GuidePedia

0


Βασίλης Νέδος

ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο…δωδεκάλογος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Οπως είναι γνωστό, χθες ανακοινώθηκε από τον κ. Χατζηδάκη ένα πακέτο 12 μέτρων που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση των εισοδημάτων, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το τραπεζικό σύστημα. Κάποια από αυτά μπορεί να χαρακτηριστούν και «σκονάκι» από την κυβέρνηση προς τους πολίτες, προκειμένου να αποφεύγουν τις παράλογες χρεώσεις που το σύνολο των θεσμικών τραπεζών επιβάλλει στις συναλλαγές. Και είναι, βέβαια, και ενδεικτικά της δυνατότητας παρέμβασης που έχει το κράτος. Το πακέτο είναι, κυρίως, μεταρρυθμιστικό, αλλά έχει ως βασικό στόχο να εξοικονομήσει πόρους, διότι η διάσωση της Θεσσαλίας και η επένδυση σε υποδομές θα κοστίσουν πολύ. Και αυτό ήδη προκαλεί γκρίνια σε πολλούς υπουργούς, που βλέπουν ότι ακόμη κι αν η πόρτα του κ. Χατζηδάκη παραμείνει ανοιχτή, μάλλον θα την περάσουν φεύγοντας με άδεια χέρια…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μπορεί να περνάει κάτω από το ραντάρ της εσωτερικής και της διεθνούς επικαιρότητας, ωστόσο η παράδοση των Αρμενίων του θυλάκου που είχε παραμείνει εκτός αζέρικου ελέγχου οδηγεί σε de facto επίλυση με στρατιωτικά μέσα μιας σύγκρουσης που αποτελεί κληρονομιά της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης πριν από 30 και πλέον χρόνια. Επί της ουσίας το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, παρά το γεγονός ότι σε αυτό κατοικούν (κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη) κυρίως Αρμένιοι. Με υπομονή και επενδύσεις σε οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογικής αιχμής, οι Αζέροι από το 2020 και μετά εκμεταλλεύθηκαν κάθε διεθνή συγκυρία προκειμένου να ανακαταλάβουν την περιοχή και να ανοίξουν τον δρόμο για ακόμη μία ανθρωπιστική καταστροφή. Σε όρους ψυχρής γεωπολιτικής, μετά την Κριμαία, που έγινε αφορμή για έναν πόλεμο, και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ευλόγως όλοι όσοι παρατηρούν την κατάσταση διερωτώνται αν η επόμενη κρίση στην περιφέρεια της Ευρώπης θα προκύψει και πάλι από κάποιο σοβιετικό τερατούργημα εθνοτικής αρχιτεκτονικής.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών, καθότι εμφανίζεται παρών, παρότι φαινομενικά απών. Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αν και η προφανής πρώτη ανάγνωση θα ήταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός μάλλον κλείνει το μάτι στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη παρά σε οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο (και στην Εφη Αχτσιόγλου από την Κυριακή και μετά). Οποια κι αν είναι η πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει αυτόν τον νέο ρόλο, ο οποίος σε ορισμένους θυμίζει τον Κώστα Καραμανλή. Μετά την ήττα στις εκλογές του 2009 ο πρώην πρωθυπουργός εμφανιζόταν πολύ σπάνια, είχε μια στάση απόστασης από τα κοινά και δεν μίλησε παρά ελάχιστες φορές, με αποτέλεσμα οι δημόσιες παρουσίες του να παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι μυστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας αν μη τι άλλο συμπαθούσε τον Κώστα Καραμανλή. Κάθε πολιτικός είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος και μια συνταγή για το τι ακριβώς επιχειρεί να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ερμηνευθεί μονοδιάστατα. Προκύπτει, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αδιαφορεί καθόλου για τη μοίρα του σχηματισμού με τον οποίο εξελέγη πρωθυπουργός δύο φορές.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Νέα Υόρκη, όπου τα προηγούμενα 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε μια σειρά πολύ σημαντικών επαφών. Πέρα, βέβαια, από την αυταπόδεικτη σημασία της συνάντησης των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στο «Turkish House», στο κτίριο του ΟΗΕ ο κ. Γεραπετρίτης είχε σειρά επαφών. Χθες πραγματοποιήθηκε η τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κροατίας (Γκ. Ράντμαν), Βουλγαρίας (Μ. Γκάμπριελ) και Ρουμανίας (Λ. Οντομπέσκου). Εκεί οι τέσσερις υπουργοί των κρατών-μελών της περιοχής συμφώνησαν ότι θα είναι σε απόλυτο συντονισμό για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη συνοχή του μπλοκ. Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο. Οι τέσσερις ΥΠΕΞ πάντως συμφώνησαν να συνεργαστούν οι χώρες τους και στον τομέα της γεωργίας, ενώ χαιρετίστηκε και η ένταξη της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών».

Η ΑΤΑΚΑ

«Εχουμε φτάσει στο σηµείο να λέει στέλεχος της Goldman Sachs πως είναι αριστερός και κατά του κεφαλαίου», είπε χθες (Mega) η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη, προφανώς, στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος την Κυριακή θα αναμετρηθεί με την Εφη Αχτσιόγλου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποστροφή της Κωνσταντοπούλου δεν είναι, βεβαίως, δίχως συγκεκριμένη στόχευση. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «μυρίζεται» τη διάσπαση που ίσως ακολουθήσει την πιθανή ανάδειξη Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει παρούσα για την επόμενη ημέρα στον χώρο της Αριστεράς, που μπορεί να αισθανθεί ορφανή. Οψόμεθα…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top