανενός το αφτί στο ΥΠΕΘΑ, το οποίο βρίσκεται σε μια κατάσταση ότι όλα βαίνουν καλώς. Εάν μιλούσαμε για κάποια πραγματικά σοβαρή χώρα, θα έπρεπε να έχει ήδη σημανθεί κόκκινος συναγερμός και θα είχαν τεθεί ήδη σε λειτουργία μηχανισμοί για να αναλύσουν αυτή τη δραματική κατρακύλα. Διότι όπως εύστοχα παρατηρούν οι συνδικαλιστές, τα προβλήματα που θα δημιουργήσει δεν θα φανούν τώρα, αλλά σε αρκετά χρόνια. Και λόγω της κατάστασης που ήδη τρέχει (με τις παραιτήσεις ιδίως), το πρόβλημα θα είναι μάλλον ιδιαίτερα μεγεθυμένο.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top