GuidePedia

0


Αυτό ήταν ή θα έχουμε και συνέχεια; Ο απόηxος της χθεσινής, εφιαλτικής νύχτας που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό, βρίσκει το μεν Ισραήλ να υποστηρίζει ότι κατέρριψε το 99% των πυραύλων και drones που εξαπέλυσε εναντίον του Ιράν, την δε Τεχεράνη να ισχυρίζεται ότι προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεις.

Αυτά, σε στρατιωτικό επίπεδο.

Στο διπλωματικό, η Τεχεράνη, εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Αφενός διαμηνύει ότι θεωρεί το συμβάν «λήξαν», αφετέρου όμως προειδοποιεί μέσω στρατηγών αλλα και του επικεφαλής του καθεστώτος Εμπραχίμ Ραϊσί, ότι θα επανέλθει εφόσον το Ισραήλ προχωρήσει σε… αντίποινα επί των αντιποίνων.

Και εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα; Θα επανέλθει το Ισραήλ, και αν ναι πόσο μακριά θα φθάσει;

«Αυτό μπορεί να γίνει πολύ – πολύ χειρότερο» εξηγεί ο αναλυτής του ΒΒC Φρανκ Γκάρντνερ και εξηγεί: «Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για μια ‘σημαντική απάντηση’ στην νυχτερινή πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Τι μορφή θα πάρει αυτή η απάντηση; Αυτό ακριβώς είναι το θέμα που θα συζητούν μέσα στην ημέρα ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.
Δύο σενάρια

Οι πιο πιθανοί στόχοι, σύφωνα με τον αρθρογράφο του ΒΒC, θα είναι αυτές καθ΄εαυτές οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν τους χθεσινούς πυραύλους.

«Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να χτυπήσει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και εκπαιδευτικά κέντρα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές.

Και σε μια τέτοια περίπτωση, το Ιράν, αναμφίβολα, θα απαντούσε ξανά, όπως έχει ήδη δεσμευτεί να κάνει.

Έτσι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα «μεσαίο σκαλοπάτι», μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης.

Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή κρατούν την ανάσα τους καθώς αναμένουν την έκταση και την αγριότητα της υπεσχημένης απάντησης του Ισραήλ».Η αλήθεια είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με το Reuters, ότι η επίθεση του Ιράν με τους εκατοντάδες πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκάλεσε μόνο μέτριες ζημιές στο Ισραήλ, καθώς οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν με τη βοήθεια συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιορδανίας. Δίδοντας στον Νετανιάχου την άνεση να αναγράψει σε σχεδόν… «Καισαρικούς» τόνους: «Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε και μαζί θα νικήσουμε» όπως σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μαχητικά των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατέρριψαν τα περισσότερα από τα drones

Τα περισσότερα από τα ιρανικά drones που πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας στην διάρκεια της ιρανικής νυχτερινής επίθεσης κατά του Ισραήλ, κατερρίφθησαν από μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πριν πλήξουν τους στόχους τους, όπως δήλωσαν σήμερα, δύο πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι αεροπορικές αναχαιτίσεις κατέρριψαν δεκάδες πυραύλους και drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράν και πέταξαν πάνω από τα νότια εδάφη της Συρίας στην επαρχία Νταράα, στα Υψώματα του Γκολάν (Συρία), αλλά και πάνω από αρκετές τοποθεσίες στα ανατολικά της Συρίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με το Ιράκ.
Εκατέρωθεν απειλές

Σε αυτό το σκηνικό, οι απειλές συνεχίζονται.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα απέτρεψε την επίθεση, το στρατιωτικό σκέλος δεν τελείωσε και «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο».

Επιπλέον, το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 του Ισραήλ επικαλέστηκε ανώνυμο Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην ιρανική επίθεση.

Ο αρχηγός του επιτελείου του ιρανικού στρατού, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκερί, προειδοποίησε στην τηλεόραση ότι «η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν» και είπε στην Ουάσιγκτον ότι οι βάσεις του θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν επίθεση εάν βοηθούσε το Ισραήλ να αντεπιτεθεί.

Τελευταίος, χρονικά, στη μακράσειρά των εκατέρωθεν απειλών, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί που σήμερα ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι “πιο ισχυρή” σε περίπτωση που υπάρξει “απρόσεκτη συμπεριφορά” από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύχτα.

“Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε”, δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι “εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση”.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top