GuidePedia

0


Μαρίνος Γκασιάμης
Με τα μαχητικά της Άγκυρας να χρησιμοποιούν χθες την κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ ανατολικά της Καρπάθου προκειμένου να αμφισβητήσουν το FIR Αθηνών, ήρθαν και οι δηλώσεις Ερντογάν μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας για τα γεγονότα στην Κύπρο, για να καταδείξουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή υποχώρηση από το αναθεωρητικό δόγμα. Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου δείχνουν πως η Άγκυρα αντιλαμβάνεται το χωριό της Πύλα στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο ως έδαφος του ψευδοκράτους. Κάτι που δείχνει ξεκάθαρα επιθυμία αλλαγής του status quo.

Ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων πως: «Η φυσική επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στο έδαφος υπό την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) δεν είναι ποτέ αποδεκτή κατάσταση για εμάς».

Ειδικά για τα γεγονότα στην Κύπρο ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε τα εξής:«Ανησυχούμε για την προστασία των συμφερόντων μας και τη συμβολή στην παγκόσμια ειρήνη χωρίς να κυνηγάμε την ένταση και την περιπέτεια. Όπως λέμε πάντα, δεν έχουμε μάτια στη γη κανενός, την κυριαρχία, το πετρέλαιο, τον χρυσό, τους υπόγειους και υπέργειους πόρους. Είμαστε ένα έθνος που δεν έχει λερωθεί από την αποικιοκρατία στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του. Όπως δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα των άλλων, έτσι δεν παραμένουμε θεατές στην απώλεια των δικαιωμάτων της χώρας μας, του έθνους μας και των αδελφών μας. Η φυσική επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών σε εδάφη υπό την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου την περασμένη Παρασκευή δεν είναι αποδεκτή για εμάς. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρώπινο να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο χωριό Πύλα να φτάσουν στην πατρίδα τους. Το Ειρηνευτικό Σώμα επισκίασε την αμεροληψία του τόσο με τη φυσική του επέμβαση κατά των χωρικών όσο και με τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε μετά την επέμβαση, βλάπτοντας περαιτέρω την ήδη πληγωμένη φήμη του.

Λόγω αυτών των συμπεριφορών, που είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο, η ένταση στην περιοχή δυστυχώς έχει εκ νέου κλιμακωθεί. Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να ενισχύσουμε αμοιβαία τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας και να ξεκαθαρίσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα, δεν βρίσκουμε καλή τη πίστη αυτή την παρέμβαση. Αυτό που αναμένεται από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών είναι να συμβάλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών όλων των μερών στο νησί δίνοντας το όνομά της, αντί για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά. Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα συναινέσουμε σε τετελεσμένο γεγονός και παρανομία στο Νησί, ειδικά στη νεκρή ζώνη.

Δεν θα αφήσουμε μόνους τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με την αδιάλλακτη στάση των Ελληνοκυπρίων, που δεν αναγνωρίζουν δικαιώματα και νόμους και επιβάλλουν τις μονομερείς απαιτήσεις τους. Θα διασφαλίσουμε ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα πάρει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή με τα τεράστια έργα που έχουμε υλοποιήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη. Ανάμεσα στα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να προσμετρήσουμε το νέο κτίριο του τερματικού σταθμού και τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Ercan, το οποίο ανοίξαμε στις 20 Ιουλίου.

Ομοίως, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών αγκάλιασε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με το συνταγματικό της όνομα στη Σαμαρκάνδη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, δίνοντας την ιδιότητα του Παρατηρητή της Συνέλευσης των Τουρκικών Κρατών. Υπάρχουν χώρες που ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία αντιπροσωπείας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Από αυτές τις δηλώσεις γίνεται αντιληπτό πως τα γεγονότα στην Πύλα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός και πως πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top