GuidePedia

0

Ανήσυχος ο Αζέρος πρόεδρος για τα νέα εξοπλιστικά πακέτα του αρμένικου στρατού

Όσο Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύονται την επίσημη οριοθέτηση των κρατικών συνόρων τους, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ προέβη σε ανησυχητικές δηλώσεις σχετικά με την στρατιωτική ενίσχυση της Γιερεβάν.

Αλίγιεφ: Δεν θα Κάτσουμε με Σταυρωμένα Χέρια

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ σχολίασε τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του αρμένικου στρατού λέγοντας πως «δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι όσο η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ινδία οπλίζουν την Αρμενία για να παραβιάσει την ασφάλεια των πολιτών μας».

Όπως είναι γνωστό, η Ινδία και η Γαλλία έχουν μετατραπεί σε κρίσιμοι προμηθευτές όπλων για τον αρμένικο στρατό, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητές του με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που όπως φαίνεται ανησυχούν την Μπακού. Από την άλλη η χώρα μας υπέγραψε αμυντική συμφωνία με την Γιερεβάν, ενισχύοντας τους ήδη στενούς διμερείς δεσμούς μας.

«Το πράττουν ανοιχτά και επιδεικτικά, σαν να θέλουν να μας αποδείξουν κάτι με κάποιον τρόπο» πρόσθεσε ο Αλίγιεφ βαθιά προβληματισμένος.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε επικοινωνήσει ξεκάθαρα την θέση μας στην αρμενική κυβέρνηση και στις πλευρές που προσπαθούν να δείξουν ενδιαφέρον για την Αρμενία σήμερα. Εάν αντιληφθούμε μία σοβαρή απειλή για τους εαυτούς μας τότε θα πρέπει να πάρουμε αυστηρά μέτρα» υπογράμμισε ο Αζέρος ηγέτης κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ολοφάνερο πως ανησυχεί ότι ο οπλισμός της Αρμενίας θα αλλάξει της ισορροπίες στον νότιο Καύκασο, εκθρονίζοντας το Αζερμπαϊτζάν από την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της περιοχής. Με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που προμηθεύεται από την Γαλλία και την Ινδία η Αρμενία μπορεί τόσο να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι εχθρικών απειλών, όσο και να απειλήσει στόχους βαθιά εντός του Αζερμπαϊτζάν. Έτσι, η Μπακού ανησυχεί πως η κυριαρχία του ίσως τελειώσει σύντομα.
Όλα Αυτά Όσο Διαπραγματεύονται τα Σύνορα

Οι νέες δηλώσεις του Αλίγιεφ έγιναν όσο λαμβάνουν χώρα ιστορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την επίσημη οριοθέτηση των κρατικών συνόρων των δύο χωρών. Βέβαια ακόμη στην Αρμενία ο κόσμος διαδηλώνει για την παράνομη κατάληψη του αρμένικου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις αζέρικες δυνάμεις πέρυσι.

Ο ίδιος ο Αλίγιεφ δήλωσε πως οι δύο χώρες βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» στην υπογραφή μίας συνθήκης ειρήνης.

«Κατανοούμε πλέον και οι δύο πλευρές πώς θα έπρεπε να μοιάζει μία συνθήκη ειρήνης. Μένει μόνο να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Και οι δύο πλευρές χρειάζονται χρόνο... Αλλά έχουμε την πολιτική θέληση να το κάνουμε» είπε ο Αλίγιεφ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top