GuidePedia

0


Κομμάτια από την οροφή της Αγίας Σοφίας η οποία μετατράπηκε σε τζαμί, έπεσαν πάνω σε επισκέπτες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι «εάν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο θόλος μπορεί να καταρρεύσει στα κεφάλια των ανθρώπων», σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών μέσω ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα Birgün η οποία στην ηλεκτρονικής έκδοση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει: Πλάνα από θραύσματα σκυροδέματος που πέφτουν».

Όπως προκύπτουν από τα πλάνα στις κάμερες ασφαλείας του Σεπτεμβρίου 2022, δύο ξεχωριστά κομμάτια του τρούλου της Αγίας Σοφίας έπεσαν στους επισκέπτες. Οι επισκέπτες άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι και φοβισμένοι λόγω των κομματιών που έπεσαν. Αργότερα οι αρχές υποστήριξαν ότι «κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργεί το πλήθος» και μάλιστα παραδέχτηκαν πως «δεν λαμβάνονται προφυλάξεις». Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης (STD), Σερίφ Γιασάρ τόνισε ότι η Αγία Σοφία πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και σημείωσε:

«Αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ”η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων». Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα την αρμόδια επιστημονική επιτροπή για την Αγία Σοφία, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον πάνω όροφο της Αγίας Σοφίας. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν και επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς καλεσμένους στον επάνω όροφο».




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top