GuidePedia

0


Συλλήψεις 34 ατόμων στην Τουρκία με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ.
Οι εξελίξεις τρέχουν και είναι καταιγιστικές στην Τουρκία, αναφορικά με τις συλλήψεις ατόμων με την κατηγορία ότι διεξάγουν κατασκοπεία και ότι σχεδίαζαν απαγωγές στη χώρα για λογαρισμό του Ισραήλ.

Ήδη κρατούνται από τις τουρκικές αρχές 34 άτομα τα οποία και ανακρίνονται, ενώ αναζητούνται ακόμη 12 άτομα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν διαφύγει της σύλληψης.

Ο θάνατος τέλος του αναπληρωτή πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο Λίβανο, Σάλεχ αλ-Αροούρι, σε έκρηξη στη Βηρυτό την Τρίτη, αποδώθηκε για τους παραπάνω λόγους στο Ισραήλ, από την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Οι δηλώσεις Ερντογάν και του Διευθυντή επικοινωνίας του Αλτούν

Σε απάντηση στη σύλληψη 34 ατόμων ως ύποπτων για κατασκοπεία για λογαριασμό της Μοσσάντ, ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Τουρκίας Fahrettin Altun επανέλαβε την προειδοποίηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς το Ισραήλ για «βαρύ τίμημα» εάν εμπλακεί σε δραστηριότητες κατασκοπείας εντός της Τουρκίας.

Η προειδοποίηση του Ερντογάν ήρθε τον περασμένο μήνα αφότου ο Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ Shin Bet, είπε ότι το Ισραήλ είχε θέσει σε εφαρμογή σχέδια για να πραγματοποιήσει δολοφονίες με στόχο μέλη της Χαμάς που κατοικούν εκτός παλαιστινιακών εδαφών.

«Εάν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού, θα είναι καταδικασμένοι να πληρώσουν ένα τίμημα από το οποίο δεν θα μπορούν να συνέλθουν», είπε ο Ερντογάν σχετικά με αυτά τα υποτιθέμενα σχέδια.

Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, ο Διευθυντής Επικοινωνιών Altun αναδημοσίευσε τις δηλώσεις του Ερντογάν από τον περασμένο μήνα στο X, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση κατά των ισραηλινών αρχών να μην επιχειρήσουν τέτοιες δραστηριότητες στην Τουρκία.

"Φαίνεται ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την Τουρκία, αγνοώντας τον τουρκικό λαό και εμάς. Κάνοντας ένα τέτοιο λάθος σημαίνει ότι θα υποστούν εξαιρετικά σοβαρό κόστος. Εάν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα στην Τουρκία, οι επιπτώσεις θα είναι τόσο βαθιές που" Δεν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στο ύψος τους", είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στις 6 Δεκεμβρίου.

"Όσοι ξεκινούν τέτοιες ενέργειες πρέπει να θυμούνται ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές. Οι εξελίξεις της Τουρκίας τόσο στις πληροφορίες όσο και στην ασφάλεια είναι ευρέως αναγνωρισμένες παγκοσμίως. Επιπλέον, δεν είμαστε ένα πρόσφατο κράτος που δημιουργήθηκε Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να αγνοηθεί από κανέναν. " είπε.
Το επιχειρησιακό σκέλος και το "κάλυμμα" των υπόπτων

Οι συλλήψεις της Τρίτης ακολούθησαν έρευνα του Γραφείου Διερεύνησης Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, με επίκεντρο τη διεθνή κατασκοπεία.

Οι ύποπτοι φέρεται να συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπως η αναγνώριση, η επιτήρηση, η επίθεση και η απαγωγή για λογαριασμό της Μοσάντ.

Οι ταυτόχρονες επιδρομές σε 57 διευθύνσεις σε οκτώ επαρχίες κατέληξαν στη σύλληψη των υπόπτων, ενώ οι έρευνες για τους υπόλοιπους 12 υπόπτους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση, που οργανώθηκε από κοινού από την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) και την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη των υπόπτων.

Παρουσιαζόμενοι ως υπάλληλοι μιας εταιρείας συμβούλων από την Κωνσταντινούπολη, οι ύποπτοι παρείχαν πληροφορίες για Παλαιστίνιους που ζούσαν στην Τουρκία στη Μοσσάντ με αντάλλαγμα χρήματα.

Ο Πόλεμος υπηρεσιών πληροφοριών Τουρκίας-Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη

Μέχρι στιγμής από πλευράς Ισραήλ δεν έχουμε καμιία επίσημη δήλωση αναφορικά με τις συλλήψεις που διενεργούνται στην Τουρκία, οι οποίες ωστόσο δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος μεταξύ ΜΙΤ και Mossad, κάτι πρωτόγνωρο γιαυτές οι οποίες στο παρελθόν είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις συνεργασίας.

Εκτίμησή μας είναι ότι αποτελεί Μέγα σφάλμα του Ερντογάν η αντιπαλότητα-εχθρότητα με το Ισραήλ, αφού είναι διαπιστωμένο ιστορικά ότι όσοι ηγέτες χωρών της περιοχής τα "έβαλαν" με το Τέλ Αβίβ, δεν είχαν καλή τύχη.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top