GuidePedia

0


Απαιτείται 10ετές σταθερό οικονομικό σχέδιο στήριξης της ελληνικής βιοτεχνίας-αγροτικής-κτηνοτροφικής παραγωγής το οποίο θα πρέπει να ψηφίσουν και τα 4 μεγάλα κόμματα εξουσίας σε συνδυασμό με εξορύξεις υδρογονανθράκων για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους του δημοσίου

Απόδειξη της μεγάλης αύξησης των τιμών των τροφίμων στην χώρα μας και της ανεξέλεγκτης πλέον κατάστασης, αποδεικνύει έκθεση της Eurostat.

Εκεί η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα “ καυτά” στοιχεία της έκθεσης αναφέρουν με κεφαλαία γράμματα ότι η χώρα μας είναι μεταξύ των πιο ακριβών χωρών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, και αυτό σε συνδυασμό ότι η Ελλάδα ανήκει μεταξύ των χωρών με την χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, δημιουργεί πολύ άσχημο σκηνικό για τους Έλληνες καταναλωτές.

Συγκεκριμένα τα τρόφιμα, ευρίσκονται σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τις τιμές, διαλύοντας τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η ακρίβεια που τσακίζει σε σχέση με το μειωμένο εισόδημα γονατίζει την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στην αγορά βασικών ειδών διατροφής κάθε μήνα. Βαθμιαία ο καταναλωτής σταματά να αγοράζει και περιορίζεται στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επιλέγει κυρίως μέτριας ποιότητας προϊόντα προκειμένου να κρατήσει γεμάτα τα πιάτα στο οικογενειακό τραπέζι.

«Οι τιμές έχουν ανέβει σε προϊόντα όπως χαρτιά υγείας, μακαρόνια και καφές. Ψωνιζουμε ότι μας λείπει, δεν παίρνουμε ποσότητες. Πρόσεξα ότι στο βιταμ έχει αλλάξει η ποσότητα, είναι μικρότερη και η τιμή είναι ανεβασμένη», ανέφερε για παράδειγμα καταναλωτής.
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι τιμές στην χώρα μας μόνο για το 2022 κατά 5,5% υψηλότερες από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ζητήματα ακρίβειας, σχετικά με τις τιμές του γάλακτος, των τυριών και των αυγών, αφού μόνο για το 2022, αυτές είχαν αύξηση 38,9% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με την χώρα μας να είναι και επίσημα η πιο ακριβή από όλες τις χώρες της ένωσης.

Αν δούμε τώρα τις τιμές για το 2023, αυτές είναι ακόμα πιο υψηλές, με τάση να ανέβουν και άλλο, αφού η ακρίβεια κτυπά μια ολόκληρη λίστα προϊόντων, ξεκινώντας από το λάδι και κρασί και φτάνει μέχρι το κρέας και τα όσπρια.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και άλλα έξοδα όπως διόδια, σχολεία, βιβλία και άλλες υπηρεσίες, τότε κατανοούμε ότι το πρόβλημα διογκώνεται μέρα με την ημέρα.
Ο Έλληνας καταναλωτής υποφέρει πραγματικά και αναζητά απεγνωσμένα λύσεις

Αυτό το σκηνικό που δείχνει να μην έχει τέλος, έχει τσακίσει τα ελληνικά νοικοκυριά και σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση στα νοίκια, στην βενζίνη που ανεβοκατεβαίνει, και γενικά σε όλες τις υπηρεσίες, προκαλείται οικονομική ασφυξία και μια σειρά από προβλήματα, που εξάγονται από την κοινωνία με βία, παραβατικότητα, και ψυχολογικά προβλήματα.

Στην χώρα μας παλιά οι γονείς δούλευαν δύο δουλειές, τώρα έφτασαν πολλοί να δουλεύουν και τρεις (αν βρίσκουν φυσικά ), για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ειδικά αν στην υπόθεση υπάρχει πληρωμή δόσης δανείου.

Το κόστος ζωής σε σχέση με τους μισθούς, ειδικά των νέων με τα 750-800 ευρώ, δεν φτάνει ούτε για τα ανθρωπίνως απαραίτητα, αφού σίτιση, νοίκι, και τυχόν έξοδα ενός παλιού μικρού αυτοκινήτου, δεν καλύπτονται από κάποιον νεαρό ή νεαρή πλέον για αυτόνομη διαβίωση.

Το αποτέλεσμα είναι η νεολαία μας να παραμένει στις πατρογονικές εστίες, για να μπορέσει να γλιτώσει το νοίκι, και να ανταπεξέλθει στα δυσβάστακτα έξοδα.

Το έτερο αποτέλεσμα αυτού του οικονομικού Αρμαγεδδών που σαρώνει την ήδη δοκιμαζόμενη 10ετία κρίση στην Ελλάδα είναι, τα νέα ζευγάρια να επιδιώκουν να κάνουν μόνο ένα τέκνο, βυθίζοντας τον δείκτη υπογεννητικότητας στα τάρταρα.

Οι λύσεις σε αυτά τα προβλήματα είναι σαφώς η υιοθέτηση άλλου είδους οικονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την εξόρυξη των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στην αποπληρωμή του τεράστιου χρέους του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης, απαιτείται εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής με στήριξη της εγχώριας μεσαίας ελληνικής βιομηχανίας, των νέων αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων, για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, αλλά και της δημιουργίας ροής ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Αυτό γίνεται με ένα 10ετές σταθερό οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να ψηφίσουν τα 4 μεγάλα κόμματα εξουσίας, τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν επιτέλους σε μια οικονομική πολιτική στήριξης του Έλληνα και της χώρας, διαφορετικά τα δεινά που μας περιμένουν ως κοινωνία θα είναι πολύ μεγάλα, και όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται εδώ και καιρό μοιάζουν να είναι απλώς αερολογίες.

 πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top