GuidePedia

0

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα. «Καλή Παναγιά» που λέει ο ελληνικός λαός, κυρίως στις επαρχίες όπου η πλειοψηφία από εμάς έχει εκδράμει, αναζητώντας λίγες ημέρες ξεκούραση. Είτε για τα «μπάνια του λαού», είτε σε κάποιον πιο ορεινό προορισμό, όπου πετυχαίνεις καλύτερες θερμοκρασίες! Όπως τα πάντα στη ζωή. Κάτι χάνεις κάτι βρίσκεις!

Η επικαιρότητα όμως παραμένει ζοφερή. Εν αναμονή του αντεκδικητικού πλήγματος του Ιράν στο Ισραήλ, όλοι κρατούν την αναπνοή τους, καθότι δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Δηλαδή, τι θα ακολουθήσει αυτό που σήμερα μοιάζει νομοτελειακό. Εξάλλου, οι Αμερικανοί απέσπασαν και δεύτερη ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου στην ευρύτερη περιοχή, σε μια προσπάθεια να πείσουν το Ιράν ότι δεν αστειεύονται όταν του λένε πως θα εκπληρώσουν τον αμυντικό -αυτό το τονίζουν- ρόλο τους, εάν οι μουλάδες εξαπολύσουν επίθεση.

Όξυνση παρουσιάζει και το εσωτερικό μέτωπο. Θα τα καταφέρει να αποκτήσει έδρα στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης; Θα ελέγξει τη «νευρικότητα» στο εσωτερικό του κόμματος; Εκεί αποδίδουν πολλοί το ξεσπάθωμα εναντίον της κυβέρνησης, που εν μέσω θέρους δεν μπορεί να βρει λίγη ησυχία. Βέβαια κυβέρνηση είναι. Όσοι έχουν γένια έχουν και τα κτένια. Η φωτιά στην Αττική μας δημιουργεί κάκιστη ψυχολογία όπου και να βρισκόμαστε. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να γυρίσει στην Αθήνα. Συμπεράσματα κλασικού… πολιτικού «παλιοχαρακτήρα»: Αφού μας ανακοινώνουν την επιστροφή, θα έπρεπε να μας ανακοινώνουν και την αναχώρηση!

Και συνεχίζει: Πόσο υποκριτικό το ότι γυρνάς πίσω ρε φίλε! Και καλά για να μας πείσεις για το πόσο ανησυχείς! Τίποτε απολύτως δεν μπορείς να κάνεις, συγκριτικά με όσα θα έκανες, εάν χρειαζόταν, από τη… φτωχικό σου στην Κρήτη. Δηλαδή τι θα γινόταν εάν δεν ερχόταν πίσω, αλλά καθόταν στο εξοχικό για να διαβάζει και τη στοίβα βιβλία που φρόντισε να μας κοινοποιήσει ότι παίρνει μαζί του;

Ο Κικίλιας εξάλλου, έχοντας διδαχθεί από προηγούμενα χρόνια, φρόντισε να χειριστεί προληπτικά στο επικοινωνιακό επίπεδο την κατάσταση. Έξυπνο. Όταν κοινοποιείς σε όλους την επιφυλακή διότι κάποιες μέρες είναι κλιματολογικά πολύ πιο επικίνδυνες από τις άλλες, εάν συμβεί το απευκταίο τελικά, έχεις τουλάχιστον διασφαλίσει ότι δεν θα μπορούν να σου καταλογίσουν… ότι κοιμόσουν!

ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΡΙΓΥΡΩ – ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

Εδώ στην Ελλάδα είμαστε σαν να μην μας αγγίζει τίποτα! Με την προσθήκη των συγκρούσεων στη Λιβύη που αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, έγιναν αισίως τρεις οι πολεμικές συρράξεις που επηρεάζουν άμεσα της ασφάλειά μας. Οι κυβερνώντες μας όμως δεν δείχνουν να ανησυχούν, όπως φαίνεται από τη νιρβάνα στα εξοπλιστικά. Αγοράζουν μόνο ό,τι νομίζουν ότι θα κάνουν κάποιους, συγκεκριμένους, να χαμογελούν. PR (πάμπλικ ριλέισονς ρε) το λένε στο χωριό μου αυτό.

Μεταξάς vs. Κυριάκος

Χθες το βράδυ όμως, μιλώντας με ένα φίλο, του έριξα μεγάλη σοφία: «Ρε μλκ» (είπαμε, συζήτηση μεταξύ… λογίων), αν ο Μεταξάς (ο μπαρμπα-Γιάννης του ηρωικού «ΟΧΙ») έκανε ό,τι και αυτοί, πώς θα είχε γραφτεί η ιστορία; Αναλογιστείτε την κατάσταση της χώρας τότε και σήμερα. Τότε είχαμε χρεοκοπήσει και τυπικά! Τα σύννεφα μαζεύονταν όταν ο Μεταξάς κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά και κινητοποιήθηκε. Με ό,τι είχε. Χωρίς πολλά χρήματα. Ό,τι θα μπορούσε να ματώσει τον εχθρό την κρίσιμη στιγμή. Σήμερα μόνο αυτά δεν παίρνουν, δηλαδή όπλα. Πλατφόρμες σκέτες και πανάκριβες. Στερώντας χρήματα από τα ουσιώδη.

Διά πάσαν νόσον… «κουραμπιέδες»

Κατά τα άλλα… τους προβλημάτισαν τα διδάγματα των συρράξεων. Δεν το συζητώ! Αφού η λύση έχει όνομα και ταρίφα: F-35 και 4 δισ. ευρώ. Μη νομίζουν κι ότι θα τα δουν οι φωτιές και θα σβήνουν μόνες τους, ή, ακόμα καλύτερα, θα αρνούνται να ανάψουν. Τα F-35 θα σκοτώσουν την κλιματική κρίση! Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι δεν ετοιμάζουν τη χώρα για το χειρότερο. Λογικά δεν έχουν ιδιαίτερη συναίσθηση, κάνοντας τη μεγαλύτερη χάρη στον Ερντογάν, ενώ στο πόπολο προσπαθούν να το περάσουν ως «υψηλή πολιτική». Ως απάντηση, ωσάν ν’ ακούω τη μακαρίτισσα τη γιαγιά μου να λέει σε μένα και την παρέα μου «α να χαθείτε»… μετά από άλλη μια χοντροκομμένη φάρσα.

Με κυβέρνηση… δεξιά

Μακάρι να μην έχουν συναίσθηση εδώ που τα λέμε, διότι αν βάζαμε τις άλλες πιθανότητες στο τραπέζι, θα είχαμε μεγάλες στενοχώριες, χρονιάρες μέρες. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, όχι ΣΥΡΙΖΑ. Α ρε Μπαλάφα πόσο σε αδικήσαμε χρεώνοντας μόνο σε εσένα το «θα το ρισκάρουμε». Εσύ είχε το θάρρος και το είπες τουλάχιστον. Γέμισε η χώρα «κουραμπιέδες»…

«ΑΥΞΑΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΑΙ» ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Είναι σχεδόν βέβαιο. Όταν ο Θεός είπε στους ανθρώπους το «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» στους ανθρώπους, δεν είχε στο «μυαλό’ του τα σημερινά στρατιωτικά επιτελεία. Και δη τα ελληνικά! Άρα ουδεμία ευθύνη φέρει για την είδηση, ότι… τη σύσταση πέντε (5) νέων οργανικών θέσεων Ανωτάτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας που δημοσιεύθηκε στις 31 Ιουλίου 2024, στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ 4466/Β/31-07-2024). Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση συστήνονται δύο νέες θέσεις υποναυάρχων μαχίμων και τρεις θέσεις αρχιπλοιάρχων μαχίμων.
Ζωή να ‘χουν… οι 19!

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα της κυβέρνησης, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από τρεις αντιναυάρχους μαχίμους (Αρχηγό ΓΕΝ, Αρχηγό Στόλου, Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ), έναν αντιναύαρχο μηχανικό (Μ) (Διοικητή Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού), 11 υποναύαρχους μάχιμους (εννέα υπάρχοντες συν οι δύο νέες θέσεις), δύο υποναυάρχους (Μ), έναν υποναύαρχο υγειονομικού – ιατρό (ΥΙ) και έναν υποναύαρχο οικονομικού (Ο), σύνολο 19 άτομα! Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» μόλις ενημερώθηκε από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την εξέλιξη και εντόπισε το ΦΕΚ, έσπευσε να επικοινωνήσει με αρμόδιο Σοφό, μέλος του Σκιώδους Συμβουλίου Σοφών (Σx3) για να του ζητήσει τα «φώτα» του.

«Άδειασμα» σοφού…

«Ω Σοφέ, δεν έχεις πλοία και υποβρύχια, μετά δυσκολίας συγκεντρώνεις πλήρωμα για την αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και η προτεραιότητα είναι να αυξήσεις τον αριθμό των ανωτάτων με δύο υποναυάρχους μάχιμους και τρεις αρχιπλοιάρχους επίσης μάχιμους;», τον ρώτησα. «Αλήθεια; Επιπλέον υποναύαρχοι και αρχιπλοίαρχοι; Καλό και αυτό! Μα το πρόβλημα είναι ότι φεύγουν οι ανθυποπλοίαρχοι» ήταν η απάντηση του. «Βρες τα καθήκοντα των νέων θέσεων και το ξανασυζητάμε γιατί καταμεσήμερο, σχεδόν στα μέσα Αυγούστου, έχω πιο σημαντικά πράγματα να κάνω», συμπλήρωσε κλείνοντας άρον – άρον την επικοινωνία.

Αρχιεπιστολεύς ΓΕΝ και ΣΔΑΜ

Η στήλη ρώτησε από εδώ, ρώτησε από εκεί και κατάφερε να μάθει ότι η πρώτη θέση υποναυάρχου μάχιμου είναι αυτή του Αρχιεπιστολέα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και η δεύτερη αυτή που φέρει τον τίτλο «Commander Greek Maritime Forces». Ο υποναύαρχος που θα κατέχει τη θέση θα εδρεύει στο ΣΔΑΜ (Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικού Μεσογείου) και θα ασκεί τα καθήκοντα του διοικητή της ναυτικής συνιστώσας της εθνικής δύναμης ταχείας αντίδρασης και επίσης θα αναλαμβάνει τη διοίκηση επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα οι ASPIDES. Το για ποιον λόγο όμως αυτά τα καθήκοντα δεν θα μπορούσαν να αναληφθούν από τον υπαρχηγό του Στόλου, είναι ερώτημα που χρειάζεται απάντηση.

Περί πιθανοτήτων ο λόγος

Αμέσως επικοινώνησα με τον Σοφό για να αναφέρω τα αποτελέσματα της έρευνας. «Πολύ ενδιαφέρον», είπε. «Αν θυμάμαι καλά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων φέτος εισήχθησαν 58 μάχιμοι και 26 μηχανικοί. Ακόμη και στην περίπτωση που όλοι θα αποφοιτήσουν οι μεν μάχιμοι έχουν τουλάχιστον 25% πιθανότητα να προαχθούν σε ναύαρχο (58 υποψήφιοι για 15 θέσεις), ενώ οι μηχανικοί περίπου 8% (26 υποψήφιοι για δύο θέσεις. Αν πάλι θυμάμαι καλά, οι αρχιπλοίαρχοι μάχιμοι είναι περίπου 30, οπότε οι πιθανότητες προαγωγής στον βαθμό είναι τουλάχιστον 50%», εξήγησε.

Ικανοποίηση αιτήματος;


«Δεν γίνεται έτσι πιο ελκυστική η Σχολή;», ρώτησα. «Θα φανεί. Πάντως άμα σε ενδιαφέρει το ζήτημα ψάξε το περισσότερο μήπως βρεις καμία ένδειξη ότι πρόκειται για ικανοποίηση αιτήματος», μού είπε. «Τι αιτήματος; Από ποιον;», αποκρίθηκα. «Έχε το στο νου σου και θα τα πούμε άλλη ώρα γιατί όπως σου είπα έχω πολύ πιο σημαντικά πράγματα να κάνω» μου είπε και έκλεισε το τηλέφωνο τόσο απότομα όσο και την πρώτη φορά. «Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι! Αν εσύ έχεις να κάνεις σημαντικά πράγματα, έχω και εγώ», σκέφθηκα «εγκλωβίζοντας» το γεμιστό θράψαλο που μόλις έφεραν στο τραπέζι. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top