GuidePedia

0


Είναι μια μνημειώδης εξέλιξη, καθώς σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι τώρα παρούσες και στις τρεις χώρες του Sahel

Το γεωπολιτικό τσουνάμι των ημερών «απέκρυψε» μία πολύ σημαντική είδηση που πέρασε απαρατήρητη.
Πρόκειται για το τέλος και της αμερικανικής επιρροής στο Νίγηρα.
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διασώσουν τη συμφωνία για τη βάση, που έχουν χώρα, η οποία κατηγορούσε τους Αμερικανούς για ασέβεια.
Το τέλος της αμερικανικής επιρροής σηματοδοτεί η άφιξη Ρώσων εκπαιδευτών στο Νίγηρα.
Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων ενδέχεται να ακολουθήσει σύντομα, αν και δεν είναι σαφές εάν θα οφείλεται στο ότι οι στρατιωτικές αρχές θα το απαιτήσουν ρητά ή θα είναι εθελοντική για να αποφύγουν την κατασκοπεία τους από τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια μνημειώδης εξέλιξη, καθώς σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι τώρα παρούσες και στις τρεις χώρες του Sahel.
Αρχικά εισήλθαν στον πυρήνα του Μάλι πριν από αρκετά χρόνια και στη συνέχεια στη Μπουρκίνα Φάσο τον Ιανουάριο.
Έτσι η δυτική επιρροή στο Sahel δέχτηκε ένα θανάσιμο πλήγμα.
Πλέον οι ΗΠΑ αναμένεται να στραφούν προς την Ακτή του Ελεφαντοστού, το τελευταίο καταφύγιο που τους έχει απομείνει.

Το Μάλι έχει ρόλο κλειδί

Πριν από τη νέα εκπαιδευτική αποστολή της Ρωσίας στον Νίγηρα, οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τους Γάλλους που εκδιώχθηκαν μετά τη στάση του στρατού.
Οποιαδήποτε πιθανή αναδιάταξη βάσης αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε κοινές γαλλικές εγκαταστάσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού θα έθετε τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, το τελευταίο από τα οποία είναι ο πυρήνας της νεοσύστατης Ομοσπονδίας του Sahel στο στόχαστρο της Δύσης όπως ποτέ άλλοτε.
Το Μάλι προσπαθεί να αποκρούσει τις επιθέσεις από θρησκευτικούς εξτρεμιστές και εθνοτικούς (Tuareg) αυτονομιστές, και αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολο εάν οι ΗΠΑ και η Γαλλία ασκούσαν μεγαλύτερη πίεση σε αυτό κατά μήκος του νότιου μετώπου.
Ενδέχεται να ζητηθεί από τη Ρωσία να εντείνει τη στρατιωτική της βοήθεια προς το Μάλι προκειμένου να σταματήσουν οι proxy επιθέσεις της Δύσης στην αφρικανική χώρα.
Η Μπουρκίνα Φάσο μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ενώ ο Νίγηρας παραμένει ευάλωτος στην επιρροή από την ιστορικά φιλοδυτική Νιγηρία, παρόλο που η τελευταία έχει κάνει πολλά για να ενταχθεί στους BRICS.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top