GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Οι ΗΠΑ ανανέωσαν την άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο και για το 2024

Δύο κινήσεις που αν μη τι άλλο δείχνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εδραίωση της παρουσίας τους στην Κύπρο. Καταρχήν οι ΗΠΑ επέκτειναν και για το 2024 την άρση του εμπάργκο όπλων έναντι της Κύπρου ενώ στο λιμάνι της Λεμεσού έδεσε ένα από τα αντιτορπιλικά του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο να σημειώνει σε ανάρτησή της:

«Το USSRamage, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, εισήλθε στη Λεμεσό για μια τακτική προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι, επιδεικνύοντας και πάλι τις κοινές μας προσπάθειες για την υποστήριξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Υπενθυμίζουμε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι είχαν παρατείνει την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο για το οικονομικό έτος 2024.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να επιτρέψει στο Υπουργείο να εγκρίνει εξαγωγές, επανεξαγωγές και μεταφορές αμυντικών ειδών στην Κυπριακή Δημοκρατία για φορολογικά έτος 2024», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Η απόφαση βασίζεται στον νόμο περί Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου, που θεσπίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2019 και η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση.

«Αποθήκη Όπλων»

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι γείτονες να ανησυχήσουν και ο τουρκικός τύπος άρχισε να διατυπώνει ότι, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κάνουν τη Κύπρο «Αποθήκη Όπλων».

«Τα «βρώμικα παιχνίδια» των ΗΠΑ με τα όπλα συνεχίζονται. Τέλος, οι ΗΠΑ επέκτειναν την απόφασή τους να άρουν ξανά το εμπάργκο όπλων στη Κύπρο!», γράφουν.



Επίσης αναφέρουν: «Με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ έδειξαν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα ότι, προετοιμάζονται για πόλεμο και όχι για ειρήνη στο νησί.

Κατάργησε τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Κύπρο από το 1987, εν μέρει το 2020 και πλήρως το 2021. Τώρα, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ έχουν παρατείνει την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο όπλων στη Κύπρο».

Δεν παραλείπουν να αναφέρουν την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, όπου εκφράζεται η ικανοποίησή για την παράταση της απόφασης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την επαναβεβαίωση και παράταση για το οικονομικό έτος 2024 αυτού του ψηφίσματος με βάση τη νομοθεσία του «Νόμου Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου» που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2019.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνει ότι, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ συνεχίζουν να προοδεύουν στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Ο στόχος μας για εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζεται», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως λίγες ημέρες νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κόμπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Antony Blinken, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής συνομιλίας, οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, το Κυπριακό, την Ουκρανία, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δυο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, ως αυτό καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση του ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας Κύπρου - ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του πολιτικού σχηματισμού 3+1, ο οποίος αποτελεί έμπρακτη δέσμευση στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top