GuidePedia

0


Κων. Φράγκος

Διαξιφισμοί



Υπουργείο Άμυνας

(Ολίγος κλαυσίγελως)

Τις προηγούμενες εβδομάδες συνέβησαν περίεργα αλλά ουχί μη αναμενόμενα γεγονότα στο ΥΕΘΑ της Χώρας μας. Ας τα πάρουμε ένα-ένα αρχίζοντας από τους εξοπλισμούς και το όραμα-φιλοδοξία του Υπουργού κ. Νίκου Δένδια για το 1930 που θ’ αποτελέσει, όπως προσδοκά, την αφετηρία μίας Ελλάδας πανίσχυρης στον αέρα και τη θάλασσα (ΣΣ ο Στρατός, δεν πολύ αναφέρεται).

Εξοπλισμοί

Ο κ. Υπουργός παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δύο κορυφαία εξοπλιστικά προγράμματα, ουχί όμως εντελώς αποσαφηνισμένα. Έλαβε την συγκατάθεση των βουλευτών-μελών, οι οποίοι κατά παλαιότατη παράδοση ελάχιστο ενδιαφέρον εκδηλώνουν καθότι αδαείς.

Κατά πλειοψηφία, βέβαια, γιατί μερικοί της Αντιπολίτευσης εκδήλωσαν αντιρρήσεις.

Μαχητικά F-35, made in USA της L-M.

Τα α/φ παραγγέλνονται (LOA) στη βασική τους εκδοχή (standard configuration) ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟ, ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΔΑΦΟΥΣ. Κόστος 3,75 δις $. Επί πλέον θ’ απαιτηθεί ειδική διαμόρφωση του Α/Δ της Ανδραβίδας για να τα υποδεχθεί, κόστος περίπου 300 εκ$, που μάλλον θα τον αναλάβει η L-M. Παράδοση τους στις αρχές 2030, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Ερώτημα: θα μας επιτρέψουν να επιλέξουμε τον επιθυμητό οπλισμό οι USA ή θα πάρουμε ότι έχουν την καλωσύνη να μας πουλήσουν;

Αυτό πρέπει να εξασφαλισθεί από τώρα….

Φρεγάτες Constellation

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε απλά την Βουλή για την πρόθεση προμήθειας των εν λόγω φρεγατών (Συνεργασία USN – Ficantieri Ιταλίας) και την συμμετοχή της Ελλάδος στην διερευνητική συζήτηση για την συνεργασία της στην παραγωγή, συμπαραγωγή σε Ελληνικά Ναυπηγεία.

Κόστος άγνωστο. Παράδοση στις αρχές της 10ετίας του 30. (θα προμηθευτούμε μέχρι και 7 φρεγάτες!!)

ΣΗΜ. Εν τω μεταξύ η ξένη Κοινοπραξία που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των θρυλικών φρεγατών ΜΕΚΟ δεν απεφάσισε, εντέλει, με ποιο Ελληνικό Ναυπηγείο θα συνεργασθεί. Γίνεται μάχη.

Η υπόθεση αυτή κρατάει χρόνια, όπως η κολόνια της κ. Χαρούλας Αλεξίου. Ήμουνα νιός και γέρασα… θ’ αφήσω μια ύβρι να εξέλθει του αμαρτωλού έρκους των οδόντων μου (του στόματός μου, κατά τον Όμηρο)

Μήπως δούμε να πλέει στο Αιγαίο νωρίτερα μία Constellation και μετά μία εκσυγχρονισμένη ΜΕΚΟ;

Λοιπές εκκρεμούσες υποθέσεις

(Έναρξη εκσυγχρονισμού APACHE, Α/Φ P3, δράμα C130, NH-90, κα)

Ουδέν νεώτερον από το Δυτικόν Μετώπον Γιαβάς, γιαβάς….

Και ιδού, φθάσαμε στο μεγάλο ΓΕΓΟΝΟΣ.

Η άνοδος και η πτώση του Μνημείου Φλώρου

Εδώ, ο τίτλος που επέλεξα μοιάζει με αυτόν ενός διάσημου θεατρικού έργου του Μπρεχτ. Θα κομίσω γλαύκα στον Χολαργό αν αναφέρω ότι ο Στρατηγός εα, επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρος διοίκησε τις ΕΔ μας επί μία 4ετία, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης της ΝΔ και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Είχε μεγάλες συμπάθειες και αντιπάθειες. Του απέδιδαν συγκεντρωτισμό, αλαζονεία και αυταρχική συμπεριφορά στους Αρχηγούς των Επιτελείων από τους οποίους είχε αφαιρέσει αρμοδιότητες.

Σε μένα, στις ελάχιστες φορές που έχουμε συναντηθεί, ήταν ευγενέστατος.

Όσον αφορά τις λεγόμενες «αυθαιρεσίες του» διερωτώμαι: Δεν υπήρχαν Υπουργός ή Πρωθυπουργός να τον επαναφέρει στην τάξη ή Αρχηγός πιεζόμενος και αδικημένος να υποβάλει μία βροντερή παραίτηση;

Επαναλαμβάνω ότι ο κ. Φλώρος είχε επιλεγεί από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία παρέβη τον Νόμο που προβλέπει διετή θητεία των Αρχηγών αποστρατεύσασα στον ένα χρόνο τον Α/ΓΕΣ Στρατηγό κ. Γ Καμπά… Του δόθηκε, μάλιστα, προς επιβράβευση της αποδόσεως του 4η χρονιά bonus.

Ο τότε ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος δεν φαίνεται να ενδιαφερόταν για τις ενέργειες του κ. Φλώρου. Έλεγε ναι, σε όλα.

Το κλίμα ωστόσο άλλαξε δραματικά όταν ως ΥΕΘΑ ανέλαβε ο κ. Ν. Δένδιας. Ήταν ψυχρός προς τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ. Ψυχρότητα την οποία επέδειξε καταργώντας, με μία μονοκονδυλιά το εξοπλιστικό πρόγραμμα του κ. Φλώρου! Αυτό που είχε ευλογήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και τις 2 κορβέτες για την απόκτηση των οποίων είχε έκφραση ζωηρό το ενδιαφέρον το ΠΝ.

Έχω τη γνώμη ότι εκείνη ακριβώς την στιγμή ο κ. Φλώρος έπρεπε να παραιτηθεί. Πάραυτα, Τρεισήμισι χρόνια ήταν αρκετά.

Δεν το έπραξε και το κλίμα έγινε ακόμη πιο ψυχρό αφού η Πολ. Ηγεσία (Υπουργός, Υφυπουργός, ΓΓ) είχε δημιουργήσει μία ψυχρή ζώνη προς τον Α/ΓΕΕΘΑ.

Ολίγον πρίν την ανάληψη της Υπουργίας του κ. Δένδια ο κ. Φλώρος, με την άδεια του κ. Παναγιωτόπουλου, άρχισε, πραγματοποιώντας μια μεγάλη φιλοδοξία του, να στήσει ένα Μνημείο – Μαυσωλείο προ του χώρου των κτιρίων των Επιτελείων. Για αισθητική δεν κάνω λόγο. Δεν είμαι ειδικός.

Ο κ. Υπουργός, εφόσον είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του, όφειλε να δώσει εντολή στον κ. Κ.Φ. να σταματήσει το τεράστιο αυτό έργο. Δεν το έκανε, κακώς. Ο κ. Κ.Φ. απήλθε, ο Πρωθυπουργός του έπλεξε εγκώμιο μέχρι δακρύων, ο κ. Υπουργός τον ευχαρίστησε, απλά για το έργο του.

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου ο κ. Δένδιας μας παρουσίασε στην ΛΑΕΔ ένα άλλο μνημείο, έργο του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη κ. Βαρώτσου (ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ) και ταυτόχρονα ανακοίνωσε «το ξήλωμα» του Μαυσωλείου Φλώρου! Δεν γνωρίζω πόσους μήνες διήρκησε η κατασκευή Φλώρου αλλά το «ξήλωμα» μόνο 4 ημέρες! Την Δευτέρα πρωί 1 Ιουλίου τα πάντα είχαν εξαφανισθεί!Τα επακολουθήσαντα έφθασαν στ’ αυτιά μου ως φήμες. Ο κ. Κ.Φ. πληροφορηθείς την απόφαση του «ξηλώματος» επιχείρησε να τη ματαιώσει επικοινωνώντας με υψηλά πρόσωπα που όταν φορούσε τις επωμίδες του χαμογελούσαν πλατιά. Τώρα δεν ήταν πρόθυμα ούτε να τον ακούσουν …………..

Ο τ. Αρχηγός, λέγεται, ότι συναντήθηκε με τον νυν Α/ΓΕΕΘΑ τον οποίον καθύβρισε δημοσίως με ακατανόμαστες φράσεις. Την επίθεση, μετέφερε επι λέξει στην πρώτη σελίδα το σκανδαλοθηρικό ΜΑΚΕΛΕΙΟ. Γνωρίζω ότι ο κ. ΚΦ είναι συνετός και σοφός άνθρωπος. Μου φαίνεται αδιανόητο να ξεστόμισε τέτοιες λέξεις. Εξάλλου, τι του έφταιγε ο νυν σεμνός Α/ΓΕΕΘΑ για τις αποφάσεις του Υπουργού; Έπρεπε να κάνει πραξικόπημα για να εμποδίσει τον Δένδια να γκρεμίσει το έργο Φλώρου; Στην περίπτωση ο κ. Φλώρος ήταν άδικος.



Το ζήτημα απετέλεσε θέμα συζήτησης του συνόλου των Αξιωματικών επί ημέρες και δημιουργησε ένα συναίσθημα θλίψης για όσα συμβαίνουν στη κορυφή του Υπουργείου. Το «νέο» κυκλοφόρησε διεθνώς, με όλα τα «ντεσού» του, γίναμε διεθνώς ρεζίλι. Τι να τις κάνεις τις φρεγάτες και τα F-35 χωρίς υψηλό κύρος διεθνώς; Μας χούγιαξε ακόμη και η Χουριέτ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top