GuidePedia

0


Μόλις μπούμε στη Rafah, η Hamas το καλύτερο που θα έχει να κάνει είναι να σηκώσει τα χέρια και να παραδοθεί λέει Ισραηλινός στρατιωτικός

Ο ισχυρισμός ότι η περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν της 13ης Απριλίου κατόπιν σχετικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, … άνοιξε το δρόμο της χερσαίας εισβολής στη Rafah, φέρεται να έχει βάση, καθώς φουντώνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες που θέλουν τον ισραηλινό στρατό να είναι έτοιμος για τη «μητέρα των μαχών» στη Rafah, στο τελευταίο προπύργιο της Hamas, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί.
Ήδη ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η χερσαία επίθεση, στην οποία τόσο έντονα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ αλλά και η διεθνής κοινότητα το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι σε εξέλιξη είναι και οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση των περίπου 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων από την πόλη της νότιας Γάζας.
Αναφέρεται μάλιστα πως το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει αγοράσει περισσότερες από 40.000 σκηνές, χωρητικότητας 10 με 12 ατόμων, οι οποίες προορίζονται για τους εκτοπισμένους της Rafah.

Σύντομα η εισβολή

Με τον πόλεμο στη Γάζα να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες, τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις στη Rafah.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως εάν δεν εισβάλλουν στην πόλη, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τον πόλεμο, καθώς εκτιμούν ότι σε αυτήν βρίσκεται τόσο η ηγεσία όσο και τα τελευταία οργανωμένα τάγματα της Hamas.
Η εφημερίδα Hayom υποστηρίζει ότι η επιχείρηση αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα, ενώ άλλα ΜΜΕ δείχνουν εικόνες από τη δημιουργία ενός καταυλισμού κοντά στην ισοπεδωμένη πόλη Khan Yunis… με σκηνές, όπου αναμένεται να μεταφερθούν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Μάλιστα, το Reuters μεταδίδει πως το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας αγόρασε πάνω από 40.000 σκηνές, χωρητικότητας για 10 με 12 άτομα, ενώ δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως η χερσαία επιχείρηση στη Rafah θα είναι διάρκειας έξι εβδομάδων και θα ακολουθήσει μια περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων για την απομάκρυνση των αμάχων.

Οργανωμένα τάγματα

Κατά τους Ισραηλινούς, στη Rafah έχουν απομείνει τέσσερα άθικτα τάγματα μάχης της Hamas, τα οποία μάλιστα εκτιμάται ότι έχουν ενισχυθεί και από μαχητές που εντάχθηκαν σε αυτά μετά τη διάλυση των μονάδων τους από άλλες περιοχές στη Γάζα.
Πάντως και παρά τις εκκαθαρίσεις των Ισραηλινών στη βόρεια Γάζα, εκτιμάται ότι εκεί παραμένουν ακόμα… περίπου 4.000 με 5.000 μαχητές της Hamas.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Beit Lahia στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας πως βρίσκονται σε επικίνδυνη στρατιωτική ζώνη.
«Ο IDF θα επιχειρήσει με εξαιρετικά ισχυρή δύναμη κατά των υποδομών των τρομοκρατών στην περιοχή» αναφέρει η προειδοποίηση των Ισραηλινών, οι οποίοι καλούν τους άμαχους να εκκενώσουν προς άλλες περιοχές, αν και είναι άγνωστο πόσοι τελικά μπορούν να λαμβάνουν αυτά τα προειδοποιητικά μηνύματα.

Ισχυρό πλήγμα, να παραδοθεί η Hamas

«Η Hamas χτυπήθηκε σκληρά στον βόρειο τομέα.
Επίσης χτυπήθηκε σκληρά στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.
Και σύντομα θα χτυπηθεί σκληρά και στη Rafah» υποστήριξε ο Ισραηλινός ταξίαρχος Itzik Cohen, διοικητής της 162ης Μεραρχίας.
«Η Hamas πρέπει να γνωρίζει ότι όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέλθουν στη Rafah, το καλύτερο που θα έχει να κάνει, είναι να σηκώσει τα χέρια και να παραδοθεί.
Η Rafah δεν θα είναι η Rafah του σήμερα...
Δεν θα υπάρχουν πυρομαχικά εκεί.
Και δεν θα υπάρξουν όμηροι εκεί» τόνισε ο Ισραηλινός στρατιωτικός, με τον IDF να ανακοινώνει ότι κινητοποίησε δύο ταξιαρχίες εφέδρων για επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ταπείνωση και ήττα

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Hamas, Abu Ubaida υποστήριξε ότι το Ισραήλ το μόνο που έχει καταφέρει ύστερα από 200 ημέρες πολέμου, είναι μόνο ταπείνωση και ήττα.
Μάλιστα ο Ubaida δεσμεύτηκε ότι η Hamas θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των Ισραηλινών για όσο καιρό διαρκεί η στρατιωτική τους επιχείρηση στη Γάζα, ενώ εξήρε το Ιράν για την πυραυλική του επίθεση κατά του Ισραήλ, η οποία όπως είπε, διαμόρφωσε νέους κανόνες στην περιοχή και προκάλεσε σύγχυση στις εκτιμήσεις του Ισραήλ.
«Έπειτα από 200 ημέρες, οι εχθρός παραμένει παγιδευμένος στην άμμο της Γάζας.
Χωρίς σκοπό, χωρίς ορίζοντα, χωρίς την παραίσθηση της νίκης ή της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.
Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε και να αντιστεκόμαστε όσο η επίθεση της κατοχής συνεχίζεται ακόμα και σε ένα εκατοστό του εδάφους μας» είπε ο Ubaida.

Βοήθεια 13 δις από ΗΠΑ

Και ενώ οι σχέσεις της κυβέρνησης Biden με την ισραηλινή κυβέρνηση του Netanyahu είναι στο χειρότερο δυνατό τους σημείο, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε βοήθεια ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.
Όπως αναφέρεται, μεγάλο μέρος αυτής της στρατιωτικής βοήθειας προορίζεται στην ενίσχυση της ισραηλινής αντιπυραυλικής ασπίδας Iron Dome.

Αίτημα ΟΗΕ για έρευνα για τους ομαδικούς τάφους

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας και της Khan Yunis.
Μάλιστα ο ΟΗΕ επισήμανε πως είναι ανάγκη να τερματιστεί το «κλίμα ατιμωρησίας».
Σε δηλώσεις του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk, είπε πως του προκάλεσαν «φρίκη» οι καταστροφές σε αυτά τα δύο νοσοκομεία και ο εντοπισμός «ομαδικών τάφων» μέσα σε αυτά και γύρω τους.
Οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έχουν προχωρήσει στην εκταφή 324 ανθρώπων από το περασμένο Σάββατο, ενώ τις τελευταίες ώρες προχώρησαν και στην εκταφή ακόμα 51 ανθρώπων διαφόρων κατηγοριών και ηλικιών.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top