Περιμέναμε ότι η Τουρκία δεν θα τηρούσε τις υποσχέσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και όσοι το έλεγαν επιβεβαιώθηκαν φυσικά, η Άγκυρα δεν έγκρινει (ακόμα) την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμαχία, άσχετα τι λένε οι Τούρκοι στου; άβουλους Αμερικανούς..
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους: «Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό», τόνισε αναφερόμενος στην ανάγκη για νέα εκεχειρία.
Χθες ο Χακάν Φιντάν βρέθηκε σε κλοιό των Αμερικανών και των νατοϊκών, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί του. Υποσχέθηκε ξανά ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά μέχρι τότε κάποια άλλη δικαιολογία θα βρει.
Ο λόγος για τον οποίο η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου έχει την πλειοψηφία το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν, δεν έγκρινε ακόμα τη σουηδική ένταξη είναι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, που έχουν βρει καταφύγιο στη Σουηδία.
Μερικοί καθοδηγημένοι βουλευτές απαίτησαν την εκδίωξη τους από την Τουρκία, το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης που εναντιώνονται στον Ερντογάν, διαφορετικά θα ψηφίσουν εναντίον της πρότασης. Αν το θέλει ο Ερντογάν, μπορεί να γίνει στο δευτερόλεπτο. Αλλά συμβαίνει αυτό, το οποίο είπαμε στο δελτίο ειδήσεων: ότι η Τουρκία απαιτεί τα μαχητικά F-16 για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας.
Λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο που είναι το Κογκρέσο, αλλά και το Εβραϊκό Λόμπι, που έχει κινητοποιηθεί ταχύτατα και συντονισμένα εναντίον της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.
Ο Φιντάν θα πάει σήμερα στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στη Γάζα.
Θέλει να δείξει ότι ο Ερντογάν είναι ο πατερούλης των Παλαιστινίων και γενικά των μουσουλμάνων. Αναμένεται σύγκρουση με τους αντιπροσώπους του Ισραήλ, οι οποίοι επίσης θα μιλήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Φιντάν συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο τελευταίος είχε και ένα καλό τετ-α-τετ με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.
Με τον Τούρκο υπουργό η συνάντηση ήταν δύσκολη. Αντίθετα, η συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη ήταν μία κουβέντα δυο συμμάχων που έχουν μηδενικά σχεδόν προβλήματα, τα οποία λύνουν χωρίς εκβιασμούς και φωνές.
Δημοσίευση σχολίου