GuidePedia

0


Η Χαμάς περίμενε την ισραηλινή απάντηση και ήταν πρόθυμη να κάνει τη θυσία για να σαμποτάρει τις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου

Ητρομοκρατική ομάδα Χαμάς είχε φιλόδοξα σχέδια μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου το να φτάσει στη Δυτική Όχθη και σε μεγάλες ισραηλινές πόλεις για να πυροδοτήσει πόλεμο με το Ισραήλ , όπως γράφει η Washington Post , επικαλούμενη αξιωματούχους πληροφοριών από τέσσερις δυτικές και ανατολικές χώρες.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν το δεύτερο στάδιο της επίθεσης σε μεγάλες πόλεις και ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις. Σύμφωνα με την Washington Post, τα μέλη της Χαμάς είχαν μαζί τους αρκετό φαγητό και πυρομαχικά για να αντέξουν αρκετές ημέρες. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι μαχητές είχαν χάρτες και πληροφορίες για μια επίθεση μέχρι τα σύνορα της Δυτικής Όχθης.

Οι πηγές της δημοσίευσης δήλωσαν ότι η Χαμάς ελπίζει ότι σε μια νέα επίθεση γιατί θα «προκαλέσει μια ισχυρή άμεση ισραηλινή απάντηση» και θα προκαλέσει μια μεγάλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι μαχητές πήραν διαταγές μεταξύ άλλων να κάψουν σπίτια, να «πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους και να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους». Αποκαλυπτικές πληροφορίες και χάρτες που υποδηλώνουν ότι η Δυτική Όχθη ήταν στόχος της βάναυσης εισβολής ανακαλύφθηκαν στην κατοχή μιας από τις μονάδες επίθεσης που εισήλθαν στο Ισραήλ.

Επιπλέον, οι πηγές της δημοσίευσης αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες είχαν μαζί τους προμήθειες πολλών ημερών, κάτι που δείχνει τα σχέδια τους για μια βαθύτερη εισβολή. «Σχεδίασαν μια δεύτερη φάση, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ισραηλινών πόλεων και στρατιωτικών βάσεων», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

"Αν είχε συμβεί αυτό, θα ήταν μια τεράστια νίκη προπαγάνδας - ένα συμβολικό πλήγμα όχι μόνο κατά του Ισραήλ αλλά και κατά της Παλαιστινιακής Αρχής", δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στην κυβέρνηση που διαχειρίζεται τμήματα της Δυτικής Όχθης

. Η Χαμάς ανέτρεψε την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ελέγχεται από την αντίπαλη Φατάχ, στη Γάζα με ένα βίαιο πραξικόπημα το 2007 και έκτοτε παραμένει στην εξουσία στη Λωρίδα. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για τη συλλογή πληροφοριών πριν από τις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς συγκέντρωνε πληροφορίες από ανθρώπους που πήγαιναν από τη Γάζα καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν.

Πολλοί από τους εργάτες εργάζονταν σε κοινότητες που καταστράφηκαν από τη Χαμάς, όπου ολόκληρες οικογένειες πυροβολήθηκαν, κάηκαν ζωντανές και ακρωτηριάστηκαν στα σπίτια τους. Η Χαμάς ανέπτυξε επίσης φτηνά drones για να χαρτογραφήσει κοινότητες στο νότο και παρακολουθούσε ιστοσελίδες για να μελετήσει τη ζωή στα κιμπούτς.

Ο Αλί Σουφάν, πρώην αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του FBI, δήλωσε στην The Post ότι η συλλογή πληροφοριών της Χαμάς δεν ήταν απίστευτα περίπλοκη, αλλά ήταν καλά μελετημένη. «Αν είσαι στη φυλακή, μελετάς το σύστημα ασφαλείας των φυλακών. Αυτό έκανε η Χαμάς εδώ και 16 χρόνια», είπε. «Η ευφυΐα τους στο έδαφος ήταν πολύ καλύτερη από οτιδήποτε θα μπορούσαν να τους δώσουν οι Ιρανοί».

Πώς σχεδίασε η Χαμάς την επίθεσή της. Το Ισραήλ "εξαπατήθηκε"

Η Washington Post γράφει επίσης πώς οι Ισραηλινοί εξαπατήθηκαν από την τρομοκρατική ομάδα. Η Χαμάς φάνηκε να τηρεί την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ μετά από την μάχη του Μαΐου 2021 και έμεινε μακριά από τις επακόλουθες ισραηλινές συγκρούσεις με την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ.

«Η Χαμάς δεν θέλει πια πολέμους» ήταν ένα ευπρόσδεκτο μήνυμα, όπως δήλωσε στην The Post ο Michael Milshtein, πρώην επικεφαλής των Παλαιστινιακών Υποθέσεων στη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών του IDF.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αύξησε τις άδειες εργασίας σε 20.000, ενώ επέτρεψε τη διοχέτευση εκατομμυρίων δολαρίων αναπτυξιακής βοήθειας από το Κατάρ στη Λωρίδα, δήλωσε ο πρώην αρχηγός των Στρατιωτικών Πληροφοριών Άμος Γιαντλίν.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ αποσπάστηκε από αυτό που εσφαλμένα θεωρήθηκε ως πιο εμφανής απειλή: ένα κύμα τρόμου που στοίχισε δεκάδες ζωές Ισραηλινών και συγκρούσεις με Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ «επέτρεψε στη Χαμάς να φτιάξει έναν παλαιστινιακό στρατό και έλεγε συνεχώς ότι η Χαμάς θα μπορούσε να αποτραπεί», είπε ο Γιαντλίν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «εξαπατήθηκε». Σε απάντηση στη σφαγή, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια έντονη αεροπορική και χερσαία επίθεση για να καταστρέψει τη Χαμάς.

Η επίθεση έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Ο αριθμός δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει τρομοκράτες και πολίτες που σκοτώθηκαν από λανθασμένες παλαιστινιακές ρουκέτες.

Σύμφωνα με νυν και πρώην εμπειρογνώμονες πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας, η Χαμάς περίμενε την ισραηλινή απάντηση και ήταν πρόθυμη να κάνει τη θυσία για να σαμποτάρει τις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, όπως με τη Σαουδική Αραβία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top