GuidePedia

0


Του Χρήστου Καπούτση
Είναι φορές που η συγκυρία, η αλληλουχία των γεγονότων, η τύχη που γίνεται αδιάψευστη πραγματικότητα, αφήνουν «μετεξεταστέα» την δημιουργική φαντασία και του πλέον ευφάνταστου σκηνοθέτη.

Τη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου , γιορτάστηκε στα Μαρτυρικά Καλάβρυτα, η θλιβερή επέτειος αποκτήνωσης των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, που την ίδια μέρα το 1943 πυρπόλησαν τα Καλάβρυτα… “…. Δευτέρα 13 Δεκέμβρη 1943. Δεν είχε χαράξει ακόμη, όταν ακούστηκε να χτυπά με φρενήρη τρόπο η καμπάνα της μητρόπολης. Σε λίγο έφτασε και η διαταγή να συγκεντρωθούν όλοι στο δημοτικό σχολείο. Εκεί χώρισαν τα γυναικόπαιδα από τους άνδρες.

Γύρω στις 9 το πρωί έβγαλαν τους άνδρες, από 14 ετών και πάνω, από το σχολείο και τους οδήγησαν στο χωράφι του δάσκαλου Καπή που απείχε περί τα δέκα λεπτά και τους έζωσαν ολόγυρα με πολυβόλα. Την ίδια ώρα, άλλα τμήματα Γερμανών στρατιωτών άρχισαν τη λεηλασία και την καταστροφή της πόλης. Γύρω στο μεσημέρι, μια φωτοβολίδα που έπεσε από την πόλη έδωσε το σύνθημα. Τα πολυβόλα άρχισαν να κροταλίζουν κι ο αντρικός πληθυσμός των Καλαβρύτων να πέφτουν νεκροί ο ένας μετά τον άλλον. Πόσοι, άραγε, σκοτώθηκαν; Κατά μία εκδοχή «υπερχίλιοι», κατά μία άλλη 1.436 άνδρες από 14 έως 80 ετών, δηλαδή το 70,5% του αρσενικού πληθυσμού της πόλης. Κατάφεραν να σωθούν μόνο 13 άτομα που καταπλακώθηκαν από τους νεκρούς συμπολίτες τους και θεωρήθηκαν νεκροί από τους ναζί. Μια διαρκή τραγωδία έζησαν οι γυναίκες. Ηταν αυτές που έμειναν πίσω να θάψουν και να κλάψουν τους νεκρούς τους και πάνω απ’ όλα να βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν να ζουν.”

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας , εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εκτέλεσης Καλαβρυτινών, δήλωσε: «το ανθρώπινο μυαλό αδυνατεί να επεξεργαστεί τι μπορεί να οδηγήσει συνανθρώπους σε ένα τόσο απεχθές έγκλημα. Αδυνατεί να διαχειριστεί το μένος και το μίσος που εκπέμπει η συμπεριφορά των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής απέναντι στον πληθυσμό της πόλης». Και πρόσθεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας: «ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι: Το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει απολύτως ανοικτό». Στον τόπο του μαρτυρίου στεφάνι κατέθεσε το Γερμανικό κράτος, κακώς νομίζω! (σ.σ. Έχοντας μελετήσει σε βάθος τα γεγονότα της σφαγής των Καλαβρυτινών από κάθε πλευρά, νιώθω την υποχρέωση Ηθική και Εθνική να επισκέπτομαι ανελλιπως κάθε χρόνο , 13 Δεκέμβριου τα Καλάβρυτα ταπεινός προσκυνητής και αφού φύγουν οι επίσημοι, καταθέτω την ψυχή μου ως ευγνωμοσύνη και ως υπόσχεση ότι ο χρόνος δεν θα σβήσει από τη μνήμη μου τα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.)

ΒΡΥΞΈΛΛΕΣ: Την ίδια μέρα (Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023), ο Καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της υποψηφιότητας της Αλβανίας στην Ε.Ε., παρότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζει, ότι η αδιαλλαξία των Τιράνων στην υπόθεση Μπελέρη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, έρχεται σε σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Γερμανία όχι μόνο αγνόησε την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά ο Γερμανός Καγκελάριος, είπε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και οι ελληνικές αντιρρήσεις, είναι μία ακόμη αφορμή προκειμένου το Βερολίνο να προωθήσει την άποψη της κατάργησης του «βέτο» των κρατών- μελιών, ακόμη και για θέματα εξωτερικής και αμυντική πολιτικής, προωθώντας την ειδική πλειοψηφία, που στηρίζεται από την Κομισιόν και αναμένεται να συζητηθεί και πιθανότατα να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Ουσιαστικά ακυρώνει τη δυνατότητα αρνησικυρίας (βέτο) από ένα κράτος-μέλος και οδηγεί σε αποφάσεις με αυξημένη πλειοψηφία!!!

Εξέλιξη δυσμενής για την Ελλάδα, αφού κυριαρχικά της δικαιώματα βρίσκονται υπό την διαρκή απειλή της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, όπως φυσικά και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένθερμος θιασώτης των Τουρκικών επεκτατικών σχεδίων αποδεικνύεται διαχρονικά η Γερμανία των κυβερνήσεων Μερκελ- Σόιμπλε (οι πρωτεργάτες της επιβολής εξοντωτικής τιμωρητικής πολιτικής οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα τη δεκαετία 2009-2019) και της πολυκομματικής του Σόλτς, που χάριν των οικονομικών συμφερόντων της, τινάζει, για μία ακόμη φορά, στον αέρα την κοινοτική αλληλεγγύη.

Η διχογνωμία Ελλάδας και Γερμανίας, για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και μάλιστα, σε ανώτατο επίπεδο, όπως είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στην ευρωζώνη.

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια περιπετειώδη φάση εσωστρέφειας, όπου η ομοφωνία σε σημαντικά θέματα, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, λόγω της σύγκρουσης εθνικών συμφερόντων των κρατών-μελών της. Για αυτό άλλωστε η Ε.Ε., δεν μπορεί να διαμορφώσει μια αξιόπιστη και ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας, και αποτελεί το «παρακολούθημα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής την οποία χρηματοδοτεί με κοινοτικά κονδύλια.

Η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., για τη στήριξη στην Ουκρανία, δεν ήταν ομόφωνη με τον απέχοντα της ψηφοφορίας Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να δηλώνει ότι πρόκειται για «κακή απόφαση» των Βρυξελλών.

Γενικά οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη λωρίδα της Γάζας, έχουν προκαλέσει ρήγματα τη Δύση (ΗΠΑ-Ε.Ε.- ΝΑΤΟ), δηλαδή στην αμέριστη στήριξη, οικονομική και στρατιωτική, της Ουκρανίας και του Ισραήλ, που αποτελούν κορυφαίες επιλογές της αμερικανικής διπλωματίας.

Τα κράτη που ανήκουν στη Δυτική συμμαχία, αξιολογούν τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους, συνυπολογίζοντας όμως και τα εθνικά τους συμφέροντα. Στην Ουκρανία, πάρα τη γενναία βοήθεια της Δύσης, η οποία όμως δεν είναι ανεξάντλητη ( βαίνει μειούμενος ο αριθμός των διαθέσιμων πυρομαχικών που μπορεί να παράσχει η Δύση στο Στρατό της Ουκρανίας), φαίνεται, ότι η Ρωσία έχει το «πάνω χέρι» στο πεδίο των στρατιωτικών συγκρούσεων. Η πολυδιαφημιζόμενη από τα Δυτικά ΜΜΕ αντεπίθεση του Στρατού της Ουκρανίας, απέτυχε παταγωδώς, παρότι χρησιμοποίησε «έξυπνα» πυρομαχικά δυτικής προέλευσης.

Διακηρυγμένος στόχος της Ουκρανίας είναι επανακατάκτηση των εδαφών συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που σημαίνει πρακτικά, ότι θα πρέπει να καταρρεύσει η Ρωσία! Στόχος πρακτικά και ουσιαστικά ανέφικτος, εκτός αν εμπλακεί απευθείας το ΝΑΤΟ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι υπερ της Δύσης ή για να θυμηθούμε τον πρωθυπουργό μας, «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Στόχος του Ισραήλ, «η εξουδετέρωσή της Χαμάς», που παρότι είναι στόχος στρατιωτικός, εντούτοις όμως, συμπεριλαμβάνει τον βομβαρδισμό των δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζα και δεν έχει ηθικούς φραγμούς ή ανθρωπιστικές ευαισθησίες η ηγεσία του Ισραήλ, για τους δεκάδες θανάτους άμαχων Παλαιστίνιων ειδικά των παιδιών , των βρεφών, των νηπίων …

Αν συνεχιστεί η εγκληματική δράση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, πιθανότατα να πληγεί η αξιοπιστία της Δύσης στην υπεράσπιση δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο και να ενταφιαστεί το σύστημα αξιών του Δυτικού Πολιτισμού. Οι ΗΠΑ και Ε.Ε. στηρίζοντας την εγκληματική δράση του Ισραήλ, καθίστανται συνένοχοι των εγκλημάτων και υπόλογοι στην κατάπτωση των ανθρωπιστικών ιδεωδών της Χριστιανικής Δύσης.

Οι παραπάνω στόχοι της Ουκρανίας και του Ισραήλ, εκτός του ότι, εμπεριέχουν τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης ακόμη και τη χρήση τακτικών πυρηνικών, προβληματίζουν τους πολιτικούς ηγέτες ειδικά της Ευρώπης, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί το κύμα δυσαρέσκειας της διεθνούς κοινής γνώμης, ειδικά του αραβικού κόσμου. Πόσο μάλλον όταν στο ερώτημα «πες μου πώς τελειώνουν αυτές οι δύο συρράξεις σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας», δεν φαίνεται να υπάρχει απάντηση ούτε καν από τις ΗΠΑ.

ΥΣΤΕΡ. ΔΕΝ μπορώ να συμμεριστώ το εορταστικό πνεύμα, τα φετινά ΧΡΙΣΤΟΓΕΝΝΑ.. Γιορτή χαράς και αναγέννησης και ελπίδας και αισιοδοξίας. ΜΙΑ γιορτή που τα παιδιά μας, χαίρονται και αγάλλονται διπλά με τα ΔΩΡΑ και τις ευχές των μεγάλων. Με εμποδίζει η εικόνα των πεθαμένων παιδιών στη ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Με συντρίβει το γεγονός ότι η πολιτισμένη και ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΥΣΗ, όχι ότι δεν μπορεί, αλλά κυρίως ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ να σταματήσει την εγκληματική δράση του κράτους δολοφόνου ΙΣΡΑΗΛ, σύμφωνα με το ΔΙΚΑΙΟ του ΠΟΛΕΜΟΥ και την συνθήκη της Γενεύης … Δεν μετέχω της ευωχίας των γιορτών ΚΑΙ οι ευχές, ακόμη και οι τυπικές με ενοχλούν … δεν μου το επιτρέπει το απορημένο και γεμάτο αγωνία βλέμμα του πεντάχρονου κοριτσιού που καθισμένο στα ερείπια του βομβαρδισμένου σπιτιού της, ρωτά αν θα βρεθούν οι γονείς της, που είναι θαμμένοι ζωντανοί …. Γιορτάστε εσείς, ΔΕΝ θα σας λείψω κιόλας ….

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top