GuidePedia

0

«Οχι» στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων λέει ο ΣΥΡΙΖΑ – Για εμπλοκή της Ελλάδας στους νατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή κάνει λόγο το ΚΚΕ

Αντώνης Αντζολέτος
Η άτυπη σύνοδος των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ακόμα μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτιδος δύναμης στην περιοχή κεφαλαιοποιώντας διπλωματικά τη γεωπολιτική, αλλά και την ενεργειακή της ισχύ μέσω της Αλεξανδρούπολης. Με τον Ουκρανό πρόεδρο υπογράφηκε κοινή δήλωση στην οποία αναφέρεται πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Δεσμεύει την Ελλάδα»
Στην αυγή της νέας πολιτικής χρονιάς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κάνουν σαφές με τις παρεμβάσεις τους πως τα εθνικά θέματα θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα ασκώντας κριτική στις κινήσεις της κυβέρνησης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως με την κοινή δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεσμεύει την Ελλάδα σε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, σε διμερείς εγγυήσεις και σε στήριξη στην προοπτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνει ξανά διαπιστευτήρια ως “πρόθυμος σύμμαχος” για την προώθηση των υπερατλαντικών συμφερόντων επί ευρωπαϊκού εδάφους». Αναφέρουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως συμπληρώνουν πως η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν εξασφάλισε τα συμφέροντα της χώρας, καθώς δεν έγινε καμία αναφορά στην Τουρκία. Σημειώνουν πως το κόμμα «αντιτίθεται κατηγορηματικά στην περαιτέρω, άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία ειδικά δε στην επικίνδυνη για τη χώρα εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από Ελληνες η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, αποτέλεσε πρόταση του κ. Μητσοτάκη».

Από το Μαξίμου υπενθυμίζουν όσα τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ζελένσκι για τη συνεπή στάση της Ελλάδας από τη στιγμή που η Ρωσία χρησιμοποίησε ως όπλο κατά των ευρωπαϊκών χωρών τόσο τα σιτηρά όσο και το φυσικό αέριο προκαλώντας μια διεθνή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως στη διακήρυξη δεν διατυπώνεται μια νέα συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική ούτε καν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση μιας ανανεωμένης δυναμικής για το μέλλον μιας τόσο κρίσιμης για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα περιοχής στην οποία πάντα διατηρούσε σημαντικό ρόλο.

«Οσο κι αν ο κύριος Μητσοτάκης επικαλείται υποκριτικά το “διεθνές δίκαιο”, δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησής του, που είναι η πιο ενεργή και βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα στους νατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή», αναφέρουν από το ΚΚΕ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top