GuidePedia

0

Οι δραματικές σκηνές της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή για μόλις ένα τρίωρο, θα αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης με σκοπό να εξαχθούν νέα συμπεράσματα. Η κατάσταση είναι κατά κυριολεξία παρανοϊκή. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό εμπλέκει άμεσα και την Ελλάδα των αφηγημάτων και των υπερ-προβεβλημένων «σωτήρων» που φροντίζουν για την άμυνά της. Τα δεδομένα είναι όμως πολύ, μα πολύ περίεργα. Δυστυχώς, αυτό επιβάλει στον ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗ, να σοβαρέψει κομματάκι… Σε ύφος. Διότι η ουσία δεν του έλειψε ποτέ. Απολογούμαστε προκαταβολικώς.

«FOOD FOR THOUGHT 1»
Για ποιον λόγο η χθεσινοβραδινή επίθεση κατά του Ισραήλ ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον επιτιθέμενο με τρόπο που να μην υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα είναι πλήρως ενήμερο για την επερχόμενη επίθεση; Για να προετοιμάσει καλύτερα ο στόχος της επίθεσης την άμυνά του κατά των περίπου 300 μη επανδρωμένων και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν; Για να επικοινωνηθεί η ιρανική ικανότητα χρονικού συντονισμού των προσβολών από διαφορετικές κατηγορίες οπλικών συστημάτων;

Αλλαγή υποδείγματος με νέα «lessons identified»
Ή μήπως για να εκτονωθούν τυχόν εσωτερικές πιέσεις στο Ιράν που απαιτούσαν δυναμική αντίδραση σε πολλαπλές ισραηλινές επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων που έμεναν αναπάντητες, χωρίς όμως η κατάσταση να εξελιχθεί σε ολοκληρωτική αντιπαράθεση; Δηλαδή, για να σταλεί στο Ισραήλ έμμεσο, αλλά σαφές, μήνυμα για τον καθορισμό πλαισίου στην αντιπαράθεση; Το «βιβλίο» για τη διαχείριση κρίσεων ξαναγράφεται και καλό θα ήταν να προβληματιστούμε. Τώρα όμως με διαφορετικό τρόπο. Όχι όπως έγινε με τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (2020) ή την Ουκρανία (διανύουμε τον 27ο μήνα της σύρραξης (ΖΝΡ).

«FOOD FOR THOUGHT 2»
Από την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάιντεν: «…Κατόπιν καθοδήγησής μου, για να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανέπτυξαν αεροσκάφη και αντιτορπιλικά [με δυνατότητες] αντιβαλλιστικής άμυνας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική δεξιότητα του προσωπικού μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα και πυραύλους. Μόλις μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να επιβεβαιώσω τη «σιδηρά» (ironclad) δέσμευση της Αμερικής στην ασφάλεια του Ισραήλ». Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Μπορεί άραγε κανείς να φανταστεί κάτι παρόμοιο σε περίπτωση… τουρκικής επίθεσης κατά της Ελλάδας;

Περί στρατηγικών συμμαχιών

Διότι ο προβληματισμός πρέπει αν αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα και να συμπεριλάβει τα πάντα. Χωρίς αυτό να υπονοεί π.χ. κάλεσμα διαφοροποίησης των συμμαχιών της χώρας. Εννοεί όμως ξεκάθαρα, ότι όσο και να προσποιούμαστε ότι ο γιαλός είναι στραβός, στην πραγματικότητα εμείς στραβά αρμενίζουμε. Και κάποιοι φαντασιώνονται ότι χτίζουν μια Ελλάδα… περιφερειακή υπερδύναμη. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο δυσάρεστη. Διότι έχουν μπλέξει τις δυο διαθέσιμες επιλογές, παίρνοντας από την καθεμιά αυτό που εξυπηρετεί… πολλαπλώς. Ιδιοτελώς ή συμμαχικώς. Ποιες είναι αυτές; Την πραγματική αποτροπή με την υποταγή – δορυφοροποίηση. Όταν επενδύονται τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, ενώ η… «γλώσσα του σώματος» προδίδει μονοδιάστατα πρόθεση υποταγής, αυτά που αγοράζεις αποκτούν άλλη διάσταση. Συμμαχική. Γι’ αυτό οι λεονταρισμοί επιφυλάσσονται για… διεθνή μέτωπα, ενώ στο εθνικό, έχει επινοηθεί η αέναη στρατηγική ψυχραιμία.

ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ ΝΑ ΦΑΣ… ASTER
Μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Eric Beranger, Διευθύνοντος Συμβούλου της MBDA. Η παράδοση στον χρήστη ενός βλήματος επιφανείας – αέρος Aster (κύριο οπλικό σύστημα των υπό ναυπήγηση των τριών φρεγατών τύπου FDI-HN για το Πολεμικό Ναυτικό), απαιτεί σήμερα 42 (!) μήνες μετά την τοποθέτηση της παραγγελίας. Μέχρι το 2026 η MBDA και η Thales, ο βιομηχανικός της εταίρος στην κοινοπραξία Eurosam που παράγει το βλήμα σχεδιάζουν μέχρι το 2026 να μειώσουν τον χρόνο στους 18 μήνες και να αυξήσουν τον ρυθμό παραγωγής κατά 50%.

Τρεχάτε ποδαράκια μου
Ταυτόχρονα, η MBDA αυξάνει την παραγωγή των αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων Akeron MP και Brimstone, του βλήματος επιφανείας – επιφανείας Exocet, του βλήματος αέρος – αέρος MICA, τριπλασιάζει την παραγωγή του βλήματος εδάφους / επιφανείας – αέρος CAMM (Common Anti-Air Modular Missile) και τετραπλασιάζει του εκτοξευόμενου από τον ώμο βλήματος εδάφους – αέρος (MANPADS) Mistral. Το 2023 η MBDA στις πέντε χώρες – μέλη της κοινοπραξίας (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 2.500 άτομα, ενώ παρόμοια αύξηση αναμένεται να καταγραφεί φέτος. Όπως είπε ο Berenger, το 2023 οι πωλήσεις συστημάτων αεράμυνας ανήλθαν σε 9,9 δις ευρώ, ενώ η αξία του καταλόγου παραγγελιών της MBDA ανήλθε σε 28 δις ευρώ (ΖΝΡ). Ο παραδοσιακός καλός πελάτης, η Ελλάδα, δεν έχει καταφέρει να εντάξει εταιρίες της σε αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού των κολοσσών. Πάλι βρέχει δισεκατομμύρια κι εδώ κρατάμε ομπρέλα. Και μάλιστα μεγάλη. Μη μας συμβεί και κανένα κακό και πρέπει να δουλέψουμε για τους εμπόρους του θανάτου. Πλάκα -πικρή- κάνουμε.

«ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ, ΜΗ…»
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας «λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, επιστρέφει εκτάκτως από την Αφρική στην Αθήνα». Με την έναρξη της κακοκαιρίας Daniel, ο Δένδιας, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, βρισκόταν σε επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Το Σάββατο 13 Απριλίου στην ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, ο Δένδιας «επιστρέφει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και δε θα παραστεί στην παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821». Καταπληκτικές συμπτώσεις ή απλά… «trend». (ΖΝΡ)

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top