GuidePedia

0


Δεκάδες νεκρούς αμάχους άφησαν πίσω τους οι ολονύχτιοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
 Άλλη μια μέρα σφοδρών βομβαρδισμών ξημέρωσε για τους κατοίκους της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό να έχει βάλει στο στόχαστρο από το πρωί του Σαββάτου 16/2 περιοχές της νότιας και κεντρικής Γάζας, και να βομβαρδίζει τη Rafah, τη Khan Younes και το σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους προόσφυγες al-Mazraa που βρίσκεται στο Deir el-Balah, της κεντρικής Γάζας
Η ροή του πολέμου έχει αλλάξει, γράφει ο βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος David Hersh, καθώς στο νότο της Γάζας, δεκάδες μαχητές της Hamas επέλεξαν να παραδοθούν στον ισραηλινό στρατό, ανάμεσά τους και ένας από τους κύριους υπασπιστές του καταζητούμενου αρχηγού από το Ισραήλ αρχηγού της Hamas, Yahya Sinjar.
Στο Ισραήλ, αυξάνεται η εσωτερική πίεση προς την κυβέρνηση Netanyahu για το θέμα των ομήρων, όπως έδειξαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίες που έγιναν στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Παρασκευής 15/12, με τη συμμετοχή χιλιάδων Ισραηλινών.

Χωρίς επικοινωνία για τρίτη ημέρα η νότια Γάζα, αδύνατη η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και η διάσωση τραυματιών

Οι γραμμές διαδικτύου και τηλεφώνου έχουν πέσει από το βράδυ της Πέμπτης 14/12 και παραμένουν ακόμη εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με την ομάδα NetBlocks.org, παρεμποδίζοντας τις παραδόσεις βοήθειας και τις προσπάθειες διάσωσης.

«Το μπλακ άουτ στο διαδίκτυο συνεχίζεται και με βάση τα αρχεία μας είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια τέτοιο περιστατικό» στον πόλεμο που διαρκεί πάνω από δύο μήνες, δήλωσε ο Alp Tocker, διευθυντής της ομάδας.
Tο τμήμα ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι επικοινωνίες με τη Γάζα «διακόπηκαν» λόγω ζημιών στις τηλεπικοινωνιακές γραμμές στο νότο.

Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού ξανά σχολεία και νοσοκομεία

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός στοχοποεί εκ νέου σχολεία και νοσοκομεία όπως έχει κάνει αρκετές φορές από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Hamas στη Γάζα, με αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων.
Συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε δύο σχολεία στην πόλη της Γαζας επειδή όπως ισχυρίστηκε είχε πληροφορίες ότι εκεί κρυβόταν μαχητές της Hamas.
Νωρίτερα αρκετοί Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί σε ισραηλινή επίθεση με στόχο την περιοχή του σχολείου al-Mazraa της UNRWA στο Deir el-Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, άλλοι κάποιες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βοβμαριδσμούς στη Jabaliya, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεγάλος αριθμός πολιτών βρίσκεται παγιδευμένος στα συντρίμμια.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε από την πλευρά του ότι τα αεροσκάφη του στοχοθέτησαν κτίριο στην Jabaliya επειδή οι δυνάμεις του δέχθηκαν πυρά και αριθμός μαχητών της Hamas ταυτοποιήθηκε στην οροφή του.
Επίσης ισχυρίστηκε ότι τα πλήγματα σε σχολεία της βόρειας και κεντρικής Γάζας, είχαν σαν στόχο μαχητές της Hamas και ότι σε αυτά τα μέρη ο στρατός βρήκε αποθηκευμένα όπλα.
Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο κατά το Reuters δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν.

Συν τοις άλλοις, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κυκλώσει τα νοσοκομεία Kamal Adwan και al-Awda και στοχοποιούν όποιον κινείται.
Το νότιο τμήμα του νοσοκομείου Kamal Adwan έχει καταστραφεί ολοσχερώς και 12 νεογέννητα βρίσκονται ακόμη σε θερμοκοιτίδες μέσα στο νοσοκομείο, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου al-Awda αρνήθηκε την ισραηλινή εντολή να εκκενώσει το κτίριο, τα ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες από το νοσοκομείο Kamal Adwan έγιναν στόχος επίθεσης, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Al Jazeera: Τρομακτικές σκηνές έξω από το νοσοκομείο Awdan

Αργότερα, όμως, μετά το μεσημέρι, ο Anas al-Sharif, δημοσιογράφος του Al Jazeera Arabic, μετέδωσε ότι στην αυλή του νοσοκομείου έλαβε χώρα μια αποτρόπαιη σφαγή, καθώς ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με μπουλντόζες και συνέτριψε τις δεκάδες σκηνές στις οποίες είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, άρρωστοι και τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι, θάβοντας τους ζωντανούς.
«Μια τρομακτική σφαγή και ανείπωτες σκηνές. Αυτό που έκανε η ισραηλινή κατοχή μέσα στο νοσοκομείο Kamal Adwan είναι ένα φρικτό έγκλημα κατά πολιτών και ιατρικού προσωπικού», δήλωσε ο al-Sharif σε ανάρτησή του στο X.
«Δεκάδες εκτοπισμένοι, άρρωστοι και τραυματίες θάφτηκαν ζωντανοί. Οι κατοχικές ισραηλινές μπουλντόζες ποδοπάτησαν τις σκηνές των εκτοπισμένων στην αυλή του νοσοκομείου και τους συνέτριψαν βάναυσα».

Πυραυλικές επιθέσεις της Hamas κατά της Ιερουσαλήμ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Eylon Levy δήλωσε ότι το Ισραήλ κερδίζει τον πόλεμο και ταπεινώνει τη Hamas, επικαλούμενος τη μείωση του αριθμού των ρουκετών που εξαπολύονται κατά του ισραηλινού εδάφους.
Ωστόσο ώρες αργότερα και για πρώτη φορά σε εβδομάδες, σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν εκρήξεις από τουλάχιστον τρεις αναχαιτίσεις από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ Σιδηρούς Θόλος.
Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες.
Η μεγάλη πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τους τελευταίους δύο μήνες, πολλοί αρκετές φορές.
Εν τω μεταξύ παρά τις διαβεβαιώσεις του, το Ισραήλ δεν έχει ανοίξει ακόμη το μεθοριακό πέρασμα του Kerem Shahom, την κύρια οδική διάβαση που οδηγεί στη Γάζα, μέσω της οποίας μπορούν να διέλθουν 200 φορτηγά τη μέρα, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από αυτά που περνούν από τη μεθοριακή διάβαση της Rafah.
Οργανώσεις αρωγής, που προειδοποιούν για τον κίνδυνο μαζικού λιμού και ασθενειών, ζητούν από καιρό να επιταχύνει το Ισραήλ την παράδοση βοήθειας, επιτρέποντας την είσοδό της απευθείας από το Kerem Shahom, στα σύνορα της Αιγύπτου, Ισραήλ και Γάζας, ωστόσο το Ισραήλ χρονοτριβεί.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά λάθος τρεις όμηρους

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari ανακοίνωσε την Παρασκευή 15/12 ότι τρεις Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιώτες κατά τη διάρκεια μάχης με ενόπλους της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τους εξέλαβαν κατά λάθος ως απειλή κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Sejayia στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και άνοιξαν πυρ προς την πλευρά τους και τους σκότωσαν, δήλωσε.
«Είναι ένα τραγικό περιστατικό, ο στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Hagari, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν αμέσως έρευνα για το συμβάν.
Ο Hagari σημείωσε ότι η Sejayia αποτελεί «ενεργή ζώνη μαχών», όπου τις τελευταίες μέρες μαίνονται συνεχώς συγκρούσεις και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
«Απερίγραπτη τραγωδία» χαρακτήρισε τους θανάτους των τριών ομήρων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
«Όλο το κράτος του Ισραήλ πενθεί απόψε. Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες που πενθούν σε αυτήν την δύσκολη στιγμή του πόνου τους», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε οδυνηρούς και τραγικούς τους θανάτους των τριών ομήρων, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα ερευνήσει πώς συνέβη.
«Προφανώς αυτό δεν είναι ένα αποτέλεσμα που ήθελε κανείς να δει», σημείωσε ο John Kirby ο διευθυντής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Το συμβάν αυτό δεν είναι κατάλληλο για να εξαχθεί μια γενική κρίση σχετικά με το αν ο ισραηλινός στρατός είναι σε θέση να αναλάβει δράση ακριβείας στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο Kirby.

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στους δρόμους του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο τριών ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση έδειξαν μεγάλα πλήθη να συγκεντρώνονται στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να αποκλείουν κεντρικούς δρόμους, αξιώνοντας να αναλάβει δράση η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Με πανό, πλακάτ και πόστερ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πολλών άλλων ομήρων, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατευθυνόμενοι προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού και σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ynet, έριξαν κόκκινη μπογιά στον δρόμο.
«Ο χρόνος τους εξαντλείται! Φέρτε τους σπίτι τώρα», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Το πλήθος επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ότι δεν κάνει αρκετά για να απελευθερώσει τους ομήρους και ζητούσε νέα συμφωνία για τους ομήρους με τη Hamas, όπως αυτή που είχε επιτευχθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι τρεις όμηροι κρατούσαν λευκές σημαίες, έδειξε η έρευνα

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν γνωστά πριν ακόμη συμπληρωθούν 24 ώρες έδειξαν πάντως πως οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος στη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις κρατούσαν λευκή σημαία, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ένας στρατιώτης είδε τους ομήρους να ξεπροβάλλουν μερικές δεκάδες μέτρα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Sejayia, είπε ο αξιωματούχος.
"Ήταν όλοι τους χωρίς πουκάμισα και είχαν μια μαγκούρα με λευκό ύφασμα επάνω. Ο στρατιώτης αισθάνθηκε πως απειλούνταν και άνοιξε πυρ. Ανακοίνωσε πως είναι τρομοκράτες, (οι δυνάμεις) ανοίγουν πυρ, δύο σκοτώνονται αμέσως", δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ο τρίτος όμηρος τραυματίστηκε και οπισθοχώρησε σε ένα κτίριο σε κοντινή απόσταση όπου ζήτησε βοήθεια στα εβραϊκά, είπε ο αξιωματούχος.
"Αμέσως ο διοικητής του τάγματος έδωσε διαταγή παύσης πυρός, αλλά και πάλι υπήρξε μια έκρηξη πυρός προς την τρίτη μορφή και [ο τρίτος όμηρος] πέθανε επίσης", είπε ο αξιωματούχος. "Αυτό ήταν αντίθετο με τους κανόνες εμπλοκής μας", πρόσθεσε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top