GuidePedia

0


Η σημερινή κατάρριψη ενός τουρκικού drone θα πρέπει να είναι τόσο μια βολή στην πλώρη όσο και μια έμπνευση για το μέλλον. Για να σταματήσουν την εθνοκάθαρση, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βοηθήσουν όλους τους συμμάχους τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τη λεηλασία δικτατοριών που χειρίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μάικλ Ρούμπιν
Λίγες μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν σβήσει τον αυτόχθονα αρμενικό θύλακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον χάρτη, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Γιούρι Κιμ δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι «Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση εναντίον του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Η πρόθεση γενοκτονίας ήταν σαφής. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν φορούσαν περιβραχιόνια με την εικόνα του Ενβέρ Πασά, εγκεφάλου της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, και το σύνθημα «Μην τρέχετε Αρμένιοι, απλά θα πεθάνετε από εξάντληση!» Μετά την κατάληψη του Στεπανακέρτ, πρωτεύουσας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μιας πόλης ιστορικά σχεδόν εξ ολοκλήρου αρμενικής, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ονόμασε έναν δρόμο για τον Ενβέρ Πασά. Για τους Αρμένιους, η σύλληψη των Αρμενίων πολιτικών ηγετών της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν έχει προφανείς παραλληλισμούς με τις συλλήψεις -και τις επακόλουθες εκτελέσεις- επιφανών Αρμενίων ηγετών το 1915, ένα γεγονός που οι μελετητές λένε ότι σηματοδότησε την αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ενώ όλο και περισσότερα μέλη του Κογκρέσου διαμαρτύρονται ή υπογράφουν επιστολές απαιτώντας δράση, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Αρμένιους ή να τιμωρήσει το Αζερμπαϊτζάν για συστηματική παραβίαση κάθε διπλωματικής συμφωνίας και κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν. Ενώ οι ρεαλιστές στο Λευκό Οίκο βλέπουν την Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν απομονωμένα και μπορεί ακόμη και να δουν ευκαιρία στην απώλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να επιτρέψουν μια άπιαστη ειρήνη, κάνουν λάθος και στις δύο περιπτώσεις. Η μονομερής δράση δικαιολογεί μονομερή αντίδραση, ακόμη και αν καθυστερήσει δεκαετίες, ενώ η ατιμώρητη εθνοκάθαρση σηματοδοτεί τη χρησιμότητά της στους επιτιθέμενους.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την Τουρκία. Την 1η Οκτωβρίου 2023, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που συνδέονται με ένα μαχητικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επιτέθηκαν στην μπροστινή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, τραυματίζοντας δύο Τούρκους στρατιώτες. Αν και δεν υπάρχει δικαιολογία για την τρομοκρατία, η επίθεση ήρθε μετά από ένα χρόνο σχεδόν καθημερινών τουρκικών διασυνοριακών επιθέσεων εναντίον Κούρδων. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απάντησε δηλώνοντας όλες τις τοποθεσίες που συνδέει με το PKK και το YPG (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας) καθώς και τις ενεργειακές υποδομές ως πιθανούς στόχους. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή/και αεροσκάφη έχουν προηγηθεί βομβαρδισμοί σε διάφορες τοποθεσίες στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Η απειλή βομβαρδισμού πολιτικών και οικονομικών υποδομών αποτελεί συλλογική τιμωρία παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Δεδομένης της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων το YPG είναι μέλος, αυτό αυξάνει το διακύβευμα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στοχεύσει αμερικανικά στρατεύματα. Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό πρόβλημα. Στις 7 Απριλίου 2023, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Ιρακινούς Κούρδους, SDF και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Το χτύπημα δεν ήταν απλώς μια προειδοποίηση, αλλά θανατηφόρα σε πρόθεση. Τοπικοί αξιωματούχοι μου είπαν ότι ο μόνος λόγος που οι Αμερικανοί δεν πέθαναν ήταν ότι το έδαφος ήταν πιο λασπώδες από το συνηθισμένο, επιτρέποντας στην κεφαλή να διεισδύσει στο έδαφος πριν εκραγεί. Στις 5 Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία κατέρριψαν ένα τουρκικό drone που θεωρούσαν απειλή. Μια τέτοια δράση του ΝΑΤΟ στο ΝΑΤΟ είναι σπάνια.

Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία, όπως ο Λευκός Οίκος εγκατέλειψε τους Αρμένιους. Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σιωπούν σχετικά με την τουρκική εθνοκάθαρση της Αφρίν μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω την Άγκυρα. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία του να ρίξει τους Κούρδους κάτω από το λεωφορείο μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν να πιστέψει ότι η αμερικανική αποφασιστικότητα είναι αδύναμη.

Θα ήταν ανόητο να το πιστέψει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχησαν με τους Κούρδους της Συρίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους που η Τουρκία εκείνη την εποχή υποστήριζε. Η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι Κούρδοι έχουν αποδείξει την αξία τους στο έδαφος σε μια εποχή που η Τουρκία δεν θα το έκανε. Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, η οποία θα αυξηθεί εάν η Τουρκία ξεπεράσει την κουρδική διοίκηση. Το ρατσιστικό μίσος του Ερντογάν για τους Κούρδους αγνοεί επίσης το προφανές σε όσους έχουν επισκεφθεί την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας: αν και απέχει πολύ από το τέλειο, είναι ωστόσο εντυπωσιακό και έχει επιτύχει πολλά με λίγους πόρους. Οι κάτοικοι - τόσο Κούρδοι, Άραβες και άλλοι - απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες από τους ομολόγους τους στη Συρία, την Τουρκία ή σε περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν υπό τον έλεγχο της οικογένειας Μπαρζανί.

Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να προσπαθήσει. Καθώς η Τουρκία επιδιώκει να εκκαθαρίσει εθνοτικά τη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι μου λένε ότι το Σώμα της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν απαιτεί το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης και λειτουργίας κατά μήκος των συνόρων του. Η Σερβία, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί το προηγούμενο του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας για να εκφοβίσει και να στοχεύσει το Κοσσυφοπέδιο. Η Τουρκία μπορεί να ελπίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απλά θα βγουν από τη μέση, αλλά δεν θα έπρεπε. Η σημερινή κατάρριψη ενός τουρκικού drone θα πρέπει να είναι μια έμπνευση για το μέλλον. Για να σταματήσουν την εθνοκάθαρση, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βοηθήσουν όλους τους συμμάχους τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τη λεηλασία δικτατοριών που χειρίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top