ΔΡΟΚΑΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ-ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Οι δυτικοί ηγέτες και ο ΟΗΕ επιμένουν να διαχωρίζουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό από τη Χαμάς και να ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει το εύρος των επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας ή και να τις σταματήσει. Συμπλέουν δηλαδή επ’ αυτού με αυταρχικά αναθεωρητικά καθεστώτα όπως της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Τουρκίας, που δεν καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή επικροτούν ευθέως τη Χαμάς.
Όμως, τί πραγματικά πιστεύουν οι Παλαιστίνιοι για τη Χαμάς και το Ισραήλ; Τρεις πρόσφατες και δύο παλαιότερες έρευνες που έγιναν από το “Παλαιστινιακό Κέντρο για την Κοινή Γνώμη” (Palestinian Center for Public Opinion-PCPO), τον “Αραβικό Κόσμο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη” (Arab World for Research and Development-AWRD), και το “Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και τη Δημοσκοπική Έρευνα” (Palestinian Center for Policy and Survey Research-PCPSR), μας βοηθούν να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.
Η πρώτη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 8-27 Ιουλίου 2023 και δημοσιεύθηκε στη συνέχεια από το “Ινστιτούτο για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον” (Washington Institute for Near East Policy), η δεύτερη πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του 2023 και δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023 στον ιστότοπο του ερευνητικού κέντρου AWRD, ενώ η τρίτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου 2023 και δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στον ιστότοπο του ερευνητικού κέντρου PCPSR. Θα αναφέρουμε επιπλέον ευρήματα ερευνών του τελευταίου ερευνητικού κέντρου από το 2008 και 2015. Το πρώτο και το τρίτο ερευνητικό κέντρο εδρεύουν στη Ραμάλα και το δεύτερο στη Μπέιτ Σαχούρ, πάντα στη Δυτική Όχθη.
Από την έρευνα του PCPO προέκυψε ότι τον Ιούλιο του 2023 το 54,2% των Παλαιστινίων υποστήριζε τη θέση της Χαμάς υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ, έναντι 43,6% που πίστευε ότι θα έπρεπε να την εγκαταλείψει και να αποδεχτεί τη λύση δύο κρατών. Παρομοίως, το 54,8% είχε θετική γνώμη για τη Χαμάς έναντι 43,3% που είχε αρνητική. Επιπλέον, το 43,2% των Παλαιστινίων δήλωνε ότι η Χαμάς έπρεπε να διακόψει την εκεχειρία που υπήρχε τότε, όπως και πράγματι έπραξε με την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.
Τεράστια δε είναι η αποδοχή που είχαν οι αμιγώς ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με πολιτική διοίκηση και αντιθέτως ειδικεύονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών: το 67,2% είχε θετική γνώμη για την Ισλαμική Τζιχάντ, έναντι 29,8% που είχε αρνητική, και το 71,2% είχε θετική γνώμη για την οργάνωση Φωλιά του Λιονταριού (Lion’s Den), έναντι 26,7%.
Τα πολύ χαρακτηριστικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που έγινε από το PCPO δύο με τρεις μήνες πριν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, επιβεβαιώνονται και επαυξάνονται από εκείνα της δεύτερης έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα του AWRD, μετά την επίθεση της Χαμάς, το 74,7% των Παλαιστινίων επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και την ίδρυση ενός αποκλειστικά αραβικού παλαιστινιακού κράτους, ενώ αντίθετα μόλις το 17,2% υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών. Επίσης, ένα εκκωφαντικό 76% δηλώνει ότι συμφωνεί με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έναντι μόλις του 12,7% που διαφωνεί. Μάλιστα, το 59,3% δηλώνει ότι συμφωνεί σθεναρά με την επίθεση έναντι ενός αναιμικού 7,3% που δηλώνει σθεναρά ενάντιο.
Ενισχύεται πολιτικά η Χαμάς
Στην πιο πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε από το PCPSR δύο και πλέον μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου, επιβεβαιώνεται η συντριπτική επιδοκιμασία της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, με το 72% να συμφωνεί μαζί της έναντι του 22% που διαφωνεί. Επιβεβαιώνεται επίσης η απόρριψη της λύσης δύο κρατών, καθώς τη στηρίζει μόνο το 34% έναντι του 66% που διαφωνεί. Το ερευνητικό κέντρο αναφέρει ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση, την οποία είχε δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο του 2023, η στήριξη προς τη λύση δύο κρατών ήταν μάλιστα ακόμα μικρότερη, περιοριζόμενη στο 32%.
Σε δύο παλαιότερες έρευνες του PCPSR (2008 και 2015) προέκυπτε ένα χαρακτηριστικό εύρημα. H πλειοψηφία των Παλαιστινίων τότε αποδεχόταν και στις δύο περιπτώσεις τη λύση δύο κρατών, κατά 58% και 51% αντίστοιχα, ωστόσο η στάση της αντιστρεφόταν πλήρως όταν η ερώτηση ετίθετο με όρους αμοιβαίας αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας των κρατών. Σε αυτή την ερώτηση, το 56% και 54% αντίστοιχα απαντούσε ότι δεν δεχόταν την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας του Ισραήλ.
Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις έρευνες των παλαιστινιακών ερευνητικών κέντρων είναι εμφανές και αναμφισβήτητο: η πλειοψηφία των Παλαιστινίων επιθυμεί την καταστροφή του εβραϊκού κράτους και όχι την ειρηνική συνύπαρξη μαζί του. Επιπλέον, η τεράστια στήριξη που είχαν ήδη τον Ιούλιο οι αμιγώς ένοπλες τρομοκρατικές ισλαμικές οργανώσεις και η ενθουσιώδης επιδοκιμασία της φρικτής σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, καταδεικνύουν ότι μια ακόμη μεγαλύτερη, συντριπτική πλειοψηφία, υποστηρίζει την τρομοκρατία και τις δολοφονικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών.
Αν προσθέσουμε και το θεμελιώδες αντικειμενικό ιστορικό δεδομένο σχετικά με το Παλαιστινιακό Ζήτημα, η εικόνα καθίσταται ακόμη πιο σαφής. Από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί τέσσερις επίσημες προτάσεις για την ίδρυση αραβικού κράτους στην Παλαιστίνη δίπλα στο εβραϊκό, τις οποίες οι Άραβες Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει, επιμένοντας να απαιτούν αρχικά την μη ίδρυση και έπειτα την εξάλειψη του Ισραήλ. Αρχικά το 1937, όταν την πρόταση είχε καταθέσει η Βρετανική Αυτοκρατορία, εν συνεχεία το 1947, όταν την πρόταση είχε καταθέσει ο ΟΗΕ με κοινή στήριξη ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, τελικά το 2000 και το 2008, όταν τις προτάσεις κατέθεσε το ίδιο το Ισραήλ.
Η αναγνώριση του Ισραήλ
Είναι σαφές ότι όσοι επιδιώκουν μια “ελεύθερη Παλαιστίνη” με την έννοια ενός αραβικού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θα πρέπει να πιέσουν έντονα τους Άραβες της Παλαιστίνης να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία και τη ροπή τους προς την τρομοκρατία, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη του Ισραήλ και προτείνοντας επιτέλους κάτι βιώσιμο. Επίσης, όσοι κόπτονται για όσα συμβαίνουν στη Γάζα, θα έπρεπε να πιέζουν τους τρομοκράτες της Χαμάς να απελευθερώσουν τους ομήρους και να παραδοθούν, ή να βγουν να πολεμήσουν στα ανοιχτά τον ισραηλινό στρατό αντί να κρύβονται άνανδρα στα υπόγεια χρησιμοποιώντας αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Όσο δεν κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, αποδεικνύουν ότι λέγοντας “ελεύθερη Παλαιστίνη” εννοούν στην πραγματικότητα τον αφανισμό του Ισραήλ, συντασσόμενοι με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν και τους επιμένοντες φανατικούς ισλαμιστές και αντισημίτες στον αραβικό κόσμο, δηλαδή τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και άλλους. Τονίζουμε πως όσοι ευθέως ή πλαγίως υποστηρίζουν ότι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος πρέπει να καταστραφεί, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και κανένα ηθικό ή νομικό έρεισμα και δικαίωμα να επικρίνουν την όποια αντίδραση έχει το συγκεκριμένο κράτος με σκοπό να διασφαλίσει την επιβίωσή του.
Αντιθέτως, οφείλουν να τοποθετηθούν άμεσα οι ίδιοι στη θέση των κατηγορούμενων ως εχθροί της ειρήνης και ακόμη χειρότερα ως υποθάλποντες γενοκτονικές και αντισημιτικές ιδέες. Το φαινόμενο των αριστερών και νεοφασιστικών κομμάτων και οργανώσεων που χειροκρότησαν τη γενοκτονική φρικαλεότητα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τώρα φωνασκούν, επικρίνοντας τις δίκαιες και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του πολέμου επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, πρέπει να καταδικαστεί με κάθε δυνατό τρόπο από τον δημοκρατικό και ελεύθερο κόσμο.
Δημοσίευση σχολίου