Τουρκικό πολεμικό πλοίο πλέει προς ανάπτυξη σχεδόν πέντε μηνών στην Ιαπωνία και σε άλλες γειτονικές χώρες. Το τουρκικό ναυτικό έστειλε την κορβέτα κλάσης Ada TCG Kinaliada τόσο για τον εορτασμό της 100ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ιαπωνίας, όσο και για τον εορτασμό της 134ης επετείου από τη βύθιση της οθωμανικής φρεγάτας Ertuğrul κατά τη διάρκεια τυφώνα μετά την επίσκεψή της στην Ιαπωνία. Αλλά υπάρχει ένα βαθύτερο μήνυμα πίσω από τον πλου του πλοίου προς τα ανατολικά, που θα μπορούσε να δει την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας να αποκτά μεγαλύτερη βάση στην Ασία. Η Πρωτοβουλία Asia Anew, την οποία ξεκίνησε η Τουρκία το 2019, καθοδηγεί ουσιαστικά τις σχέσεις της με άλλες χώρες στην περιοχή.
«Με αυτή την πρωτοβουλία, η Τουρκία αυτοπροσδιορίζεται όχι ως μια «ξένη χώρα» που παρατηρεί την άνοδο της Ασίας και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ήπειρο, αλλά ως μια χώρα με ασιατική ταυτότητα σε κάθε στάδιο της ιστορίας και επωφελείται επίσης από τα πλεονεκτήματα που έχει παράγει», δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής. Ορισμένα από τα έθνη που έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το τουρκικό σκάφος είναι χρήστες τουρκικών αμυντικών προϊόντων. Στο δρόμο του προς την Ιαπωνία, το πλοίο και το πλήρωμά του έχουν ήδη σταματήσει στη Σαουδική Αραβία και στο Τζιμπουτί, με σχέδια να επισκεφθούν επίσης την Σομαλία, τις Μαλδίβες, το Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Καθώς θα επιστρέφει το πλοίο πρόκειται να σταματήσει στις Φιλιππίνες, την Σιγκαπούρη, την Σρι Λάνκα, την Ινδία, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν, το Τζιμπουτί και την Ιορδανία. Τέτοιες επισκέψεις σε λιμάνια από στρατιωτικά πλοία χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των διπλωματικών και γεωπολιτικών σχέσεων. Έκθεση τουρκικών αμυντικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της στάσης του σκάφους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίαςμ σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
“Το τουρκικό Asia Anew Initiative δεν καλεί την Τουρκία να επιλέξει πλευρά καθώς ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων κλιμακώνεται. Και αυτό από μόνο του κάνει ελκυστικά τα όπλα της Τουρκίας”, πρόσθεσε, ο Τούρκος αναλυτής. «Αυτή η πρωτοβουλία θέτει το αμοιβαίο όφελος πάνω από τις φιλοδοξίες των χωρών και αποφεύγει να αγγίξει τις πολιτικές τους ευαισθησίες. Αυτή η δημιουργημένη ζώνη αυξάνει την προτίμηση προς τα τουρκικά προϊόντα, ακόμη και σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως η αμυντική βιομηχανία», τόνισε.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που κοινοποιούνται από την Ένωση Εξαγωγέων της Αμυντικής και Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, μία από τις οργανώσεις-ομπρέλα της βιομηχανίας της Τουρκίας, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας το 2023 ανήλθαν σε 255,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από τον αμυντικό και αεροδιαστημικό τομέα. Καμία από τις χώρες που επισκέπτεται το TCG Kinaliada κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του δεν αναφέρεται στη λίστα των 10 κορυφαίων πελατών της Ένωσης Εξαγωγέων. Αλλά οι πωλήσεις σε ασιατικά έθνη αποτελούσαν το 16% των αμυντικών και αεροδιαστημικών εξαγωγών της Τουρκίας, ή σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
«Καθώς οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας απομακρύνονται από τους πρώην προμηθευτές τους, όπως η Ρωσία και η Κίνα, και επιδιώκουν να εκσυγχρονίσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, θα αναζητήσουν οικονομικά αποδοτικούς προμηθευτές που δεν θα παρεμπόδιζαν την αυτονομία τους. Οι τουρκικές εταιρείες, ειδικά σε μη επανδρωμένα συστήματα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην περιοχή», δήλωσε ο Çağlar Kurç, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Abdullah Gül στην Τουρκία. «Οι τουρκικές εταιρείες έχουν πλεονέκτημα όσον αφορά τις τιμές πώλησης… Τα τουρκικά όπλα είναι υψηλής ποιότητας και φθηνά, σε σύγκριση με τα συστήματα των ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί τις σχέσεις της στο εμπόριο όπλων ως μοχλό πίεσης. Ως εκ τούτου, είναι ένας αξιόπιστος και αξιόπιστος προμηθευτής, κατέληξε».
Η τουρκική FNSS δραστηριοποιείται στην Ινδονησία και τη Μαλαισία από τις αρχές του 2000. Για την πρώτη, ανέπτυξε ένα πρωτότυπο μέσου άρματος, το Kaplan MT, που παρήχθη από κοινού από την ινδονησιακή εταιρεία PT Pindad. Στη Μαλαισία η FNSS παρείχε το τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού ACV-300 Adnan. Η δε STM υπέγραψε σύμβαση το 2013 για την κατασκευή σκάφους υποστήριξης για τη ναυτική δύναμη του Πακιστάν. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε το 2018, την ίδια χρονιά η τουρκική ASFAT υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή μιας τροποποιημένης κορβέτας κλάσης Milgem για την ίδια χώρα. Το 2021, η Τουρκία πούλησε έξι ελικόπτερα T129 Atak στις Φιλιππίνες για 629 εκατομμύρια δολάρια.
Και φέτος, οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν ότι επέλεξαν το drone TB2 από το Bayraktar. Η Ινδονησία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σχεδιάζει να αγοράσει 45 αντιπλοϊκούς πυραύλους Atmaca από την Τουρκία. Το TCG Kinaliada είναι οπλισμένο με το όπλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της άμυνας στις χώρες υποδοχής θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον πύραυλο. Η Μαλαισία αποκάλυψε τα σχέδιά της να αποκτήσει κορβέτες κατηγορίας Ada για το πρόγραμμα Littoral Mission Ship Batch 2. Από την πλευρά του, το TCG Kinaliada είναι το τέταρτο πλοίο της κλάσης Ada — ο πρώτος τύπος πολεμικής ναυτικής πλατφόρμας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Τουρκία.
Ωστόσο, εάν η Τουρκία θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη “βάση” θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νότια Κορέα, η οποία έχει αναδειχθεί σε ηγέτη στις περιφερειακές αμυντικές εξαγωγές. «Ενώ οι χώρες της περιοχής τροφοδοτούνται οικονομικά από την Κίνα, προσπαθούν να αποκρούσουν τις προκλήσεις που προσανατολίζονται στην ασφάλεια που φέρνει η κινεζική επιθετικότητα με την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ», ανέφερε Τούρκος αναλυτής. Ενώ εφαρμόζουν όλες αυτές τις στρατηγικές, πρέπει να προσπαθήσουν να μην πλησιάσουν πολύ τις ΗΠΑ και να εξοργίσουν τον δράκο [Κίνα], ενώ πρέπει επίσης να προσέχουν να μην παρασυρθούν πολύ από την προστιθέμενη αξία που φέρνει η Κίνα στην οικονομία τους και να φύγουν έξω από την προστατευτική ατμόσφαιρα των ΗΠΑ». «Η Τουρκία ξεχωρίζει ως η προτιμώμενη μέση λύση για τις χώρες να διαφοροποιήσουν τα χέρια τους σε αυτήν την οδυνηρή διαδικασία», πρόσθεσε.
Η Τουρκία κινείται έξυπνα και πάνω από όλα ταχύτατα σε αντιδιαστολή με την ελληνική αμυντική νηνεμία… Κατά τα άλλα θα αγοράσουμε επτά Constellation
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου