GuidePedia

0


Η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και τη Συρία και οι Χούτι από την Υεμένη δηλώνουν πως δεν θα μείνει αναπάντητη η δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Αλ Αρούρι, στη Βηρυτό με drone που αποδίδεται στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι τα δάκτυλα των μαχητών τους είναι στη σκανδάλη. Την ίδια ώρα το Ιράν με επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου του στον ΟΗΕ, δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με τις αποφάσεις και τις ενέργειες των ένοπλων ομάδων που δρουν στην περιοχή.

Ο πρέσβης του Ιράν στον ΟΗΕ Amir Saeid Iravani σε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον εκ περιτροπής πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέσβη της Γαλλίας Nicolas de Rivière, αναφέρει ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι καμία ομάδα που συνδέεται με τις ένοπλες δυνάμεις της δεν δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στη Συρία, το Ιράκ ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της περιοχής».

Σύμφωνα με τον Ιρανό διπλωμάτη όλες οι κατηγορίες κατά του Ιράν είναι αβάσιμες: «Σε συνέχεια των προηγούμενων επιστολών μας, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2023 (S/2023/953), θα ήθελα να απορρίψω κατηγορηματικά τους αβάσιμους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Σημειώνεται ότι στην επιστολή της 29ης Δεκεμβρίου 2023 του μόνιμου αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας (S/2023/1070) η Τεχεράνη εγκαλείται για τις επιθέσεις των φιλοϊρανικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τονίζει για άλλη μια φορά ότι καμία ένοπλη ομάδα, είτε στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού, δεν λειτουργεί υπό τον άμεσο έλεγχό της ή για λογαριασμό της. Κατά συνέπεια, το Ιράν δεν είναι υπεύθυνο για τις ενέργειες οποιουδήποτε ατόμου ή ομάδας στην περιοχή. Οι συνεχείς παράνομες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, ιδίως στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, είναι προφανείς και δεν μπορούν να αποκρυφτούν ή να δικαιολογηθούν μέσω της διάδοσης παραπληροφόρησης και αβάσιμων ισχυρισμών κατά του Ιράν».

Με δεύτερη επιστολή ο πρέσβης του Ιράν αναφέρεται και στην δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί το 2020 από αμερικανική επιδρομή στην Βαγδάτη, όπου βρίσκονταν για συνομιλίες ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης. Δεν κάνει όμως αναφορά στην δολοφονία του ταξίαρχου Μουσαβί προ δεκαημέρου στη Δαμασκό.

Η Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμη

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από τα κεντρικά της γραφεία στη Βηρυτό λέει ότι «η δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης της Χαμάς Saleh al-Arouri από το σιωνιστικό καθεστώς δεν θα μείνει αναπάντητη».

Η Χεζμπολάχ τονίζει ότι «είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον εχθρό και ότι τα δάχτυλα των μαχητών της είναι στη σκανδάλη» σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Manar. Ο Al-Arouri δολοφονήθηκε σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Από την επίθεση σκοτώθηκαν σύμφωνα με τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι «το ειδεχθές έγκλημα θα ενισχύσει την πίστη των ομάδων αντίστασης στην Παλαιστίνη, το Λίβανο, την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ στον δίκαιο σκοπό τους και θα εδραιώσει τη σταθερή δέσμευση και αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το δρόμο της αντίστασης και της τζιχάντ μέχρι τη νίκη και την απελευθέρωση.

Υπογραμμίζει επίσης ότι θεωρεί «τη δολοφονία στην καρδιά του νοτίου προαστίου της Βηρυτού ως σοβαρή επίθεση κατά του Λιβάνου και του λαού του, της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της αντίστασης».

Η κυβέρνηση του Λιβάνου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, έχει απευθύνει έκκληση στη Χεζμπολάχ να μην προβεί σε αντίποινα, ενώ η δύναμη του ΟΗΕ στην γραμμή Λιβάνου-Ισραήλ απευθύνει εκκλήσεις προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπαχίμ Ραϊσί είχε χθες συνάντηση με έξι νέους πρεσβευτές της χώρας, αλλά απέφυγε να κάνει ευθεία αναφορά στις εξελίξεις γύρω από τη Γάζα και το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό. Ο Ραϊσί μίλησε για τις πρωτοβουλίες συνεργασίας του Ιράν στη Μέση Ανατολή και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας. Να σημειώσουμε ότι ούτε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προχώρησε σε προσωπικές δηλώσεις.

Στην Άγκυρα αύριο ο Ραϊσί

Ο Ραϊσί αύριο πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η κατάσταση στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Ερντογάν είναι από τους σφοδρότερους επικριτές του Νετανιάχου, του οποίου την πολιτική έχει συγκρίνει με του Χίτλερ. Χθες οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 33 ατόμων για κατασκοπεία και προετοιμασία απαγωγών ξένων πολιτών στην Τουρκία (υπονοώντας στελέχη της Χαμάς). Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την Άγκυρα για υπόθαλψη της Χαμάς και διευκολύνσεις στις οικονομικές και λοιπές δραστηριότητες της οργάνωσης.

Το Ιράν έστειλε το αντιτορπιλικό Alborz, στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως μετέδωσε χθες το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim το πλοίο διέσχισε το στενό Bab-el-Mandeb και βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου έχει αποστολή περιπολίας. Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν δεν έδωσε συγκεκριμένους λόγους για την ανάπτυξη του πολεμικού πλοίου, αλλά σημείωσε ότι ιρανικά πολεμικά σκάφη επιχειρούσαν στην περιοχή από το 2009. «Το αντιτορπιλικό Alborz εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα περνώντας από την πλωτή οδό Bab al-Mandeb που συνδέεται με τον Κόλπο του Άντεν στον Ινδικό Ωκεανό», ανέφερε η υπηρεσία του ιρανικού επιτελείου. Πρόσθεσε ότι ο ναυτικός στόλος του Ιράν επιχειρεί στην περιοχή «για να εξασφαλίσει θαλάσσιες οδούς, να απωθήσει πειρατές, μεταξύ άλλων σκοπών από το 2009».

Το Λονδίνο για την Υεμένη

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η Βρετανία είναι «πρόθυμη να αναλάβει άμεση δράση εναντίον των Χούτι για να αποτρέψει τις απειλές για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είχε μιλήσει νωρίτερα με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν για τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. «Κατέστησα σαφές ότι το Ιράν μοιράζεται την ευθύνη για την πρόληψη αυτών των επιθέσεων», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας την υποστήριξη της Τεχεράνης στους Χούτι. Στη συνέχεια ακολούθησε συνομιλία Κάμερον-Μπλίνκεν. Από την πλευρά τους πάντως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι το ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα που έχουν στην περιοχή, το Ford επιστρέφει στη βάση του. Από την Ουάσιγκτον έγινε επίσης γνωστό ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Ο Αμπντολαχιάν επέκρινε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά ορισμένων δυτικών χωρών», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί στο ισραηλινό καθεστώς να βάλει φωτιά στην περιοχή» με τον πόλεμο στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν προηγουμένως το Ιράν ότι «εμπλέκεται βαθιά στις επιθέσεις των Χούτι».
Νέα πυρά Χούτι σε πλοία

Οι Χούτι της Υεμένης εκτόξευσαν δύο πυραύλους αργά την Τρίτη εναντίον εμπορικών πλοίων που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο στρατηγικό στενό Bab el-Mandeb, δήλωσε ο αμερικανικός στρατός μετά από έκθεση της βρετανικής υπηρεσίας ναυτικής ασφάλειας UKMTO.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations είχε αρχικά αναφέρει εκρήξεις κοντά σε φορτηγό πλοίο που έπλεε μεταξύ των ακτών της Ερυθραίας και της Υεμένης. «Ο πλοίαρχος αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ζημιές στο σκάφος και το πλήρωμα αναφέρεται ασφαλές προς το παρόν», ανέφερε το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, σε σύντομο μήνυμα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε αργότερα ότι οι αντάρτες Χούτι είχαν εκτοξεύσει δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όπου υπήρχαν πολλά εμπορικά πλοία, αλλά κανένα δεν έχει αναφέρει ζημιές. «Αυτές οι παράνομες ενέργειες έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων αθώων ναυτικών και συνεχίζουν να διαταράσσουν την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου», ανέφερε η CENTCOM στο X προσθέτοντας ότι ήταν η 24η επίθεση εναντίον εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή από τις 19 Νοεμβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η οποία σύμφωνα με Γάλλους διπλωμάτες θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των επιθέσεων των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top