GuidePedia

0

Με την εκτόξευση πυραύλων και δεκάδων drones κατά του Ισραήλ άρχισαν τα αντίποινα του Ιράν για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024

 Με τρόμο παρακολουθεί τις εξελίξεις ολόκληρος ο πλανήτης καθώς τα πολυαναμενόμενα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου (13/4/2024) λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 ώρα Ελλάδας.
Αρχικά το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones προς το Ισραήλ το οποίο μάλλον δέχεται επίθεση και από την Υεμένη και τους φιλοιρανούς αντάρτες Houthi.
«Δεκάδες drones κατευθύνονται από το Ιράν προς το Ισραήλ», ανέφερε η Jerusalem Post.
Η ιρανική επίθεση με drones εκδηλώθηκε με τρία κύματα ενώ σύμφωνα με την CENTCOM (Αμερικανική Διοίκηση στη Μέση Ανατολή) εκτοξεύτηκαν και πύραυλοι cruise.
Υπολογίζεται ότι εκτοξεύτηκαν σχεδόν 250 drones κατά του Ισραήλ.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής (14/4/2024) η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως θα εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους ενώ διαμηνύει ότι οποιαδήποτε χώρα συνδράμει το Ισραήλ θα αποτελέσει στόχο.
Σε βοήθεια του Ιράν η Hezbollah εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί η κατάρριψη των συστημάτων από κοινού με ΗΠΑ και Ιορδανία πριν από την είσοδο τους στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.
Προς βοήθεια του Τελ Αβίβ απογειώθηκαν βρετανικά αεροσκάφη από την Κύπρο.

Σε θέσεις μάχης το Ισραήλ

Πριν από λίγο, το Ιράν εκτόξευσε drones από το έδαφός του προς το Ισραήλ και η ισραηλινή αεράμυνα παρακολουθεί όλους τους στόχους, ανέφεραν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).
«Πριν από λίγο, το Ιράν εκτόξευσε UAV από το έδαφός του προς το Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του Ισραηλινού Στρατού.
«Ο Ισραηλινός Στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού και παρακολουθούν συνεχώς την επιχειρησιακή κατάσταση».
«Οι IDF παρακολουθούν όλους τους στόχους», ανέφερε.
Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Daniel Hagari είπε ότι το Ισραήλ έφερε τα αμυντικά και επιθετικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας σε θέση μάχης.
Όπως αναφέρει το Axios λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται απευθείας στο Ισραήλ.
Εκτιμώμενη ώρα άφιξης πυραύλων και drones είναι περίπου στις 02:00 την Κυριακή (14/4/2024).
Ο χρόνος άφιξης των drones στο Ισραήλ εκτιμάται σε πάνω από 5 ώρες ενώ οι πύραυλοι cruise χρειάζονται 2 ώρες.



Μόλις 12 λεπτά υπολογίζεται ο χρόνος που απαιτείται για έναν βαλλιστικό πύραυλο να φτάσει στο Ισραήλ.
Την έναρξη της ιρανικής επίθεσης επιβεβαίωσαν νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως λίγα λεπτά αργότερα άρχισε και επίθεση με άλλα δύο κύματα από drones ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν σύμφωνα με αναφορές και από την Υεμένη.




Netanyahu: Θα απαντήσουμε στο Ιράν

Σε διάγγελμά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για απάντηση στην Τεχεράνη.
«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», σημείωσε.
«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.
Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».
Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών
Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς.
Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα»., τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ιράν – Φρουροί της Επανάστασης: Πλήττουμε στόχους στο Ισραήλ με drones και πυραύλους – Απαντάμε στα εγκλήματα των Σιωνιστών

Το Ιράν ανακοίνωσε στις 13/4/2024 την έναρξη της επίθεσης στο Ισραήλ ως απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό με 16 νεκρούς την 1η Απριλίου 2024.
«Σε απάντηση στο έγκλημα του Σιωνιστικού καθεστώτος που επιτέθηκε στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, η Πολεμική Αεροπορία των Φρουρών της Επανάστασης έπληξε ορισμένους στόχους στα εδάφη του Σιωνιστικού καθεστώτος με δεκάδες drones και πυραύλους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.
ΗΠΑ: Άρχισε η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την έναρξη της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Adrienne Watson επιβεβαίωσε το Σάββατο (13/4/2024) ότι το Ιράν έχει ξεκινήσει την αεροπορική του επίθεση εναντίον του Ισραήλ και ο πρόεδρος Joe Biden βρίσκεται σε επαφή με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
«Το Ιράν ξεκίνησε μια αεροπορική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε η Watson.

Το σενάριο για την επίθεση με drones και πυραύλους

Λίγο πριν από τις 22:30 ώρα Ελλάδας το Al Jazeera προσδιόριζε χρονικά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το CBS News είχε μεταδώσει ότι μια μεγάλη επίθεση αντιποίνων από το Ιράν στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα.
Η επίθεση θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 drones και δεκάδες πυραύλους που στοχεύουν στρατιωτικούς στόχους εντός του Ισραήλ.


Κόκκινος συναγερμός στο Ισραήλ

Η διοίκηση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων IDF ανακοίνωσε κατάσταση συναγερμού από το Σάββατο στις 23:00 τοπική ώρα (13/4/2024) και πρόσθεσε ότι όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι κλειστά την Κυριακή.
Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ευρώπη.

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Παρακολουθούμε στενά την επίθεση του Ιράν

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την «σχεδιαζόμενη επίθεση» του Ιράν και των αντιπροσώπων του και είναι έτοιμο για κάθε μέτρο με σκοπό την προστασία των πολιτών του, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Yoav Gallant.
«Παρακολουθούμε στενά τη σχεδιαζόμενη επίθεση από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του εναντίον του Κράτους του Ισραήλ.
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ενισχύσει τη διάταξη της αεροπορικής άμυνας αλλά και της επίθεσης», είπε ο Gallant, προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα την 13/4 φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.

Κυβερνοεπιθέσεις - Ιρανοί χάκερ λένε ότι βύθισαν στο σκοτάδι πόλεις του Ισραήλ

Η ιρανική ομάδα χάκερ «Cyber Avengers» αναφέρει ότι ενορχήστρωσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στο Ισραήλ, επηρεάζοντας πόλεις όπως το Τελ Αβίβ, η Netanya και άλλες.
Η ομάδα κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι απέκρυψαν αυτά τα περιστατικά ως απλά τεχνικά προβλήματα ενώ έχασαν τον έλεγχο των ηλεκτρικών τους συστημάτων.
Η ομάδα χάκερ προειδοποιεί για πρόσθετες, ισχυρές κυβερνοεπιθέσεις σε ζωτικής σημασίας ισραηλινές υποδομές.

Η Ιορδανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της

Η Ιορδανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της από το βράδυ του Σαββάτου (13/4/).
Η απόφαση αφορά όλα τα αεροσκάφη, εισερχόμενα, αναχωρούντα και διερχόμενα, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Mamlaka.

Επέστρεψε εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο ο Biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden διέκοψε ταξίδι του αυτό το Σαββατοκύριακο (13-14/4) και επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον για να συνεδριάσει με την ομάδα ασφαλείας του, με φόντο την ένταση στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Biden επέστρεψε στην Ουάσινγκτον από το Ντελαγουέρ όπου βρισκόταν και έχει εντατικές συνομιλίες με τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του για τις εξελίξεις.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα 13/4 κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτή την «πράξη πειρατείας».
«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς. Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Adrienne Watson.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top