Πρότυπό τους η επίθεση των Χούτι με σμήνη drones κατά πλοίου των ΗΠΑ
Το νέο τουρκικό Ναυτικό Δόγμα περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση USV-UAV
Σε πληθώρα άρθρων μας, τουλάχιστον δέκα (10) τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε εξάρει την σημασία των USV στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας την χρήση και αποτελεσματικότητά τους για λογαριασμό των Ουκρανών στη Μαύρη θάλασσα, κατά των πολεμικών πλοίων του Ρωσικού στόλου, προτρέποντας την Ελλάδα να προβεί στην δημιουργία "στολίσκου USV" για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της.Επισημαίναμε ότι οι Ουκρανοί μας δείχνουν το δρόμο για την αποτελεσματικότητα των θαλασσίων drones (USV), ενώ είχαμε αναφερθεί εκτενώς για το επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI από τη χώρα μας.
Η επίθεση των Χούτι με σμήνος θαλασσίων drones (USV) κατά Αντιτορπιλικού των ΗΠΑ
Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου 2023 στην Ερυθρά Θάλασσα,καταγράφηκε ιστορικά η πρώτη επίθεση σμήνους δεκατεσσάρων (14) μη επανδρωμένων αεροχημάτων σε μονάδα επιφανείας. Το Αντιτορπιλικό CARNEY (DDG64) κλάσης Arleigh Burke ενέπλεξε τους στόχους και τους εξουδετέρωσε επιτυχώς.
Τουρκική άσκηση βύθισης πλοίου από σμήνος 8 USV μαζί με ΤΒ-2 BAYRAKTAR
Ωστόσο παρόμοια ενέργεια, στα πλαίσια άσκησης όμως και όχι σε επιχειρησικό επίπεδο είχαν κάνει νωρίτερα οι Τούρκοι στη Μεσόγειο, βυθίζοντας ένα πλοίο με ένα σμήνος οκτώ(8) μη επανδρωμένων θαλάσσιων drone (USV) καμικάζι, συνδυαστικά με drones Bayraktar TB2.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής στα ύδατα της Μερσίνης, το Bayraktar εντόπισε το πλοίο-στόχο μήκους 22 μέτρων (72 πόδια) και έδωσε σήμα θέσης στα USV Albatros-S.
Ένα από τα USV, ειδικά εξοπλισμένο με κεφαλή για δοκιμή, πλησίασε τον στόχο και τον χτύπησε. Λίγα λεπτά μετά την πρόσκρουση, το πλοίο βυθίστηκε.
Η Aselsan συνεχίζει να αναπτύσσει USV για την Τουρκία. Για παράδειγμα, η παραλλαγή του Albatros-S με την ονομασία «Albatros Kamikaze» σχεδιάζεται να εξοπλιστεί με κεφαλή 200 κιλών.
Επισημαίνουμε ότι η τουρκική δοκιμή πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας "ΚΙΜΩΝ", BELHARRA της Ελλάδας στο Λοριάν της Γαλλίας, από τις τρείς συνολικά που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό μας, δείχνοντας σαφέστατα τις τουρκικές προθέσεις-στοχεύσεις.
Τη δοκιμή στα ανοικτά των ακτών της Μερσίνης παρακολούθησαν στιγμή προς στιγμή ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, ο Πρόεδρος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών Haluk Görgün, ο Γενικός Διευθυντής της ASELSAN Ahmet Akyol και άλλοι αξιωματούχοι στο Αρχηγείο Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.
Το νέο τουρκικό Ναυτικό Δόγμα περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση USV-UAV
Η παραπάνω επιτυχής προσβολή πλοίου από σμήνος USV Albatros Kamikaze σε συνδυασμό με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) Bayraktar TB2 που εντόπισε τον θαλάσσιο εχθρικό στόχο, επαληθεύουν την εκτίμησή μας για προσπάθεια διαμόρφωσης Ναυτικού δόγματος από τους Τούρκους που προβλέπει την χρήση τους στο Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού τους, χτυπώντας "καμπανάκι" για την αντιμετώπισή τους από το Πολεμικό Ναυτικό μας.
Η άμεση ανάγκη μαζικής προμήθειας USV -UAV από την Ελλάδα
Επιπλέον τονίζουν την επιτακτικότητα δημιουργίας Ελληνικού στολίσκου με USV .
Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV.
Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Είναι προτιμότερο η Ελλάδα, να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1 Αμερικανικό F-16 BLOCK70, κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα 200 εκατομμύρια δολάρια και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.
Αυτό το λέμε αφού σύμφωνα με τρέχουσες τιμές για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές UCAV ανάλογων δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.
Η χρήση τους στο Αιγαίο
Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.
Δημοσίευση σχολίου