GuidePedia

0

Χάνονται ζωές περιμένοντας ένα ελικόπτερο που είτε έρχεται αργά, είτε δεν εμφανίζεται ποτέ. Τι συμβαίνει με τη μεταφορά ασθενών και τραυματιών από τα νησιά.

Του Πάρι Καρβουνόπουλου
Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αδυναμία στην έγκαιρη μεταφορά ασθενών και τραυματιών από νησιά του Αιγαίου.
Που είναι τα ελικόπτερα που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί με πολλά δισ. από τους φορολογούμενους.
Το ελληνικό έλλειμμα στις αεροδιακομιδές και στην έρευνα-διάσωση αφήνει χώρο στην Τουρκία.
Πόσο κοστίζουν οι καθυστερήσεις στις αεροδιακομιδές στο δημόσιο ταμείο; Ένα εκατομμύριο ευρώ η κάθε ώρα καθυστέρησης.
Τα εικονικά ελικοδρόμια στα νοσοκομεία.
Πόσο επηρέασε η «βύθιση» του Στεφανοβικείου τις επιχειρησιακές δυνατότητες στις αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών.

Στις 27 Οκτωβρίου, ένας νέος άνθρωπος χάθηκε τελείως άδικα. Μόλις 22 ετών ο νεαρός υπέστη ανακοπή καρδιάς στη Νάξο, ένα από τα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου που δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «ακριτικών». Σε απόσταση αναπνοής η Σύρος, όπου θεωρητικά τουλάχιστον υπάρχει το πιο οργανωμένο νοσοκομείο των Κυκλάδων. Εκεί υπήρχε μόνιμα και ένα ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση του 22χρονου κι αυτό… θεωρητικά υπήρχε. Από τις 14 Αυγούστου το ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού είχε αποσυρθεί.

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν η βάση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού βυθιστεί από τα νερά της λίμνης Κάρλα και της κακοκαιρίας Daniel. Η εξαφάνιση της βάσης, ελικοπτέρων που στάθμευαν εκεί αλλά κυρίως η απώλεια πολύ κρίσιμου τεχνικού εξοπλισμού για συντηρήσεις ελικοπτέρων, ήταν το τελειωτικό χτύπημα στο έτσι κι αλλιώς σαθρό σύστημα εναέριων διακομιδών από τα νησιά του Αιγαίου. Το ελικόπτερο δεν επέστρεψε ποτέ στη Σύρο και αυτό ίσως να έκρινε την τύχη ενός νέου ανθρώπου. Αναφερόμαστε στον 22χρονο, που αναμένοντας ένα ελικόπτερο στην τουριστική Νάξο, υπέστη και δεύτερη ανακοπή.

Τις κρίσιμες ώρες που παιζόταν η ζωή του, ένα ελικόπτερο AW-109 TREKKER από αυτά που το Ίδρυμα Νιάρχου έχει δωρίσει, βρισκόταν στον αέρα. Ούτε Super Puma, ούτε NH-90, ούτε Chinook. Το ένα από τα δύο AW-109 TREKKER, βρισκόταν σε αποστολή στην Άνδρο. Επέστρεψε στην Ελευσίνα και μετά δόθηκε εντολή για απογείωση, αρχικά για να παραλάβει μία Γερμανίδα από την Τήνο και μετά τον νεαρό από την Νάξο. Όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε για να τον παραλάβει είχαν χαθεί ήδη πολλές ώρες. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Ελευσίνα, απ΄ όπου ασθενοφόρο τον παρέλαβε για να τον μεταφέρει στον Ευαγγελισμό. Πριν φθάσει στο νοσοκομείο, υπέστη την τρίτη και μοιραία ανακοπή… Το πρόβλημα στην καρδιά του προκλήθηκε από ίωση που προκάλεσε μυοκαρδίτιδα, λένε οι πληροφορίες.

Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο τραγικό περιστατικό άδικου θανάτου στο Αιγαίο. Δεν ήταν το πρώτο και δυστυχώς αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση δεν θα είναι και το τελευταίο.

Εύλογο το ερώτημα που προκύπτει: αν όλα αυτά συμβαίνουν στην τουριστική και όχι τόσο απομακρυσμένη Νάξο, τι γίνεται στα νησιά που βρίσκονται μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια;

Ο δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας περιγράφει τον μεγαλύτερο φόβο των κατοίκων του νησιού και αναφέρει την απόλυτη γύμνια του ελληνικού κράτους όχι μόνο στον αέρα με τα άφαντα ελικόπτερα, αλλά και στη θάλασσα με σκάφη του Λιμενικού που μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι ….5 μποφόρ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top