GuidePedia

0


Η Τουρκία και η Αίγυπτος αναμένεται να υπογράψουν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία θα επισφραγίσει το τέλος των εχθροπραξιών που διήρκεσαν περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία ως πρόεδρος στις 4 Σεπτεμβρίου, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κάιρο νωρίτερα φέτος, καθώς οι χώρες βρίσκονται σε πορεία εξομάλυνσης των επί χρόνια τεταμένων σχέσεών τους, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές της τουρκικής τηλεόρασης Haberturk και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε το Κάιρο νωρίτερα αυτόν τον μήνα και συναντήθηκε με τον Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιντάν στις 5 Αυγούστου, ο Αμπντελατί δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η επίσκεψη του Σίσι να είναι «όσο το δυνατόν πιο παραγωγική».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες σχεδιάζουν να υπογράψουν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς από την ενέργεια έως τον τουρισμό, καθώς και να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας.

Οι δύο χώρες ανύψωσαν τους δεσμούς τους σε επίπεδο «στρατηγικής συνεργασίας» κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο, την πρώτη του είδους της από το 2012. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε τόσο από τον Σίσι όσο και από τον Ερντογάν ως η αρχή ενός «νέου κεφαλαίου» στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου.

Ο Ερντογάν και ο Aλ Σίσι θα συζητήσουν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και του εμπορίου. Το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας υψηλού επιπέδου, το οποίο συστάθηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου το 2010 για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, θα συνεδριάσει επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Aλ Σίσι στην Τουρκία.

Οι χώρες, οι οποίες έχουν ετήσιο όγκο εμπορίου περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στοχεύουν να τον αυξήσουν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αιγύπτιοι επιχειρηματίες αναμένεται να συνοδεύσουν τον Aλ Σίσι κατά την επίσκεψή του για να αναζητήσουν εμπορικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας καταγράφηκε στα 6,6 δισ. δολάρια το 2023, έναντι 7,8 δισ. δολαρίων το 2022, σημειώνοντας μείωση 15,7%.

Τεταμένες σχέσεις

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο είχαν υποστεί σοβαρή ένταση πριν από μια δεκαετία, όταν ο Aλ Σίσι, τότε υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, εκδίωξε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, σύμμαχο της Τουρκίας και μέλος του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τότε ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα μιλούσε ποτέ με «κάποιον» όπως ο Σίσι, ο οποίος το 2014 έγινε πρόεδρος του πολυπληθέστερου κράτους του αραβικού κόσμου.

Η Άγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις με τον Aλ Σίσι από το 2020.

Τα πρώτα σημάδια “απόψυξης” ήρθαν τον Μάιο του 2021, όταν τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο για να συζητήσει πιθανή εξομάλυνση.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο Ερντογάν και ο Σίσι έδωσαν τα χέρια στο Κατάρ, κάτι που η αιγυπτιακή προεδρία προανήγγειλε ως μια νέα αρχή στις σχέσεις τους.

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023.

Η εξομάλυνση των σχέσεων επισφραγίστηκε με τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών από τις δύο χώρες τον Ιούλιο του 2023.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κάποτε χαρακτήρισε τον Σίσι «δολοφόνο, καταπιεστή και πραξικοπηματία» για τον ρόλο του στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013, αποκάλεσε τον Σίσι «αδελφό μου» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης-ορόσημο στο Κάιρο στις 14 Φεβρουαρίου μετά από 11 χρόνια διακοπής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες των ηγετών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητήσουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Η Τουρκία, η οποία έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς, δεν συμμετέχει άμεσα στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ενώ η Αίγυπτος συμμετέχει σε αυτές μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top