GuidePedia

0


Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό, μαζί με την ειδική μονάδα Qods Force του IRGC είναι οι δίδυμοι πυλώνες της προβολής της δύναμης του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα

Λάβρος κατά του Ιράν ο γνωστός αναλυτής και συνεργάτης του Πενταγώνου και διαφόρων ινστιτούτων Μάικλ Ρούμπιν, για την τύχη του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, και της τυχοδιωκτικής πολιτικής της Τεχεράνης κατά της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2023, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι το Ιράν είχε στοχεύσει άμεσα τη διεθνή ναυτιλία.

«Το σκάφος CHEM PLUTO, ένα δεξαμενόπλοιο χημικών με σημαία Λιβερίας, Ιαπωνικής ιδιοκτησίας και Ολλανδίας χτυπήθηκε περίπου στις 10 π.μ. τοπική ώρα από ένα επιθετικό drone που εκτοξεύτηκε από το Ιράν», είπε ένας εκπρόσωπος.
Ενώ η Λιβανέζικη Χεζμπολάχ, οι Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη και η Χαμάς με έδρα τη Γάζα έχουν στοχεύσει στο παρελθόν τη ναυτιλία με drones και πυραύλους, η ιρανική ηγεσία παραδοσιακά αρνείται την ευθύνη.

Ο πόλεμος δια αντιπροσώπων της Τεχεράνης αποτελεί βασικό συστατικό της στρατηγικής της για εύλογη άρνηση.

Ο Μάικλ Ρούμπιν ανέφερε ότι : “ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης θεωρούν εδώ και καιρό το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό, μαζί με την ειδική μονάδα Qods Force του IRGC, ως δίδυμους πυλώνες της προβολής της δύναμης του Ιράν.

Στις 23 Ιουλίου 2011, ο Χαμενεΐ είχε επισκεφθεί την κύρια ναυτική βάση του Ιράν στο Μπαντάρ Αμπάς και είχε δηλώσει προφητικά: «Τόσο το Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν όσο και το Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης είναι τα σύμβολα της ισχύος του ιρανικού έθνους».

Η επίσκεψή του είχε συμπέσει με την επιστροφή ενός ιρανικού υποβρυχίου από μια ανάπτυξη 68 ημερών στην Ερυθρά Θάλασσα, μια περιοχή που οι Ιρανοί Αξιωματικοί είχαν δηλώσει ότι ήταν εντός των στρατηγικών συνόρων του Ιράν.

Λίγο αργότερα, η εφημερίδα του IRGC πήρε συνέντευξη από τον Ali Fadavi, αρχηγό του στολίσκου των Φρουρών της επανάστασης, ο οποίος εξήγησε: "Η στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι θαλάσσια. Φυσικά, το κύριο πεδίο μάχης μαζί τους θα είναι η θάλασσα".

Καθώς ο στολίσκος των Ιρανών Φρουρών διεξήγαγε επιθέσεις σε φορτηγά πλοία, τοποθετούσε νάρκες σε άλλα και συνελάμβανε Αμερικανούς ναύτες, η κυβέρνηση Ομπάμα τους κατηγορούσε ως απατεώνες, υποβαθμίζοντας την επιθετική συμπεριφορά του Ιράν.

Η λογική τους ήταν ότι το να λογοδοτήσει το Ιράν θα μπορούσε να διαβρώσει την υποστήριξη για μια ήδη ασταθή πυρηνική συμφωνία.

Το μάθημα που πήρε το Ιράν δεν ήταν η αμερικανική ειλικρίνεια αλλά μάλλον η αμερικανική αδυναμία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσέγγιση του Ομπάμα και στη συνέχεια του Προέδρου Τζο Μπάιντεν έκανε την περιοχή πιο επικίνδυνη.

Η ιδεολογία και η υπερβολική εμπιστοσύνη, όχι το νερό και το πετρέλαιο, προκαλούν ήδη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Η Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αμερική ήταν μια χάρτινη τίγρη.
Η αποτροπή εξαφανίστηκε. Οι ΗΠΑ ήταν εδώ στο παρελθόν. Το 1980, το Ιράκ εισέβαλε στο Ιράν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία αρχικά δέχτηκε έναν ξυλοδαρμό. Οι εκκαθαρίσεις του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί είχαν αποδεκατίσει τον ιρανικό στρατό και οι κυρώσεις εμπόδισαν την παράδοση μαχητικών τζετ που είχε αγοράσει ο σάχης στα τελευταία του χρόνια. Το Ιράν επίσης δεν μπορούσε να προμηθευτεί ανταλλακτικά για τα στρατιωτικά συστήματα που διέθετε.

Στις 27 Νοεμβρίου 1980, το ιρανικό ναυτικό εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Morvarid», μια αεροπορική και θαλάσσια επίθεση που μοιάζει με το Περλ Χάρμπορ κατά του ιρακινού ναυτικού.

Ήταν η αδρεναλίνη που χρειαζόταν ο Χομεϊνί και το IRGC για να συνεχίσουν τον πόλεμο.Μέχρι σήμερα, το Ιράν εξακολουθεί να γιορτάζει την «Ημέρα του Ναυτικού» στην επέτειο του Morvarid.

Οι Ιρανοί Φρουροί (IRGC) έπεισαν τότε τον εαυτό τους ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ειδικά αφού οι ΗΠΑ άρχισαν να μεταφέρουν και να συνοδεύουν τάνκερ του Κουβέιτ.

Ο ιρανικός στρατός όμως έμαθε από την κυβέρνηση Ρίγκαν το τίμημα να αψηφήσει το Ναυτικό των ΗΠΑ ή να επιτεθεί στη ναυτιλία.

Είναι καιρός να ξαναδιδάξουμε αυτό το μάθημα.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο πιστεύουν ότι τα σποραδικά αντίποινα εναντίον Ιρανών πληρεξουσίων στέλνουν ένα μήνυμα, αλλά είναι λάθος.

Σηματοδοτούν ότι το Ιράν μπορεί να ενεργήσει ατιμώρητα.

Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τους Άραβες και πιστεύει ότι οι ζωές τους είναι αναλώσιμες. Εάν ο Μπάιντεν θέλει πραγματικά ειρήνη, δεν μπορεί απλώς να απορροφήσει τα ιρανικά χτυπήματα.

Αντίθετα, πρέπει να εξαλείψει το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό. Θα πρέπει να προειδοποιήσει δημοσίως τους Ιρανούς ναυτικούς να αυτομολήσουν, να εγκαταλείψουν ή να πεθάνουν.

Τα Navy SEAL ενδέχεται να απενεργοποιήσουν στη θάλασσα τα ήδη επιρρεπή σε ατυχήματα πλοία του Ιράν.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να καταστρέψουν την υποβρύχια βάση του Ιράν στο Jask, μια απομονωμένη πόλη μακριά από τα κύρια πληθυσμιακά κέντρα του Ιράν.

Δυστυχώς αυτομαστιγωνόμαστε, αλλά η ιρανική ανειλικρίνεια ήταν αυτή που καταδίκασε την αμερικανική διπλωματία να αποτύχει.

Η ειρήνη τώρα απαιτεί ουσιαστική αποτροπή. Η βύθιση του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού θα ήταν ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει”, καταλήγει ο Μάικλ Ρούμπιν συνεργάτης του Washington Examiner's Beltway Confidential.

Αν γίνει αυτό κατά του Ιράν, που όντως τρομοκρατεί την παγκόσμια ναυτιλία, ποιος θα πρέπει να είναι ο επόμενος;

Μήπως οι Τούρκοι που ζουν υπό το καθεστώς Ερντογάν, που ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο που παίζει τον φίλο σε πολλες χώρες και την Ελλάδα, πριν ξεκινήσει για νέες επιχειρήσεις;

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top