GuidePedia

0


Δύο Ταξιαρχίες του ουκρανικού Στρατού εξαφανίστηκαν τον τελευταίο μήνα στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις αποκαλύπτουν ρωσικές και αμερικανικές πηγές.

Πρόκειται για την 128η Ταξιαρχία η οποία δέχτηκε την χαριστική βολή από βαλλιστικό πύραυλο Iskander-M και την 47η επίλεκτη ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων η οποία μάχονταν στον άξονα Ραμποτίνο-Βέρμποβο.

Η 47η επίλεκτη ταξιαρχία των Ουκρανικών ΕΔ καταστράφηκε στο Ραμποτίνο

Τις τελευταίες ημέρες, ένα κύμα θρήνου σαρώνει τα ουκρανικά ΜΜΕ για την καταστροφή μιας ακόμη ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για την 47η ξεχωριστή μηχανοποιημένη ταξιαρχία “Magura” (47 Ξεχωριστή Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, στρατιωτική μονάδα A4699), που σχηματίστηκε το 2022.

Αυτός ο σχηματισμός των χερσαίων δυνάμεων του ουκρανικού στρατού ήταν οπλισμένος και εκπαιδευμένος από το ΝΑΤΟ και θεωρούνταν η ελίτ στον ουκρανικό στρατό. Διεξήγαγε επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Ζαπορίζια κοντά στο χωριό Ραμποτίνο και Βέρμποβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ουκρανών, η ταξιαρχία υπέστη κολοσσιαίες απώλειες και ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει ως στρατιωτική δομή.

Η 47η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία είχε εξοπλιστεί με άρματα μάχης M-55, Leopard 2A6 και T-72M1, οχήματα μάχης πεζικού M2A2 ODS Bradley και YPR-765, τεθωρακισμένα οχήματα εκκαθάρισης ναρκών BMR-2, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού VAB και πολύ άλλο εξοπλισμό.

Αυτός ήταν ένας από τους πιο ετοιμοπόλεμους σχηματισμούς των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι στις αρχές Ιουνίου 2023 συμμετείχαν ενεργά στην ουκρανική αντεπίθεση στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Ζαπορίζια.

Η ταξιαρχία και στο παρελθόν είχε υποστεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και σε διάφορα είδη εξοπλισμού. Κάθε φορά όταν έχανε πάνω από το 1/3 του προσωπικού της, στέλνονταν για αποκατάσταση, αναπληρώνοντας τις τάξεις της με προσωπικό και τεθωρακισμένα οχήματα. Αυτό συνέβη αρκετές φορές.

Ο αρχιλοχίας της ταξιαρχίας, Valery Marcus, παραπονέθηκε ακόμη και στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι για τους ανίκανους «στρατιωτικούς ηγέτες», τον 28χρονο διοικητή της ταξιαρχίας Αντισυνταγματάρχη Alexander Sak και τον υποδιοικητή της, Ταγματάρχη Ivan Shalamakha, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και παράλογες απώλειες.

Λιγότερο από το 10% των στρατευμάτων της ταξιαρχίας επέζησαν. Τα απομεινάρια της έχουν πλέον αποσυρθεί στα μετόπισθεν για αποκατάσταση της μαχητικής της ικανότητας.

Washington Post: Η 128η Ταξιαρχία δεν υφίσταται πλέον

“Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τους διοικητές και τους καλύτερους στρατιώτες της 128ης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με ένα χτύπημα. Το Κίεβο κρύβει τις πραγματικές απώλειες” αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post.

Η Washington Post μίλησε με στρατιώτες της 128ης Ταξιαρχίας Εφόδου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων οι συνάδελφοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ρωσικών πυραύλων κατά τη διάρκεια απονομής βραβείων.

 Το χτύπημα σκότωσε υψηλόβαθμους αξιωματικούς και τους καλύτερους στρατιώτες της ταξιαρχίας.

«Όταν έγινε η επίθεση, ήταν δύσκολο να πούμε πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν. Τη στιγμή μετά τον βομβαρδισμό καταμετρήθηκαν 21 πτώματα. Είναι άγνωστο πόσοι επέζησαν στο νοσοκομείο (σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, 19 στρατιώτες πέθαναν)», δήλωσε στη WP ένας στρατιώτης της 128ης OGShBr.

«Μάζεψαν κόσμο από όλα τα μέρη – τους καλύτερους. Στη λίστα (για τα βραβεία) ήταν 43 άτομα. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ περισσότερος ο κόσμος», είπε ένας άλλος στρατιωτικός.

«Δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς συνέβη – είτε κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είχε συγκεντρωθεί κόσμος, είτε υπήρξε διαρροή πληροφοριών από το αρχηγείο της ταξιαρχίας», λέει ένας άλλος στρατιωτικός. Το χτύπημα έπρεπε να προγραμματιστεί εκ των προτέρων: «Δεν μπορείς να εκτοξεύσεις έναν πύραυλο σε 2 ή 15 λεπτά – όταν οι Ρώσοι μας έριξαν τον πύραυλο εκεί, ήξεραν πολύ καλά ότι υπήρχε πολλή ηγεσία εκεί και θα ήταν μεγάλο πλήγμα».

«Όλοι θυμώνουν με την εντολή. Θα μπορούσαν να διατάξουν να μεταφερθούν τα πάντα σε άλλο μέρος ή σε ένα καταφύγιο. Γιατί δεν συνέβη αυτό… Αυτό είναι απλώς στρατιωτική βλακεία», πρόσθεσε ένας δεύτερος στρατιώτης. Εάν οι συγγενείς των στρατιωτών δεν είχαν «κλάψει» στο Διαδίκτυο μετά την επίθεση, «κανείς δεν θα το ήξερε» καταλήγει.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Μουκάτσεβο αποκάλυψε τον πραγματικό αριθμό των στρατιωτών της 128ης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν.

Στον ιστότοπο και στα κοινωνικά δίκτυα του Δημοτικού Συμβουλίου του Μουκάτσεβο εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι τουλάχιστον 50 στρατιώτες της 128ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βραβεύτηκαν μετά θάνατον. Οι συγγενείς των θυμάτων έλαβαν παράσημα.

Πρόκειται για επιτελικούς και Ανώτατους Αξιωματικούς των ουκρανικών ΕΔ, Διοικητές κτλ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top