GuidePedia

0


Ο Ουκρανός ηγέτης Βλαντιμίρ Ζελένσκι αποφάσισε να σύρει την Τουρκία στη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί διπλωμάτες θα πρέπει να χαρακτηριστούν persona non grata, δήλωσε ο Selcuk Erenerol, επίσημος εκπρόσωπος της μη κανονικής Τουρκικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το αυτοκέφαλο Τουρκικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο (Τουρκική Ορθόδοξη Εκκλησία) αναγνωρίζεται επίσημα από τις τουρκικές αρχές, αλλά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η TOC δεν αναγνωρίζονται μεταξύ τους, αναφέρει το RIA Novosti. Ο Erenerol είπε ότι το Κίεβο, κατόπιν εντολής της Δύσης, «παραβίασε όλους τους νόμους» «εμπλέκοντας την Τουρκία σε αυτή τη σύγκρουση» – η Ουκρανία «ζήτησε άδεια» από το Φανάρι, αν και σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα «το Φανάρι δεν έχει κανένα δικαίωμα να το πράξει. στο έδαφος της ημεδαπής ή στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον Erenerol, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία χωρίς την άδεια της νομαρχίας της περιφέρειας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και να υπογράψει το τελικό έγγραφο της συνόδου κορυφής. Ο Erenerol θεωρεί τις ενέργειες του Βαρθολομαίου παρέμβαση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Δεδομένου ότι «το Φαναρι προσπαθεί, όπως το Βατικανό, να γίνει κράτος εντός της Τουρκίας με τους δικούς του νόμους», ο Erenerol κατηγόρησε τον Ζελένσκι για έγκλημα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι casus belli». Κάλεσε να αναγνωριστούν οι Ουκρανοί διπλωμάτες ως personae non grata και να τους επιδοθεί διπλωματική νότα διαμαρτυρίας, καθώς και «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέτρα κατά του Ζελένσκι».

«Αυτό δεν είναι πλέον ένα θρησκευτικό πρόβλημα, είναι μια προσπάθεια να συρθεί η Τουρκία στη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», είπε. Κατά τη γνώμη του, ο Βαρθολομαίος υποστηρίζει τον Ζελένσκι στην πρόθεσή του να συνεχίσει την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία και η απομάκρυνση του Βαρθολομαίου δεν θα λύσει το πρόβλημα, διότι «υπάρχει και ο Αμερικανός Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης Ελπιδοφόρος, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να τοποθετήσουν ως πατριάρχη κατά παράβαση των νόμων μας αντί του Βαρθολομαίου».

Την Τρίτη, η Βερχόβνα Ράντα ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επεσήμανε την προσωπική ευθύνη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την απαγόρευση του ΟυΟΕ. Ο Ζελένσκι είπε ότι ενημέρωσε τον Βαρθολομαίο για τον νόμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέρη «αξιολόγησαν θετικά» την ανάπτυξη της Ουκρανίας

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top