GuidePedia

0

Έτοιμο για απευθείας επίθεση κατά του Ισραήλ είναι το Ιράν, εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, που τοποθετούν το χτύπημα ακόμη και τις επόμενες ημέρες.

Την πληροφορία μεταφέρει ο δημοσιογράφος του Axios Μπαράκ Ραβίντ σχετικά με το πώς και πότε το Ιράν θα απαντήσει στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στις 31 Ιουλίου στη Τεχεράνη. Η δολοφονία αποδίδεται στο Ισραήλ που όμως δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, η τελευταία εκτίμηση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στην ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών είναι ότι το Ιράν έχει αποφασίσει να επιτεθεί απευθείας. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και πριν από τη σύνοδο για το ζήτημα των ομήρων που θα γίνει στις 15 Αυγούστου.

Η εικόνα από τις ισραηλινές υπηρεσίες είναι ότι η διεθνής πίεση προς το Ιράν το συγκρατεί από το να πραγματοποιήσει άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ. Ωστόσο στην Τεχεράνη η κατάσταση είναι ρευστή και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Ο Ραβίντ επισημαίνει ακόμη ότι τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται συζήτηση μεταξύ των Φρουρών της Επανάστασης και του νέου Ιρανού προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, και των ανθρώπων του σχετικά με την απάντηση στη δολοφονία του Χανίγια.

Φαίνεται μάλιστα ότι, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης πίεζαν για μια απάντηση πιο σοβαρή από την πυραυλική επίθεση του Απριλίου, οι σύμβουλοι του προέδρου πίστευαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια ευρείας κλίμακας απάντηση.ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ;

Η επικαιροποιημένη εκτίμηση της κοινότητας πληροφοριών του Ισραήλ είναι ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και είναι πιθανό να το κάνει εντός των ημερών, ανέφεραν στο Axios δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Γιατί έχει σημασία: Η νέα εκτίμηση των πληροφοριών δείχνει ότι μια επίθεση θα μπορούσε να γίνει πριν από τις συνομιλίες για τους ομηρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που προγραμματίζονται για την Πέμπτη, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις σε αυτό που Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι μια στιγμή “τώρα ή ποτέ” για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και η Χαμάς.

Όμως μια από τις πηγές που έχει άμεση γνώση των πληροφοριών είπε ότι η κατάσταση είναι «ακόμα ρευστή». Η αξιολόγηση, η οποία συντάχθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, ανέφεραν οι πηγές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι το Ιράν δεν είχε αποφασίσει ακόμη για το χρονοδιάγραμμα και τη φύση της απάντησής του και ότι η διεθνής πίεση και οι εσωτερικές συζητήσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αναβάλει, να περιορίσει ή να ελαχιστοποιήσει τα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα είναι έγκαιρη και θα διεξαχθεί με τρόπο που να μην ζημιώνει την πιθανή κατάπαυση του πυρός».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant μίλησε την Κυριακή με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin και του είπε ότι οι ιρανικές στρατιωτικές προετοιμασίες δείχνουν ότι το Ιράν ετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, είπε μια πηγή που γνωρίζει για το τηλεφώνημα.

Η μεγάλη εικόνα: Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για μια δραματική εβδομάδα διπλωματίας υψηλού διακυβεύματος για να προσπαθήσει να αποτρέψει τον πόλεμο στην περιοχή και να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Τα αποτελέσματα της ερχόμενης εβδομάδας θα δείξουν εάν η περιοχή πρόκειται να βυθιστεί ακόμη πιο βαθιά στην κρίση και σε έναν διευρυνόμενο αέναο πόλεμο — ή εάν, για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, θα υπάρξει σημαντική αλλαγή πορείας. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να διαμορφώσει την κληρονομιά του Προέδρου Μπάιντεν.

Την Κυριακή, οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου σημείωσαν σημαντική οπισθοδρόμηση όταν η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απέρριψε την πρόσκληση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για έναν τελικό γύρο διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να επιτεθεί πρώτα ως αντίποινα για τη δολοφονία, εάν ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της στη Βηρυτό και στη συνέχεια το Ιράν μπορούσε να συμμετάσχει με μια άμεση δική της επίθεση, ανέφεραν οι πηγές.

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ και του Ιράν είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερες από αυτές που πραγματοποίησε το Ιράν τον περασμένο Απρίλιο και περιλαμβάνουν την εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στρατιωτικούς στόχους στο κεντρικό Ισραήλ, μεταξύ άλλων κοντά σε κέντρα αμάχου πληθυσμού.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant άφησε να εννοηθεί αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μονάδα των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων την Κυριακή, λέγοντας ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ «απειλούν να μας βλάψουν με τρόπο που δεν έχουν κάνει στο παρελθόν».

“Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν και δεν θα οδηγήσουν σε ξέσπασμα πολέμου σε πρόσθετα μέτωπα. Δεν το θέλουμε αυτό, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”, είπε ο Γκάλαντ.

Η εσωτερική συζήτηση στο Ιράν συνεχίζεται και είναι πιθανό η ιρανική λήψη αποφάσεων να αλλάξει ακόμα, είπε μια πηγή με άμεση γνώση των πληροφοριών.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν πιέζει για μια πιο σοβαρή και ευρύτερη απάντηση από την επίθεση του Ιράν στις 13 Απριλίου στο Ισραήλ, αλλά ο νέος Ιρανός πρόεδρος και οι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι μια περιφερειακή κλιμάκωση τώρα δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Ιράν, είπε η πηγή.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου για τους Ισραηλινούς πολίτες.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top