"Ο Ερντογάν θέλει να ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης; Ωραία, τότε η Σμύρνη ας ξαναγίνει Σμύρνη. ( ελληνική)' .
Καυστικός και κυρίως ωμός ήταν ο γνωστός Αμερικανός ειδικός αμυντικός αναλυτής Μ.Ρούμπιν για τα πραγματικά σχέδια του Τούρκου προέδρου παντού γύρω από την Τουρκία, προειδοποιώντας ότι πιθανότατα να γυρίσουν σύντομα εναντίον της Τουρκίας.Ο ίδιος αναφέρει ότι “ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αναθεωρήσει τα αιωνόβια σύνορα της Τουρκίας.
Έχει κάνει αξιώσεις σε τμήματα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν τμήματα της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ.
Οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις, εν τω μεταξύ, βοηθούν τους ομολόγους τους από το Αζερμπαϊτζάν, να καταλάβουν αρκετές δεκάδες τετραγωνικά μίλια στην Αρμενία.
Εάν η Κίνα κινηθεί για να προωθήσει τον ιμπεριαλισμό της, και η Ρωσία τοποθετήσει κράτη-παρίες μεταξύ των γειτόνων της, τότε η στρατηγική της Τουρκίας φαίνεται να αξιοποιεί τις απαιτήσεις για διαδρόμους ως μέσο για να προωθήσει τα νεο-Οθωμανικά της συμφέροντα.
Σκεφτείτε τις ενέργειες της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ. Μετά από εβδομάδες που προαναγγέλλουν στρατιωτική δράση, έχουν ξεκινήσει συντονισμένους βομβαρδισμούς και εκστρατεία κατοχής για την εξάλειψη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.
Το μίσος της Τουρκίας προς τους Κούρδους γενικά και το PKK ειδικότερα δεν είναι μυστικό
Όταν οι πληρεξούσιοι της Τουρκίας δεν μπορούν να κερδίσουν στην κάλπη, ο Ερντογάν κατηγορεί τους νικητές Κούρδους πολιτικούς για συμπάθεια προς το PKK για να δικαιολογήσει την αντικατάσταση τους με δικούς του υποστηρικτές.
Ο Ερντογάν καταλαβαίνει, ωστόσο, ότι ο ωμός ρατσισμός είναι μια κακή εικόνα και έτσι πουλάει επιθετικότητα με άλλους τρόπους στη διεθνή κοινότητα.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν λένε ότι εάν η Αρμενία δεν τους επιτρέψει να χαράξουν έναν διάδρομο στη νότια Αρμενία για να συνδεθούν οι δύο χώρες, ενδέχεται να καταλάβουν την γη με τη βία.
Το παιχνίδι με τους χερσαίους δήθεν οικονομικούς διαδρόμους
Η Τουρκία δικαιολογεί τη στρατιωτική της δράση με το πρόσχημα της δημιουργίας ενός οικονομικού διαδρόμου από το τουρκικό έδαφος μέσω του Ιράκ στον Περσικό Κόλπο.
Το PKK όμως, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το εμπόριο, υποστηρίζουν οι Τούρκοι, και έτσι η Τουρκία πρέπει να τους εξαλείψει, χωρίς να υπολογίζουν ότι ο διάδρομος δεν διέρχεται ούτε από το έδαφος ούτε από τα χωριά που βομβαρδίζει τώρα η Τουρκία.
Πράγματι, όπως ακριβώς ο αείμνηστος Πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν έχτισε αυτοκινητόδρομους που παρακάμπτουν σκόπιμα τις σιιτικές πόλεις, ο προτεινόμενος διάδρομος Τουρκίας-Ιράκ αποφεύγει τις πόλεις των Κούρδων του Ιράκ.
Η Άγκυρα έχει επίσης μετατρέψει τη ζήτηση για διαδρόμους σε πιθανό casus belli με την Αρμενία
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν λένε ότι εάν η Αρμενία δεν τους επιτρέψει να χαράξουν έναν διάδρομο στη νότια Αρμενία για να συνδεθούν οι δύο χώρες, ενδέχεται να καταλάβουν την γη με τη βία.
Ο εν λόγω διάδρομος θα είχε τουλάχιστον 40 μίλια μήκος, περίπου όσο είναι η απόσταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαλτιμόρης.
Η Αρμενία είναι απρόθυμη να δεχτεί τέτοιες απαιτήσεις, επειδή ο τουρκικός διάδρομος θα διχοτομούσε την χώρα σε πιο μικρά κομμάτια, αποκόπτοντας την από άλλους εμπορικούς εταίρους.
Οι Αρμένιοι έχουν επίσης δίκιο ότι εάν η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ανοίξουν απλώς τα σύνορά τους στο κανονικό εμπόριο, η ανάγκη για έναν διάδρομο θα εξαφανιστεί.
Αυτό το απλό γεγονός υπογραμμίζει τον κυνισμό με τον οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί την απαίτηση του παιχνιδιού με τους διαδρόμους, ως μηχανισμό για τον τουρκικό ιμπεριαλισμό και όχι ως μέσο εμπορίου.
Το ίδιο ισχύει και στην Κύπρο.
Τον Αύγουστο του 2023, οι Τούρκοι στην Κύπρο επιτέθηκαν στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη που χωρίζει την Κύπρο από την κατεχόμενη από τους Τούρκους περιοχή του νησιού.
Οι Τούρκοι και οι απολογητές τους, δικαιολόγησαν την ενέργειά τους προτάσσοντας την άρνηση της Κύπρου να επιτρέψει στους Τούρκους να κατασκευάσουν απευθείας δρόμο προς την Πύλα μέσω της νεκρής ζώνης, δημιουργώντας έτσι ουσιαστικά έναν διάδρομο σε μια από τις λίγες πόλεις όπου ζουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Νομικά, ούτε η Τουρκία ούτε η κυβέρνησή τους στην κατεχόμενη ζώνη της Κύπρου, έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν, καθώς η νεκρή ζώνη παραμένει κυρίαρχο κυπριακό έδαφος ακόμα κι αν η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε να μην αναπτύξει τον στρατό της εκεί.
Η Τουρκία το γνώριζε αυτό, αλλά υπολόγισε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα του διαδρόμου για να καλύψει μια ακόμη αρπαγή γης.
Η δυτική αφασία επιτρέπει τον τουρκικό επεκτατισμό
Το μοτίβο της τουρκικής συμπεριφοράς είναι ξεκάθαρο, ακόμα κι αν η Δύση το αναγνωρίζει σπάνια λόγω των τεχνητών γραφειοκρατικών διαιρέσεων που παρασύρουν δυτικούς διπλωμάτες και αναλυτές.
Οι τουρκικοί διάδρομοι είναι σήμερα ένας δούρειος ίππος ενδεδυμένος με διπλωματία και οικονομική ανάπτυξη.
Η Τουρκία, όμως, έχει αχίλλειο πτέρνα
Ο Ερντογάν είναι ένας τακτικά λαμπρός πολιτικός, αλλά είναι ένας θεμελιωδώς ηλίθιος άνθρωπος του οποίου το ιστορικό του, τον τοποθετεί πολύ κάτω από ακόμη και από έναν μαθητή μιας τάξης ενός θερινού σχολείου.
Είναι, στην ουσία, ένας δοξασμένος κακοποιός του δρόμου που δεν κατάφερε να εισέλθει στην ελίτ της Τουρκίας, πόσο μάλλον σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης.
Η αίσθηση της φιλοσοφίας του, βασίζεται στην πολεμική ρητορική παρά στην πραγματικότητα, και έτσι δεν καταλαβαίνει ότι οι αναθεωρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν και εναντίον της Τουρκίας.
Ο πιο αποτελεσματικός διπλωματικός τρόπος, για παράδειγμα, για να απορρίψει κανείς τα αιτήματα του Ερντογάν για αναθεώρηση της 100χρονης Συνθήκης της Λωζάνης που καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, θα ήταν να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε αναθεώρηση ως μέσο για την ανάκτηση ελληνικών εδαφών που χάθηκαν άδικα μετά την εθνοκάθαρση.
Ο Ερντογάν θέλει να ακυρώσει τη Συνθήκη της Λωζάνης; Ωραία, τότε η Σμύρνη ας ξαναγίνει Σμύρνη. ( ελληνική).
Το ίδιο ισχύει και με την Αρμενία. Στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον έστειλε τον στρατηγό Τζέιμς Χάρμπορντ για να αναφέρει σχετικά με τις σχέσεις Αρμενίας-Οθωμανικής Γενοκτονίας των Αρμενίων, με το βλέμμα προς τη δυνατότητα θέσπισης μιας εντολής στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι η προστάτιδα δύναμη.
Το αποτέλεσμα ήταν μια περιεκτική έκθεση που υποστήριξε, εν μέρει, ότι η επιβίωση της Αρμενίας απαιτούσε έναν διάδρομο προς τη θάλασσα.
Ο Χάρμπορντ ήταν σωστός και εξακολουθεί να είναι. Εάν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα στους διαδρόμους, τότε η Δύση θα ανοίξει τις δικές της θύρες αντίστροφα.
Η Αρμενία χρειάζεται έναν διάδρομο για να επιβιώσει. Καθώς ο Ερντογάν αγκαλιάζει τους διαδρόμους, είναι καιρός η Δύση να διεκδικήσει τους δικούς της διαδρόμους για να διορθώσει τα ιστορικά της λάθη. Ο Ερντογάν άνοιξε την πόρτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα πρέπει να περάσουν μέσα από αυτές”, κατέληξε ο ίδιος.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου