GuidePedia

0


Συνεχίζονται ανεξέλεγκτες οι φωτιές που δοκιμάζουν τις τελευταίες ημέρες πολλές περιοχές της χώρας, ενώ προστίθενται συνεχώς και νέα μέτωπα. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και για την Αττική από χθες, με την μεγάλη πυρκαγιά που καίει στις παρυφές της Πάρνηθας και έχει κατεύθυνση προς τον Δρυμό. Οι δήμοι και οι κοινότητες από την Χασιά μέχρι τα Λιόσια πέρασαν μία νύχτα αγωνίας με εκκενώσεις και συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσης του βασικού μετώπου. Αναφορές για σπίτια που καίγονται κάνουν οι τοπικές αρχές για τους πρώτους οικισμούς γύρω από το Μενίδι. Σε εξέλιξη είναι και το μέτωπο του Ασπρόπυργου όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Σοφό και οι κάτοικοι να απομακρυνθούν προς την Αττική Οδό.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας, από τις 02:30 τα ξημερώματα η φωτιά κύκλωσε την περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, η οποία εκκενώθηκε όπως και οι διπλανοί οικισμοί στο Μενίδι. Η εκκένωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Αναφορές έκαναν οι τοπικές αρχές για ισχυρές εκρήξεις στο σημείο. Η φορά των ανέμων φέρνει την φωτιά προς τα κάτω και αρχίζει η εκκένωσης του οικισμού της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Πριν από λίγο εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση και των οικισμών Καποτά και Λεφαντώ Το μέτωπο κινείται μεταξύ Αγίου Ιωάννη Ρώσου και Αγίας Παρασκευής. Η φωτιά στη Φυλή έκαιγε ανεξέλεγκτη και προς την πλευρά του Ασπρόπυργου, όπου η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη.

Εντολή προληπτικής εκκένωσης δόθηκε και στην Αμυγδαλέζα λόγω της φωτιάς που καίει στην Πάρνηθα. Οι 600 μετανάστες θα μεταφερθούν με πούλμαν στη Μαλακάσα. Συναγερμός έχει σημάνει και στο στρατόπεδο Καποτά, στην περιοχή του Μενιδίου, καθώς οι φλόγες βρίσκονται στην περίφραξη, από τη βόρεια πλευρά του στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κινήθηκαν ανατολικά, προς τη πλευρά που βρίσκεται το καζίνο της Πάρνηθας, για να αποτρέψουν την επέκταση της πύρινης λαίλαπας στην καρδιά του εθνικού δρυμού. Αυτή την ώρα η φωτιά καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας και κατευθύνεται ανατολικά. Η μυρωδιά του καπνού έχει φθάσει στο κέντρο της Αθήνας. Η εικόνα που πήρε ο φωτορεπόρτερ Άρης Μεσσήνης και ανάρτησε στο X κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα έχει ως εξής:Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα. Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζονται ενεργά μέτωπα στις περιοχές, Πετρωτά, Πέραμα και Μεσημβρία και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς στις περιοχές Νίψα και Αισύμη. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις στις οποίες συνδράμουν 56 πυροσβέστες με 10 οχήματα από Ρουμανία και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο από την Κύπρο καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.
Στη Χρυσούπολη Καβάλας η γενικότερα εικόνα της πυρκαγιάς παρουσιάζεται βελτιωμένη και οι ισχυρές δυνάμεις που έχουν διατεθεί αντιμετωπίζουν δύο μέτωπα, το ένα πλησίον του οικισμού Αβραμυλιά και το δεύτερο στην περιοχή Διαλεκτό. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη, το ένα από την Κροατία.

Επίσης αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Μακρακώμη Φθιώτιδας, Υλίκη Βοιωτίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομο Βοιωτίας και Ταρσό Λειβαδιάς.
Στην Άνω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης καθώς και στο «Μοσχοπόδι» Θήβας μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ενεργές καύσεις.
Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε ισχύ παραμένουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Φυλής προχώρησε η αστυνομία λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη. Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων:

Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
Από την πλατεία Φυλής,
Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

Τα μέτωπα σε Έβρο-Ροδόπη

Συνεχίζεται η δοκιμασία και στον Έβρο, όπου η φωτιά κατακαίει για 5η ημέρα. Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές σε Ροδόπη, Καβάλα, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα. Αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την πυροσβεστική οι φωτιές σε Αρκαδία, Καβάλα, Χαλκιδική.

Στον Έβρο, πέραν των μεγάλων μετώπων από στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, υρκαγιά ξέσπασε μετά τις 11 μ.μ. στην Σαμοθράκη.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος η φωτιά είναι σε δασική έκταση στην περιοχή των Θέρμων και σε απόσταση από τον οικισμό. Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν τρία πυροσβεστικά οχήματα με επτά πυροσβέστες.

Κλειστή είναι η Εγνατία Οδός μεταξύ Ροδόπης και Έβρου. Η φωτιά έχει περάσει και στα διοικητικά όρια της Ροδόπης και δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε κοινότητες που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νομού, κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή σημειώθηκε αναζωπύρωση της φωτιάς, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται η οδική σύνδεση μεταξύ της Ροδόπης και του Έβρου. Νωρίτερα είχε διακοπεί η είσοδος προς την Μάκρη και τα Δίκελλα, ωστόσο, έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος. Μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών Χαμηλό και Βέλκιο Ροδόπης, Κορφούδι Σαμοθράκης.

Εκκενώθηκε η Ζάλτσα Βοιωτίας

Και στη Βοιωτία οι φωτιές μαίνονται τώρα στο μέτωπο του Κορινθιακού, ενώ σε ύφεση είναι από την άλλη πλευρά στην περιοχή του Προδρόμου. Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της κοινότητας Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα εκκενώστε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε νοτιοδυτικά του Γαλατά Ναυπακτίας και καίει καλαμιές και γεωργικές εκτάσεις. Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 13 οχήματα.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top